weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

ΔΕΗ: Η Τροϊκα επιμένει – οι εργαζόμενοι απειλούν με απεργία διαρκείας – Κορυφαίοι υπουργοί διαφωνούν

ΔΕΗ: Η Τροϊκα επιμένει – οι εργαζόμενοι απειλούν με απεργία διαρκείας – Κορυφαίοι υπουργοί διαφωνούν | Newsit.gr
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει το θέμα της ΔΕΗ, όπως έλεγε, σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό τον αντιπρόεδρο Θ.Πάγκαλο,ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, συγκαλείται την Πέμπτη ειδική κυβερνητική σύσκεψη στο γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα έλεγε η ίδια κυβερνητική πηγή, η απόσταση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα η κυβέρνηση και εκείνου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλη.

«Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ δεν έχουν αντιληφθεί τί πρέπει να γίνει», ήταν ένα από τα σχόλια της πηγής,η οποία έκανε, επίσης, λόγο και για «τελειωμένες νοοτροπίες». Και κάνοντας σαφέστερες τις κυβερνητικές προθέσεις είπε ότι δεν συζητάμε το «αν», αλλά το «πως».

Η Κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τους εργαζόμενους με την προφορική δήλωση της υπουργού ότι δεν θα υπάρξει πώληση. Οι συνδικαλιστές λένε ότι αφού δεν υπάρχει γραπτή δέσμευση δεν μπορούν να εφησυχάζουν…

«Δεν τίθεται θέμα πώλησης λιγνιτικών ή υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ», δήλωσε το απόγευμα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη. «Η κυβέρνηση, πρόσθεσε η υπουργός, θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Οι δηλώσεις, όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου, γίνονται προκειμένου να σταματήσει η «σεναριολογία» περί πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Την ίδια άποψη εξέφρασε άλλωστε η κα Μπιρμπίλη χθες και στους εκπροσώπους της τρόικας, σε συνάντηση με αντικείμενο τα ενεργειακά.
Την ίδια ώρα και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης οι αντιδράσεις γιγαντώνονται μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Χρ. Πρωτόπαπας, Π. Κουκουλόπουλος και Τηλ. Χυτήρης δηλώνουν σφόδρασ αντίθετοι με τον τελευταίο να τονίζει οτι :  «η κυβέρνηση πρέπει να έχει πάντα την πλειοψηφία της ΔΕΗ χωρίς καμία αμφιβολία. Οπου η ΔΕΗ πάσχει και δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη να υπάρξει διάλογος με τη ΔΕΗ την ίδια με τους εργαζόμενους τους ίδιους προκειμένου αν υπάρχει κάτι στρεβλό να διορθωθεί» δήλωσε.

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι «πολύ ευαίσθητη στο θέμα της ΔΕΗ» και δήλωσε ευθέως αντίθετη στην ιδιωτικοποίησή της.

Αντίθετος με τις απαιτήσεις της τρόικας και ο κ. Δ. Ρέππας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πουθενά στην Ευρώπη οι συζητήσεις αυτού του είδους δεν γίνονται με αυτόν τον τρόπο». Ανάλογη θέση πήρε και ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Σ. Ξυνίδης.

Για ξεπούλημα του εθνικού μα ςπλούτου έκανε και σήμερα λόγο ο γ.γ. της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Και πρόσθεσε: «Με απεργίες διαρκείας θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός. Έχουμε ηθικό χρέος».


Από την άλλη η Κυβέρνηση πήρε ένα ακόμη τελεσίγραφο, αυτή τη φορά από την τρόικα που συνδέει άμεσα (ως τέλη Σεπτέμβρη) την απελευθέρωση της ενέργειας με την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η τρόικα απαιτεί την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων σε ιδιώτες, όμως αυτή η κίνηση ήταν που πυροδότησε τις αντιδράσεις των εργαζομένων.
Έτσι η Κυβέρνηση ξεκίνησε … παζάρι αντιπροτείνοντας πώληση ρεύματος σε ιδιώτες στην τιμή κόστους ή κοινές επενδύσεις ΔΕΗ- ιδιωτών και και παραχώρηση δικτύων.

Και εδώ όμως η αντίδραση των εργαζόμενων είναι μεγάλη, σύμφωνα με τον Γ.Γ. της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
«το μνημόνιο προτείνει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ωστόσο, με τον νόμο 27/73 του 1999 και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε., η αγορά είναι ήδη ανοιχτή και έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από ιδιώτες, σε θερμικές και σε υδροηλεκτρικές μονάδες». Στην περίπτωση που η ηλεκτρική ενέργεια παραδοθεί στους ιδιώτες, λένε, τότε ο καταναλωτής θα δει τις τιμές να διπλασιάζονται.

Αντίθετο στην πώληση εμφανίζεται και το Τεχνικό Επιμελητήριο κάνοντας λόγο για ξένα ή εγχώρια κέντρα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μεγάλων ξένων ολιγοπωλιακών επιχειρήσεων, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε άλλους τομείς κοινής ωφέλειας για την οικονομική, κοινωνική, ακόμα και εδαφική, συνοχή της χώρας, όπως το νερό, ο σιδηρόδρομος, τα ταχυδρομεία και οι τηλεπικοινωνίες.

#TAGS MM