Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Διαδικτυακός εκφοβισμός ανηλίκων!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

 Μια νέα μορφή επικίνδυνης ψυχοσωματικής κακοποίησης και θυματοποίησης ανηλίκων “ανθίζει” στην Ελλάδα….

 

Πρόκειται για το cyberbullying ή διαδικτυακός εκφοβισμός. Σκοπός είναι ο ευτελισμός και η τρομοκρατία του συμμαθητή ή γνωστού τους. Είναι ένα νέο φαινόμενο που δυστυχώς βρίσκεται σε ανοδική πορεία και στην Ελλάδα ανάμεσα στους νέους που έχουν ιδιαίτερη επαφή με το διαδίκτυο.
 
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, Μανώλη Σφακιανάκη η υπηρεσία του δέχεται τουλάχιστον 200 τηλεφωνικές καταγγελίες για cyberbullying όπου οι 15 καταθέτουν μήνυση και αφορούν ηλικίες 11 έως 18 χρόνων.
 
Οι καταγγελίες αφορούν σε ποσοστό 82% ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Οι δράστες, εκείνοι που τρομοκρατούν, συνήθως συμμετέχουν σε group φίλων οι οποίοι κακοποιούν ψυχικά ή και σωματικά τα θύματά τους. Εξαναγκάζουν εκβιαστικά πολλές φορές τα θύματα να συμμετέχουν σε πράξεις ή παραλείψεις, δήθεν υπηρετώντας όλοι μαζί τον ίδιο σκοπό, που τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι ο εξευτελισμός και η τρομοκράτηση συμμαθητή τους.
Το συγκεκριμένο «έγκλημα» διαπράττεται με την μορφή αποστολής κειμένων, e-mail, ή άμεσων μηνυμάτων με κακό περιεχόμενο. Με την κακόβουλη δημοσίευση φωτογραφιών ή μηνυμάτων σε ιστολόγια ή άλλες ιστοσελίδες με μοναδικό σκοπό την παρενόχληση.
 
 
Άλλες φορές γίνεται χρήση του ονόματος του θύματος από τρίτο κακόβουλο πρόσωπο με σκοπό τη διάδοση φημών και ψευδών γεγονότων και καταστάσεων. ‘Άλλοτε γίνεται με ανώνυμες τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα με σκοπό την πρόκληση φόβου και ταραχής στο θύμα. Υπάρχουν περιπτώσεις σκόπιμης αποστολής ειδικών προγραμμάτων Trojan Horses για να δημιουργήσουν πρόβλημα στο θύμα, με την υποκλοπή κωδικών email για παράδειγμα, ο οποίος ανήκει σε συμμαθητή τους.
 
Το ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι η συγκεκριμένη μορφή τρομοκράτησης έχει αυξητικές τάσεις από παιδιά σε παιδιά με τραγικές ψυχοσωματικές συνέπειες.
 
Το αρμόδιο αστυνομικό προσωπικό έχει αναλάβει αρκετές υποθέσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων από νεαρά άτομα που έρχονται και καταγγέλλουν την παράνομη δημοσιοποίηση προσωπικών τους δεδομένων σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook ή το hi5.
 
Μέσα στην τριετία 2006-2009 κατά τη διάρκεια των 24ωρων διαδικτυακών ερευνών, οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει 89 νέους ανθρώπους που είχαν εκδηλώσει και μερικοί ήθελαν να υλοποιήσουν την επιθυμία τους να αυτοκτονήσουν.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε