Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Δεν απεργούν αλλά κάνουν έκκληση οι πρυτάνεις: μην ψηφίσετε το νομοσχέδιο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την αντίθεσή τους με το νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια επανέλαβαν οι πρυτάνεις στη Συνοδό τους στο Λαύριο, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Μετά το τέλος της συνεδρίασής τους σε χώρο του Πολυτεχνείου στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, οι πρυτάνεις απηύθυναν έκκληση στους βουλευτές όλων των κομμάτων να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η συζήτηση του οποίου αρχίζει την Τρίτη στη Βουλή.

Οι πρυτάνεις κατέληξαν σε κείμενο στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζουν: «η Σύνοδος καλεί την ύστατη αυτή στιγμή τη Βουλή των Ελλήνων να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια όπως έχει και, επιπλέον, να προασπίσει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο».

Επίσης, στο κείμενο αναφέρεται ακόμη ότι «το σχέδιο νόμου που εισάγεται για ψήφιση δεν μπορεί στην παρούσα του μορφή να σηματοδοτήσει την ουσιαστική και λειτουργική μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη τα πανεπιστήμια και χρειάζεται η κοινωνία». Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι πρυτάνεις στην έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, που, όπως τονίζουν «επιβεβαίωσε τα συνταγματικά αδιέξοδα και τις νομοθετικές κακοτεχνίες του νομοσχεδίου που είχε έγκαιρα επισημάνει η Σύνοδος».

Οι πρυτάνεις αναφέρονται λεπτομερώς στο νομοσχέδιο, τονίζοντας:

– Δεν αποδίδει αποκλειστικά ελεγκτικές και εποπτικές αρμοδιότητες στο Συμβούλιο.

– Δεν αποδίδει το σύνολο των διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων στη Σύγκλητο και ταυτόχρονα καταργεί το πρυτανικό συμβούλιο ως όργανο καθημερινής διαχείρισης.

– Δεν προβλέπει την άμεση εκλογή του πρύτανη, των αντιπρυτάνεων και των κοσμητόρων από τα αντίστοιχα όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας.

– Δεν διατηρεί το Τμήμα ως βασική ακαδημαϊκή και διοικητική μονάδα του Ιδρύματος, καθώς και τον Τομέα ως ενιαία εκπαιδευτική και ερευνητική οντότητα.

-Δεν διασφαλίζει την δημόσια χρηματοδότηση Ιδρυμάτων, έρευνας και φοιτητικής μέριμνας.

Τέλος, οι πρυτάνεις αναφερόμενοι στις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο, τονίζουν ότι δεν αλλάζουν τον πυρήνα της λογικής του νομοσχεδίου που επιμένει στο ολιγαρχικό μοντέλο διοίκησης. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η παύση εκλεγμένων οργάνων είναι κίνηση που δεν αποτολμήθηκε ποτέ στο παρελθόν και από κανέναν και συνιστά αυταρχισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπαλώματα και στην Παιδεία – Την Τρίτη τελικά το νομοσχέδιο στη Βουλή

Κάνει πίσω η Διαμαντοπούλου – Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την Παιδεία μετά τις γκρίνιες βουλευτών

ΠΟΣΔΕΠ προς βουλευτές: Μην ψηφίσετε το ν/σ για τα ΑΕΙ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε