Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Δεν ρίχνουν τις τιμές στις φοιτητικές κατοικίες – Χρήσιμος οδηγός για φοιτητές

 Η κατάργηση της βάσης του «10» θα φέρει περισσότερους φοιτητές σε επαρχιακές πόλεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν «ερημώσει» .

Oι ιδιοκτήτες εμφανίζονται απρόθυμοι να κάνουν εκπτώσεις σύμφωνα με τους μεσίτες που μιλούν στο NewsIt.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πόλη του Μεσολογγίου όπου παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά και μάλιστα οι περισσότερες κατοικίες του κέντρου να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση οι τιμές δεν έχουν πέσει τα τελευταία δυο χρόνια.Οι φοιτητές στρέφονται στην ιδιοκατοίκηση ή στην ενοικίαση μεταχειρισμένου για να πέσει το κόστος. Υπολογίζεται ότι 100.000 φοιτητικά σπίτια αλλάζουν χέρια τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με τις οικογένειες να πληρώνουν κατά μέσο όρο 4-5 χιλιάδες ευρώ.

Ο κόσμος ζητάει χαμηλότερες τιμές οι ιδιοκτήτες δεν κάνουν πίσω.

Δείτε αναλυτικά παραδείγματα :

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ τιμή από 220 έως 260 ευρώ. Από 30 τ.μ έως 50 τ.μ μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ αναλόγως την χρονολογία κατασκευής. Σύμφωνα με την κτηματομεσίτη κ. Δατσέρη Εμμανουέλα ένα τριάρι μπορεί να έχει καλύτερη τιμή συγκριτικά με τα στούντιο και τις γκαρσονιέρες, τονίζει επίσης πως οι υποψήφιοι ενοικιαστές και οι οικογένειες τους δεν το σκέφτονται καν για μεγαλύτερες κατοικίες και παζαρεύουν ακόμα για μια διαφορά της τάξης των 20 ευρώ.

ΚΟΖΑΝΗ

Στην πόλη της Κοζάνης ίδια κατάσταση οι τιμές δεν έπεσαν ούτε ευρώ! Και ο λόγος σύμφωνα με τον μεσίτη Κ. Βλάχο Παντελή είναι πως οι ιδιοκτήτες έριξαν τιμές τα προηγούμενα χρόνια.Βέβαια φέτος ήταν χρονιά των περικοπών και της αύξησης του ΦΠΑ κάτι που προφανώς δεν συμμερίζονται οι ιδιοκτήτες. Επίσης φέτος η ζήτηση είναι μεγαλύτερη λόγω της κατάργησης της βάσης του 10.

Αναλυτικά : Για μια γκαρσονιέρα 40 τμ εώς 65 ο φοιτητής καλείτε να πληρώσει μέχρι και 280 ευρώ ενώ για μια νεόδμητη κατοικία 65 τετραγωνικών οι τιμή μπορεί να φτάσει και τα 350 ευρώ.

ΞΑΝΘΗ

Σύμφωνα με τον μεσίτη Ξάνθης Κ.Κεφαίλη οι τιμές έξω από το κέντρο έχουν σημειώσει πτώση 10% και για μία γκαρσονιέρα οι τιμές φτάνουν μέχρι τα 240 ευρώ για 40 τετραγωνικά.Ενώ για ένα δυάρι 65 τετραγωνικών οι τιμές φτάνουν μέχρι και τα 320 ευρώ.

ΚΡΗΤΗ

Στο Ηράκλειο της Κρήτης υπάρχει επάρκεια κατοικιών και σύμφωνα με την πρόεδρο Μεσιτών ανατολικής Κρήτης κ.Μαυρακάκη Αρτεμις στις περιοχές γύρω από το κέντρο σημειώθηκε πτώση μέχρι και 20% ενώ στο κέντρο οι τιμές παραμένουν σταθερές. Αναλυτικότερα οι τιμές κυμαίνονται εώς 250 ευρώ ενώ για γκαρσονιέρες 40 τετραγωνικών στο κέντρο της πόλης φτάνουν μέχρι και τα 300 ευρώ. Η ζήτηση είναι μειωμένη γιατί τα παιδιά προτιμούν τις πόλεις που ζουν για να παραμείνουν στα σπίτια τους για να μην επιβαρύνουν τις οικογένειες τους οικονομικά.

Χρήσιμες συμβουλές προς τους φοιτητές!

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας, για σπίτι, πρέπει να γνωρίζετε:

Τα σπίτια, στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση, με αυτά, που βρίσκονται, εκτός κέντρου.

Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).

Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού.

Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.

Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους, που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε, απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς, για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.

Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει, στον ενοικιαστή, την κατοικία κατάλληλη, για τη χρήση, που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί, κατάλληλα, κατά τη μίσθωση.

Έτσι, μπορούμε να διεκδικήσουμε: 1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές, στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο, για να κατοικήσουμε, 2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα, τις βλάβες, που θα προξενούνται, στο σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης, από εμάς χρήσης του. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές, που εμείς προκαλούμε, λόγω κακής χρήσης του σπιτιού.

Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε, γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτούμε αντίγραφο θεωρημένο, από την εφορία.

Σε καμία περίπτωση, δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά, για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι, σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε