Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Διαμαντοπούλου: Οι αλήθειες και τα ψέμματα για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

“Eίναι αδιανόητο να ζητείται η αλλαγή ενός νόμου, ο οποίος μόλις ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία της Βουλής”, είπε η υπουργός Παιδείας.

Όπως είπε η κυρία Διαμαντοπούλου, ο νέος Νόμος δημοσιεύεται αύριο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προχωράει κανονικά η εφαρμογή του ώστε τον Σεπτέμβριο του 2012 να αναλάβουν πλήρως τα νέα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων. Η πρώτη φάση εφαρμογής του νέου Νόμου ξεκινάει τον Οκτώβριο.

“Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει εκπτώσεις. ‘Ολοι πρέπει να αναλάβουν το κόστος του αγώνα τους”, επισήμανε η υπουργός Παιδείας, σχετικά με τις καταλήψεις.Τόνισε ότι αν δεν γίνουν μαθήματα 13 εβδομάδων, τότε αυτά πρέπει να γίνουν σε άλλο χρόνο. Διαφορετικά ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις σε μαθήματα που δεν έχουν διδαχθεί επί 13 εβδομάδες.

Ειδικότερα, η κ.Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στον νόμο, είπε ότι είναι στη διάθεση κάθε συγκλήτου ή φοιτητικού συλλόγου που θα την προσκαλέσει για περαιτέρω διευκρινίσεις επί της εφαρμογής του.

‘Eκανε λόγο για ψέμματα και παρανοήσεις στον νόμο.

Για το άσυλο

«Τα ΑΕΙ δεν είναι χώροι που μπαινοβγαίνει η αστυνομία, έχουν τους δικούς τους κανόνες. Εαν αποφασίσει κατάληψη μικρός αριθμός, τότε το ίδιο το Πανεπιστήμιο μπορεί να επιβάλει ποινές σε όσους προκαλούν» είπε η κυρία Διαμαντοπούλου.

Δήλωσε ακόμη ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ θα δοθεί στη δημοσιότητα σύντομα.

Για τις καταλήψεις

«Οι καταλήψεις είναι μορφή πάλης, η ανώτατη μορφή πάλης. Όμως όταν κάποιος επιλέγει να αγωνιστεί έτσι έχει ένα κόστος. Σύμφωνα με το νέο νόμο, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει πια εκπτώσεις. Δεν είναι πια αυτά αποδεκτά από κοινωνία. Ο,τι επιλέγει ο καθείς θα πρέπει να υπάρχει το κόστος, όπως το αναλαμβάνουν όλοι. Είναι επιλογές. Είμαστε αποφασισμένοι. Πάνω απ´όλα είναι η εκπαίδευση, αν δεν γίνουν αυτά τα μαθήματα θα γίνουν σε άλλο χρόνο» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Διαμαντοπούλου.
«Το εξάμηνο πρέπει να αρχίσει τον Οκτώβριο, αν όχι πάμε στα Χριστούγεννα κι αν δεν φτάσει κι αυτό, χάνεται εξάμηνο», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε γι’ αυτό το σκοπό στην δημοσιότητα σήμερα 50 «ερωτήσεις-απαντήσεις» σχετικά με την διοίκηση, τα θέματα που αφορούν καθηγητές, φοιτητές κλπ. Όπως είπε η υπουργός θα σταλούν και σε όλα τα Πανεπιστήμια, κάτι που πολλοί πρυτάνεις μπορεί να εκλάβουν ως ειρωνεία, με το δεδομένο ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για το νέο Νόμο και μάλιστα έχουν στην κατοχή τους και εκθέσεις νομικών και συνταγματολόγων επί του περιεχομένου του. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ 50 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ)

«Eίναι ψέμα οτι σταματά η δημόσια χρηματοδότηση. Είναι ψέμα οτι σταματά η διανομή συγγραμμάτων που εξακολουθούν να δίδονται και επιπλέον οι καθηγητές αναρτούν στο διαδίκτυο σημειώσεων και από 2013-14 θα είναι ανηρτημένα και όλα τα συγγράμματα. Είναι ψέμα οτι θα πάνε όλα τα ΑΕΙ σε υποχρεωτικές τριετείς σπουδές. Διατηρείται η διάρκεια σπουδών σε όλα, και τα πανεπιστήμια όταν κρίνουν κάνουν», είπε η υπουργός.

«Eίναι ψέμα οτι θα υπάρχουν δίδακτρα σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Θα ισχύει ότι και σήμερα για τα μεταπτυχιακά. Είναι ψέμα οτι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την έρευνα. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σχετικό πλαίσιο και θα κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο τους επόμενους μήνες».

Για την σίτιση και στέγαση των φοιτητών η υπουργός Παιδείας είπε επίσης ότι δεν είναι αλήθεια ότι καταργούνται, όπως λέγεται, και πρόσθεσε ότι «είναι ευθύνη των Πανεπιστημίων η κατάσταση τους σήμερα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παίζουν με τον φόβο του κόσμου! – ‘Εξοδο από την ευρωζώνη βλέπει η Διαμαντοπούλου αν υπάρχει αστάθεια

Χωρίς βιβλία ανοίγουν τα σχολεία – Οι μαθητές θα κατεβάζουν σημειώσεις από το ίντερνετ!

“Η κα Διαμαντοπούλου, προκαλεί τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία”

Τριπλάσια θα πληρώσουμε τις φωτοτυπίες στα σχολεία! – Κοροϊδεύουν γονείς και μαθητές

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε