Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Δεν θα ξεπεράσει το αρνί τα 10 ευρώ το κιλό

Υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει επάρκεια στην αγορά καθώς λόγω οικονομικής δυσπραγίας η δουλειά έχει πέσει κατά 40%.

Δε θα φτάσει τα δέκα ευρώ το κιλό η τιμή των αμνοεριφίων στην πασχαλινή αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, όπως αναφέρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών ενόψει της εορταστικής περιόδου. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας, Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Κρεωπωλών Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης, τόνισε ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν περίπου στο ένα ευρώ το κιλό χαμηλότερα από πέρσι, οπότε το αρνί και το κατσίκι πωλούνταν το Πάσχα από 9,5 ως 11 ευρώ το κιλό. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι θα υπάρξει επάρκεια στην αγορά καθώς λόγω οικονομικής δυσπραγίας η δουλειά έχει πέσει κατά 40%.

Στο μεταξύ, πρόβλημα στην τροφοδοσία της πασχαλινής αγοράς ενδέχεται να προκύψει σε περίπτωση που ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, αποφασίσει, μετά από σχετικές εισηγήσεις των μελών του, το κλείσιμο της Λαχαναγοράς κατά την πασχαλινή περίοδο, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη, από την ελληνική πολιτεία, δημιουργία λαχαναγοράς στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας». Τα παραπάνω ανέφερε στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Χαραλαμπίδης. Διευκρίνισε: «ο σχεδιασμός αφορά πρόγραμμα διακρατικής και διασυνοριακής συνεργασίας που εστιάζει στα θετικά σημεία του βουλγαρικού φορολογικού συστήματος και εξετάζει μέτρα ενίσχυσης του βούλγαρου παραγωγού. Μέχρι τώρα προωθούσαμε τα ελληνικά προϊόντα στη Βουλγαρία ενώ τώρα σχεδιάζεται η προώθηση των βουλγαρικών προϊόντων στην ελληνική αγορά».

Ένα ακόμη ζήτημα που προβληματίζει τους αρμόδιους φορείς της αντιπεριφέρειας, για λόγους τήρησης των κανόνων υγιεινής και όχι μόνο, είναι η διάθεση αμνοεριφίων στους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες, μετά από πρωτοβουλίες δήμων ή ενώσεων πολιτών. «Υπάρχει κίνδυνος κάποιοι δήμαρχοι, για να προβληθούν, να κουβαλήσουν ψυγεία με αμνοερίφια στις πλατείες», είπε ο Διευθυντής Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Νίκος Αδαμαντιάδης, ενώ ο κ. Κεσίδης, από την πλευρά των κρεωπωλών, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο είναι και παράτυπο και παράνομο. Σε κάθε περίπτωση ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής της αντιπεριφέρειας, Βαγγέλης Τρευλόπουλος, σημείωσε ότι μεικτά συνεργεία της υπηρεσίας εμπορίου και του τμήματος κτηνιατρικής θα πραγματοποιούν επί τόπου αυτοψίες και θα κάνουν κατάσχεση των προϊόντων εφόσον διαπιστωθούν τέτοια περιστατικά.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα φαινόμενα παραεμπορίου εκπρόσωποι των εμπόρων και των παραγωγών – πωλητών λαϊκών αγορών υπογράμμισαν την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων σε όσους πουλούν προϊόντα χωρίς κανένα έλεγχο. Ωστόσο ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε ότι η εν λόγω αρμοδιότητα δεν ανήκει στην περιφέρεια και παρέπεμψε στους σχετικούς ελέγχους από τους δήμους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε