Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Δεν ανακόπτεται η πορεία για τη σωτηρία της χώρας”

“Η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί” είπε απο την Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός

«Η πορεία για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας δεν ανακόπτεται. Η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί», διεμήνυσε από την Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας τους πολίτες να στείλουν αυτό το μήνυμα “μέσα και έξω απ τη χώρα”, επιλέγοντας με την ψήφο τους, υποψηφίους που μπορούν να υπηρετήσουν τη νέα αντίληψη για την αυτοδιοίκηση και τον “Καλλικράτη”, στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κομβικό» το σημείο που βρίσκεται η χώρα μας «για να εξέλθει από την οικονομική, αλλά και ευρύτερη κρίση θεσμών, κοινωνική, ηθική, πολιτική», επισημαίνοντας ότι ο μηχανισμός στήριξης λειτουργεί ως «ασπίδα που σηκώνουν από τη μια πλευρά οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, από την άλλη πλευρά, είμαστε εμείς».

Τόνισε ότι ο στόχος είναι “να σηκώνουμε εμείς, μόνοι μας, αυτή την ασπίδα”, χωρίς «δάνειες» δυνάμεις και να φύγουμε το γρηγορότερο από την επιτήρηση, επεσήμανε όμως ότι «η ασπίδα» αυτή δεν πρέπει «να πέσει πρόωρα», πριν «να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε εμείς, με τις δικές μας δυνάμεις, την παγκόσμια οικονομία” και αυτό σημαίνει ότι «τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών στη χώρα μας» για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες.

«Σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο όπου, είτε αποφασίζουμε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία, αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, ή ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία. Ή χτίζουμε πάνω στη μέχρι σήμερα πορεία μας και την ολοκληρώνουμε ή αφήνουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη, μαζί με τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

«Μας έχει δοθεί χρόνος, λίγος, αλλά πολύτιμος χρόνος, για να την αναμορφώσουμε και να την οχυρώσουμε, για να την κάνουμε ισχυρή, ανταγωνιστική και δυναμική. Και αυτός είναι σήμερα ο νέος πατριωτισμός, αν θέλετε, η νέα πατριωτική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «κάποιοι αποφάσισαν μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών, ζητούν, όπως λένε, να αποδοκιμαστεί η κυβερνητική – όπως λένε – πολιτική», τονίζοντας ότι είναι εκείνοι που αρνούνται «κάθε αλλαγή και κάθε βήμα προόδου», βάζουν εμπόδια και ζητούν «να μην αλλάξει τίποτα παρ΄ότι θέλουμε να λεγόμαστε προοδευτικοί, αριστεροί». Ιδιαίτερα κατηγόρησε τη ΝΔ «που όχι μόνο λιποτάκτησε, για να σκάσει – έτσι πίστευαν – η βόμβα στα χέρια άλλων, δηλαδή στα δικά μας χέρια, αλλά κρύβονται και υποκρίνονται».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «κάποιοι θέλουν να καπηλεύονται τα προβλήματα του λαού, επιδιώκοντας όμως να εγκλωβίσουν τον λαό» και «αντί για ειλικρίνεια απέναντι στους έλληνες πολίτες κατεβαίνουν στις εκλογές με ένα και μόνο θέμα: την ευκαιριακή ψηφοθηρία» και πρόσθεσε: «Εμείς επιλέγουμε να συγκρουστούμε με τα προβλήματα, για να απελευθερώσουμε το λαό, να ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου, της αλήθειας, της διαφάνειας παντού».

Υπενθύμισε «το φόβο και την ανασφάλεια» που έζησε πριν από λίγους μήνες η χώρα, «όταν βρισκόμασταν μόνο μερικές μέρες μακριά από την αδυναμία να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις» και αναφέρθηκε στην απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζονταν πέρυσι τέτοια εποχή η Ελλάδα στο εξωτερικό και τις «φήμες που οργίαζαν για την κατάρρευση των τραπεζών», τονίζοντας ότι «κανένας δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το πού είχαμε βρεθεί».«Αυτά αντιστρέψαμε με τον αγώνα μας. Και δεν πρόκειται να επιτρέψω, όσο είμαι Πρωθυπουργός αυτής της χώρας, να επαναληφθεί αυτό ποτέ», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κρίση «ήταν το αποτέλεσμα σφαλμάτων πολλών ετών» με «αποκορύφωμα την περίοδο από το 2004 μέχρι και πέρσι» όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε «τη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αναδόμηση της χώρας».

«Βαδίζαμε ολοταχώς -πρόσθεσε- προς την απόλυτη καταστροφή. Βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού και πολλοί ήταν βέβαιοι ότι θα πέφταμε. Αλλά δεν πέσαμε. Δεν πέσαμε. Χάρη στις προσπάθειες όλων μας σταθήκαμε όρθιοι και περήφανοι. Και συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε με συνέπεια, την προσπάθεια για να πατήσουμε γερά στα πόδια μας ως χώρα, ως λαός, ως οικονομία. Και τα καλά αποτελέσματα θα έρθουν όσο είμαστε συνεπείς στην πορεία αυτή. Θα έρθουν, και γρήγορα η ζωή μας θα αλλάξει προς το καλύτερο, αν συνεχίσουμε με συνέπεια να δουλεύουμε μαζί. Η συμμετοχή μας, η απόφαση όλων μας, θα φέρει την αλλαγή πιο γρήγορα – μια καλύτερη Ελλάδα, που θα κληροδοτήσουμε στους νέους και στις επόμενες γενιές”.

Υπογράμμισε ότι η σταδιακή βελτίωση της οικονομίας θα αποβαίνει προς όφελος πρωτίστως των κοινωνικών ομάδων που πλήττει πρώτους η κρίση, τους «πιο ευάλωτους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους» και τόνισε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει «το συνολικό πρόγραμμα για την κάλυψη όλων των ανέργων, για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσο διάστημα παραμένουν χωρίς εργασία μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι». Χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση των «εμπρηστών», όπως είπε, της ελληνικής οικονομίας «που αφού έβαλαν πυρκαγιά στη χώρα, μετά λιποτάκτησαν» και τον εγκαλούν, γιατί εξήγγειλε το επίδομα για τους συνταξιούχους.

«Οι εμπρηστές της ελληνικής οικονομίας τώρα τα βάζουν με μας, επειδή σβήνουμε τη φωτιά. Αφού σβήνουμε τη φωτιά που οι ίδιοι βάλανε, φωνάζουν ότι κοστίζει πολύ το νερό που χρησιμοποιούμε για να σώσουμε τη χώρα», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ, εγκαλώντας την για την πολιτική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και σήμερα η Γιουροστάτ βρίσκει γαλάζιους σκελετούς στην ντουλάπα του ελλείμματος». Απαντώντας σε δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, που τον παρομοίασε με τον «τερματοφύλακα μπροστά από το πέναλτι», σχολίασε :

«Ωραία τα αστεία, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί ούτε να φανταστεί πόσα πέναλτι αναγκαστήκαμε να αποκρούσουμε για να σώσουμε την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι εμείς τα αποκρούσαμε, δεν λιποτακτήσαμε πριν τα πέναλτι όπως αυτοί και ο πρώην αρχηγός τους, που ακόμη αγνοείται. Η αλήθεια είναι ότι δεν εύχομαι σε κανέναν να περάσει αυτά που περάσαμε εμείς, την αγωνία, την αβεβαιότητα, μέχρι να καταφέρουμε να βάλουμε την Ελλάδα σε απάνεμο λιμάνι και να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Και κερδίσαμε την πρώτη μάχη».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται στην περιοχή και σε όλη την αυτοδιοίκηση με τον “Καλλικράτη” μέσα από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων, αλλά και με τη στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της περιοχής.

Επεσήμανε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν «να δώσουμε τον αγώνα μας, γιατί αυτό πρέπει να είναι απόφαση της Ευρώπης» να προωθηθεί η «φιλελευθεροποιήση» των θεωρήσεων για να γίνουν πιο απλές οι διαδικασίες για τη βίζα, καθώς και να ληφθούν μέτρα για τη διαχείριση της προσφυγιάς και λαθρομετανάστευσης, αλλά και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες για περισσότερες ανταλλαγές, εξαγωγές, τουρισμό και ανάπτυξη. Ανέφερε επίσης, ότι η μειονότητα μπορεί να γίνει «γέφυρα συνεργασίας με την Τουρκία», εξαίροντας τη γειτονική χώρα για τη σημερινή οικονομική της κατάσταση και υπενθυμίζοντας ότι πριν από οκτώ χρόνια είχε δεχθεί στήριξη από το ΔΝΤ , αλλά «σήμερα είναι από τις πιο δυναμικές οικονομίες».

«Πρέπει επιτέλους σε όλα τα Βαλκάνια να ξεφύγουμε από το φόβο ότι η μειονότητα αποτελεί απειλή. Αντίθετα, γίνεται γέφυρα συνεργασίας των λαών της περιοχής», τόνισε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε