Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Διαφωνούν οι πρυτάνεις με το νομοσχέδιο Αρβανιτόπουλου

Διαφωνούν οι πρυτάνεις με το νομοσχέδιο Αρβανιτόπουλου

Tο κατατεθέν νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις στον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφήνει ανοικτά ουσιώδη ζητήματα, υποστηρίζουν οι πρυτάνεις, σε ομόφωνο ψήφισμά τους, το οποίο εξέδωσαν σήμερα μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου τους στο Λαύριο.

Οι πρυτάνεις συζήτησαν λεπτομερώς τις αλλαγές και στο τέλος, στο ψήφισμά τους, τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι το κατατεθέν σχέδιο νόμου, ουσιαστικά δεν απαντά στις ελάχιστες αλλαγές, που θεωρήθηκαν αναγκαίες από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ως ουσιώδη ζητήματα που μένουν ανοικτά, κατά τους πρυτάνεις, είναι, μεταξύ άλλων, αυτά των αποφασιστικών, διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Ιδρύματος, του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος των εκλογικών διαδικασιών, της προεπιλογής από το Συμβούλιο των υποψηφίων για τα μονοπρόσωπα πανεπιστημιακά όργανα, καθώς και της θεσμικής διασφάλισης της δημόσιας χρηματοδότησης. Διατηρεί τέλος, όπως λένε, διατάξεις που εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας.

Οι πρυτάνεις συνεχίζουν υποστηρίζοντας ότι «το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί λύση για τα Πανεπιστήμια, καθώς δεν συμβάλλει στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και δεν απαντά στα τρέχοντα και επείγοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των ΑΕΙ».

Όπως επισημαίνουν «ο Νόμος 4009 / 2011 βύθισε τα πανεπιστήμια σε κρίση. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με στόχο την απρόσκοπτη ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία των πανεπιστημίων, εδώ και δύο χρόνια, έχει υποβάλει σειρά ρεαλιστικών προτάσεων υπέρβασης των αδιεξόδων. Το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί λύση για τα πανεπιστήμια, καθώς δεν συμβάλλει στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και δεν απαντά στα τρέχοντα και επείγοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα».

Οι πρυτάνεις καταλήγουν ότι «παρά τις αντίξοες συνθήκες που τους επιβλήθηκαν και τις αμετροεπείς επιθέσεις που δέχθηκαν από κάθε λογής κέντρα συμφερόντων, κράτησαν όρθια τα ιδρύματα και συνεχίζουν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να εγγυώνται την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέτωπο Ραγκούση-Λοβέρδου-Διαμαντοπούλου κατά Βενιζέλου

Ανταρσία Λοβέρδου! – Ζητεί να μην ψηφιστούν οι αλλαγές Αρβανιτόπουλου στο νόμο για τα ΑΕΙ!

Διαμαντοπούλου:”Υβρις προς την Δημοκρατία η αλλαγή του νόμου για ΑΕΙ και ΤΕΙ”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε