weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Δεύτερο σχολικό συγκρότημα κλειστό λόγω ψώρας

Δεύτερο σχολικό συγκρότημα κλειστό λόγω ψώρας | Newsit.gr
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πρόκειται για το 5ο δημοτικό σχολείο και τα 5ο και 10ο νηπιαγωγείο που στεγάζονται στο ίδιο κτίριο. Χθες, η νομαρχία προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας του 1ου νηπιαγωγείου, του 6ου και το 52ου δημοτικού για τον ίδιο λόγο.

Κλιμάκιο ιατρών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ενώ απεστάλησαν και οι σχετικές οδηγίες. Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή στο συγκρότημα θα πραγματοποιηθεί εντομοκτονία από εξειδικευμένο συνεργείο, ενώ θα γίνει και σχολαστική καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου και του σχολικού συγκροτήματος. 

Λόγω των κρουσμάτων στα σχολεία του Πειραιά, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με την ψώρα. 

Η ψώρα οφείλεται στα ακάρεα της οικογένειας Sarcoptide. Τα ακάρεα αυτά, είναι μόλις ορατά με γυμνό οφθαλμό και επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων προκαλώντας δερματίτιδες, αλλεργίες ή και μεταβιβάζοντας παθογόνους μικροοργανισμούς. 

Συμπτώματα 

Τα ακάρεα επιλέγουν σημεία του σώματος όπου το δέρμα είναι λεπτό με πτυχές (όπως ανάμεσα στα δάχτυλα, στους καρπούς, στους αγκώνες, στα γόνατα, τους μηρούς και στις μηρογεννητικές πτυχές) και σχηματίζουν στοές κάτω από την επιδερμίδα. 

Οι στοές διακρίνονται επάνω στο δέρμα ως πολύ λεπτές γραμμές. Στην επιφάνεια των γραμμών αυτών σχηματίζονται πολλές μικρές φυσαλίδες, οι οποίες συχνά διαπυούνται. 

Όταν η προσβολή είναι πρόσφατη, τα άτομα δεν αισθάνονται κνησμό (φαγούρα) και η μόλυνση μπορεί να λάβει μεγάλη έκταση μέχρις ότου γίνει αντιληπτή. Εξάνθημα και έντονος κνησμός εμφανίζονται ένα μήνα μετά τη γέννηση και εκκόλαψη των ωαρίων. 

Η μετάδοση γίνεται εξαιρετικά εύκολα από άτομο σε άτομο, συνήθως με άμεση επαφή, γι’ αυτό και εξαπλώνεται όπου υπάρχει συνωστισμός (στρατώνες, γηροκομεία, σχολεία κλπ). Στο περιβάλλον τα ακάρεα ζουν μόνο 2-5 ημέρες. 

Η νόσος θεραπεύεται πάρα πολύ σύντομα με τη χορήγηση της απαραίτητης αγωγής για λίγες μέρες. Δύο με τέσσερις ώρες μετά τη θεραπεία το μολυσμένο άτομο σταματά να μεταδίδει το άκαρι της ψώρας. Η φαγούρα σταματά σχετικά γρήγορα, αλλά μερικά παιδιά συνεχίζουν να ξύνονται ακόμα και για εβδομάδες σαν αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης.

Διάφορα αντικείμενα κλινοσκεπάσματα και ενδύματα μολυσμένων ατόμων διατηρούν τη μολυσματικότητά τους για 4 συνήθως ημέρες. 

Συνιστάται να : 

Ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής όπως : Συχνό πλύσιμο των χεριών, καθημερινό μπάνιο του σώματος και να συμβουλεύεται το παιδί να μην χρησιμοποιεί τα ρούχα άλλων παιδιών. 

Όλα τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν από μολυσμένα άτομα 4 ημέρες πριν από την έναρξη της θεραπείας πρέπει να πλυθούν με καυτό νερό και να στεγνώσουν με ένα ζεστό στεγνωτήριο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό απαιτείται άπλωμα των ρούχων στον ήλιο (10 λεπτά σε θερμοκρασία 50 οC τα ακάρεα φονεύονται και καταστρέφονται τα ωάριά τους). 

απεντόμωση στους χώρους 

σχολαστική καθαριότητα στους χώρους των κτιριακών εγκαταστάσεων, των αντικειμένων, του ιματισμού και των παιχνιδιών προκειμένου για νηπιαγωγείο.

#TAGS MM