Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Black Friday 2017: Ετοιμαστείτε για ποδοπατήματα και μεγάλες προσφορές

Black Friday 2017

Αύριο είναι η πολυαναμενόμενη Black Friday 2017 ή αλλιώς Μαύρη Παρασκευή. Πολλές οι ουρές που θα σχηματιστούν πολλές όμως και οι γκρίνιες…

Εσείς θα τα βάψετε μαύρα; Δείτε… άσπρη μέρα στις αγορές την Μαύρη Παρασκευή! Έτοιμες οι επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές στα προϊόντα τους για την Μεγάλη Παρασκευή ή αλλιώς Black Friday 2017. Έτοιμοι για όλα όμως και οι καταναλωτές που θα στηθούν στην ουρά για να επωφεληθούν τις μειωμένες τιμές που τόσο περίμεναν.

Τι γιορτάζεται την μέρα αυτήν στην Αμερική

Η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday) είναι μια γιορτή του εμπορίου που ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Εικόνες με ουρές χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να επωφεληθούν από τις μεγάλες προσφορές κάνουν τον γύρο του κόσμου. Στο εξωτερικό είναι τέτοια η «σημασία» της Μαύρης Παρασκευής που συχνά σημειώνονται επεισόδια ανάμεσα σε καταναλωτές.

Η ιστορία της Black Friday

Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου στις ΗΠΑ. Πώς προέκυψε η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday); Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους. Εξ ου και η ονομασία Black Friday. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Σκοπός ήταν να περιγράψουν τη φριχτή κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Από το 2008 η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday) ξεκίνησε και στον Καναδά, προκειμένου να μην ταξιδεύουν οι Καναδοί καταναλωτές στις ΗΠΑ για να ψωνίζουν, ενώ πρόσφατα, μόλις το 2013, η μόδα επεκτάθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πραγματοποιείται, επίσης, στο Μεξικό, στη Ρουμανία, στην Ινδία, στη Γαλλία, ενώ σε κάποιες χώρες πραγματοποιείται μόνο από ηλεκτρονικά καταστήματα.

Γιατί ονομάζεται Μαύρη Παρασκευή – Black Friday

https://www.youtube.com/watch?v=Isyvv7LskTI

Ο λόγος που η Μαύρη Παρασκευή λέγεται… μαύρη, είναι γιατί τα έσοδα από τις πωλήσεις της συγκεκριμένης περιόδου, είναι παραδοσιακά τα πιο σημαντικά της χρονιάς. Τα καταστήματα καταγράφουν κέρδη, έχοντας «μαύρο» το τελικό αποτέλεσμα του ισολογισμού τους.

24 Νοεμβρίου φέτος στην Ελλάδα η Black Friday 2017

Μετά από την περσινή επιτυχία, ήταν δεδομένο ότι η μέρα θα συνεχιζόταν και φέτος. Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου αναμένονται τεράστιες ουρές έξω από τα καταστήματα από Έλληνες καταναλωτές που θέλουν να επωφεληθούν τις εκπτώσεις. Οι τιμές πέρσι δεν έπεσαν τόσο όσο στην Αμερική, όμως και πάλι η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Αναμένουμε να δούμε φέτος τι θα συμβεί την μέρα εορτής του εμπορίου, Black Friday 2017.

Η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ

Σύμφωνα δε με την ειδική έρευνα του Ινστιτούτου μικρομεσαίων της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ), η περυσινή δοκιμαστική εφαρμογή της αποδείχθηκε επιτυχημένη. Συνέβαλε στην αύξηση του τζίρου των συμμετεχουσών επιχειρήσεων και στην τόνωση της αγοράς. Παρά την εγγύτητα που η συγκεκριμένη ημέρα έχει με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ: «Η Black Friday για φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου. Ξεκίνησε μεν από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά κατά τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί διεθνώς ως παγκόσμια εμπορική γιορτή».

Υπενθυμίζει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Εφαρμόζονται οι όροι και κανόνες της Υπουργικής Απόφασης 56885/19-11-2014 για τις προσφορές και προωθητικές ενέργειες.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Την αντίθεσή της στη «Black Friday», εκφράζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Υποστηρίζει ότι αυτό που γίνεται αυτή τη μέρα, ουσιαστικά είναι: «να στοιβάζει αξημέρωτα, έξω από τα καταστήματα, πλήθος καταναλωτών που στο τέλος ποδοπατούνται μεταξύ τους για να αγοράσουν οτιδήποτε θεωρούν φθηνό. Eνώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται να είναι ακόμα μια φορά τα εξιλαστήρια θύματα της εργασιακής δουλείας».

Η ΟΙΥΕ κάνει λόγο για έναν «αμερικάνικο θεσμό που όλα γίνονται στο βωμό του κέρδους των μεγάλων εμπόρων. Στόχος ο μεγαλύτερος δυνατός τζίρος από μια αγορά που η φτώχεια και η ανεργία κάνουν τη μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών «κυνηγούς προσφορών»».

Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στην Black Friday

Θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων. Επίσης, προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των κωδικών που διαθέτει το κατάστημα και αυτό ισχύει και για την Black Friday.

Η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών είναι αυτονόητη, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές. Δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους και μάλιστα σε αυτήν την δύσκολη εποχή.

Συγκεκριμένα, για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ.

Εάν οι προσφορές είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ,ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω μπορεί να επιβάλλεται και αυτοτελές πρόστιμο 1.000 έως 3.000 ευρώ για κάθε μία από τις παραβάσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 78 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις