Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Δανάη Στράτου: “Ο Γιάνης είναι πάντα ένα βήμα μπροστά”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Για ακόμη μία φορά η Δανάη Στράτου μίλησε με λόγια αγάπης για τον άντρα της Γιάνη Βαρουφάκη, σε συνέντυξη που έδωσε στην “Εφημερίδα των Συντακτών”. Η Δανάη Στράτου παρουσιάζει στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας τη μεγάλης κλίμακα εγκατάσταση «πάνω στη γη, κάτω από τα σύννεφα» που αποτελείται από 1.000 πήλινα αγγεία.

 

Η διεθνής εικαστικός σχολίασε το πως βλέπει την σημερινή κατάσταση στηνν Ελλάδα: “Πάρα πολύ δύσκολα, δεν βλέπω καμία προοπτική. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κανένας από πάνω δεν θα μας λύσει τα προβλήματα. Ο καθένας μέσα του πρέπει να λάβει θέση, να ξεσηκωθεί και να κάνει ότι μπορεί”. Όπως τόνισε όταν έγινε ευρέως γνωστή εξαιτίας του συζύγου της, οι ισορροπίες στο ζευγάρι άλλαξαν.

“Εντάξει, στη ζωή και στο ζευγάρι αλλάζουν οι ισορροπίες και οι δυναμικές. Στα ταξίδια που έκανα για τις Διαχωριστικές Γραμμές, ο Γιάνης με ακολούθησε και με υποστήριξε. Με την κρίση αυτό άλλαξε. Από την αρχή του 2010, όταν έγινε από τους βασικούς ομιλητές της κρίσης, οι ισορροπίες άλλαξαν. Την ίδια στιγμή άρχισαν να μειώνονται οι πόροι για την τέχνη, άρα και για μένα”.

Η Δανάη Στράτου αποκάλυψε και ποια ήατν η πιο δύσκολη στιγμή της το 2015. “Όταν άρχισε να διαφαίνεται η κατάρρευση και ότι πάει να γίνει αυτός ο συμβιβασμός. Στο ξεκίνημα υπήρξε μεγάλη ελπίδα και όταν άρχισε να καταρρακώνεται ήταν το πιο δύσκολο σημείο, όχι για μας προσωπικά αλλά για το τι θα γινόταν στην Ελλάδα”.

Η ίδια μίλησε για τον Γιάνη της, τον έρωτα και την έμπνευση. “Το αγαπημένο μας είναι να οδηγεί ο καθένας τη δική του μηχανή και να πηγαίνουμε δίπλα- δίπλα…”. Στο ερώτημα αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανεβαίνει στη μηχανή της, απάντησε: “Ε, κάποιες φορές. Στις εξόδους μας συνήθως ανεβαίνω εγώ στη δική του, για πρακτικούς λόγους. Η μηχανή μου είναι 700 κυβικά καιόταν έχω κάποιον πιο βαρύ πίσω μου είναι δύσκολο να κρατήσω ισορροπία”.

“Η έμπνευση έρχεται αναπάντεχα, όπως ο έρωτας. Βέβαια η συνολική προσέγγιση και η μεθοδολογία του καλλιτέχνη για να αποδώσει το έργο δεν είναι ποτέ τυχαία, εκεί βγαίνει όλη η δουλειά και η υποδομή” σημείωσε και αποκάλυψε ότι ο σύζυγός της αποτελεί έμπνευση για εκείνη, όπως και η ίδια για εκείνον.

“Με τον Γιάνη για όλα μιλάμε πολύ και, μάλιστα, ο ένας εμπνέει τον άλλον. Μέσα από τον διάλογο μοιραζόμαστε πράγματα κατά την ώρα της δημιουργίας τους.Αυτό ισχύει και για τον Γιάνη και για εμένα. Όταν διαμορφώνει κάποιες ιδέες πάνω στη δουλειά του, για ένα βιβλίο, μου μιλάει γι αυτές. Δεν είναι παγιωμένες θέσεις, όλα εξελίσσονται στο μυαλό του.Νομίζω ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά στο να καταλαβαίνει τι συμβαίνει και να δίνει τη λύση”.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε