Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Διαμαντοπούλου: Μεγάλο στοίχημα τώρα, η εφαρμογή του νόμου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ιστορική χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας τη συναίνεση στη Βουλή, με τα 4/5 των μελών της να ψηφίζουν το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι η εφαρμογή του νόμου που αρχίζει άμεσα, από τον επόμενο μήνα, τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη.

Ταυτόχρονα, κωδικοποίησε τις σημαντικότερες αλλαγές και συγκεκριμένα:

-Καταργείται το άσυλο και στα Ιδρύματα θα ισχύει πλέον ότι και στους υπόλοιπους δημόσιους χώρους, όταν συντελούνται αξιόποινες πράξεις.

– Οι φοιτητές δεν θα συνδιοικούν πλέον. Θα εκπροσωπούνται μεν στο Συμβούλιο Διοίκησης και την Σύγκλητο, αλλα ο πρύτανης θα εκλέγεται απο σύνολο διδασκόντων.

– Το πρόγραμμα σπουδών αυστηροποιείται. Οι φοιτητές θα εγγράφονται κάθε εξάμηνο, δεν θα υπάρχει εξέταση μαθήματος αν δεν προηγηθεί χρόνος 13 εβδομάδων διδασκαλίας. Τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν κανόνες λειτουργίας σπουδών, ενώ λαμβάνεται μέριμνα υπέρ φοιτητών, με Συνήγορο φοιτητών και φοιτητικά δάνεια.

– Εξωτερικές προσωπικότητες στα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ

– Καθιερώνεται εσωτερικό “Εράσμους” στα πανεπιστήμια με τη μετακίνηση φοιτητών μέσω τμημάτων, με βάσει τις πιστωτικές τους μονάδες

– Εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα των πιστωτικών μονάδων στα πανεπιστήμια

– Καθιερώνονται Έδρες στα πανεπιστήμια και τρεις βαθμίδες στα ΑΕΙ (επίκουρος, αναπληρωτής καθηγητής, καθηγητής)

Ως το 2013 τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν με τον νέο νόμο, ενώ ως τον Αύγουστο του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση υλοποίησης του.

Υπάρχουν βέβαια ακόμη κάποιοι που δε συμφωνούν με τα όσα προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου, όπως η Σύγκλητος του ΑΠΘ, που εξέδωσε και ανακοίνωση κατά του νομοσχεδίου. Σχολιάζοντας, η υπουργός Παιδείας μίλησε για «κατεστημένα που δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται».

«Υπονομεύουν τέτοιες αποφάσεις τον δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ και πυροδοτούν αντιδράσεις. Οι γενικόλογες ψευδείς και ανιστόρητες προσεγγίσεις δεν θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη εβδομάδα έκτακτη σύνοδο, για να καθορίσουν τη στάση τους μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με πρωτοφανή συναίνεση πέρασε το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Και τώρα συναίνεση – Καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο – Ψήφισε το νομοσχέδιο για την Παιδεία η αξιωματική αντιπολίτευση

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε