weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Διαπιστώσεις τέλος! Απαντήσεις ΤΩΡΑ για το πως θα γυρίσουν πίσω τις συντάξεις και τα επιδόματα που έπαιρναν παράνομα 200.000 βάζοντας «μέσα» τα ταμεία

Διαπιστώσεις τέλος! Απαντήσεις ΤΩΡΑ για το πως θα γυρίσουν πίσω τις συντάξεις και τα επιδόματα που έπαιρναν παράνομα 200.000 βάζοντας «μέσα» τα ταμεία
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Διακόσιες χιλιάδες περιπτώσεις ασφαλισμένων που λάμβαναν παροχές χωρίς να τις δικαιούνται, ανακάλυψε το υπουργείο Εργασίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δηλαδή από το ξεκίνημα του νοικοκυρέματος των ασφαλιστικών ταμείων.

Πρόκειται για περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων σε πεθαμένους, αναπήρους – «μαϊμού», μετανάστες που ελάμβαναν παροχές που δεν δικαιούνται, οικογενειακά επιδόματα σε μη δικαιούχους, διπλό ΕΚΑΣ κλπ. Τουλάχιστον σε τρεις περιοχές της χώρας, στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Κρήτη, έχουν εντοπιστεί 61 επιχειρήσεις που έχουν στήσει μηχανισμούς πώλησης πλαστών ενσήμων!
Το κύκλωμα των πλαστών συντάξεων χρησιμοποιούσε είτε νεκρούς είτε πολίτες από την Αλβανία ή τη Βουλγαρία. Εκτιμάται ότι για να στηθεί όλο αυτό, υπήρξε συγκάλυψη εκ των έσω.

Υπό έρευνα είναι και κάποιες «περίεργες» συντάξεις του ΟΓΑ, ενώ υπάρχουν υπόνοιες και για πλαστά επιδόματα ανεργίας, αλλά αυτό είναι πιο δύσκολο να διερευνηθεί.

Όλα αποκαλύφθηκαν μέσω τις απογραφής που έγινε. Από τους 240.292 δικαιούχους, πήγαν να απογραφούν οι 203.998. Από τους 36.200 που δεν απογράφηκαν και άρα χάνουν τα δικαιώματά τους (αν τα είχαν επί της ουσίας ποτέ), εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα εξοικονομηθεί ένα ποσό 110 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, τα Ταμεία έχαναν μηνιαίως ένα ποσό της τάξεως των 750 έως 850 εκατομμυρίων ευρώ από αυτές τις παροχές και η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού σε συνδυασμό με την περικοπή της αλόγιστης δαπάνης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα Ταμεία χρειάζονται μηνιαίως επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ προκειμένου να καταβάλουν τις συντάξεις. Το ποσό αυτό αποτελεί το 45% της συνολικής μηνιαίως δαπάνης.
Ταυτοχρόνως, μετά τις εκλογές τα ταμεία θα πρέπει να καταβάλουν 1,5 δισ. ευρώ σε προμηθευτές και γιατρούς από παλαιότερες οφειλές.

«Τα ποσά για τις συντάξεις και για τους προμηθευτές θα πρέπει να εκταμιευθούν άμεσα», σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο καθυστέρησης σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές. «Η χώρα δεν αντέχει ούτε μια μέρα καθυστέρησης, θα πρέπει να έχει κυβέρνηση άμεσα», σημείωσε και πρόσθεσε «ένα μείνουμε αδρανείς για ένα μήνα θα βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια».

Στο εξής, πάντως, όλα πρόκειται να αλλάξουν. Μετά τις εκλογές, την αρμοδιότητα για την καταβολή των επιδομάτων θα έχει ένας νέος φορέας, που θα προκύψει από τον πρώην οργανισμό Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα αποφασίσει ποια από τα 90 επιδόματα θα κοπούν ή θα απαιτούνται περισσότερα και πιο αυστηρά κριτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέο σκάνδαλο στο ΙΚΑ: Έδωσαν 4.000 συντάξεις με πλαστές βεβαιώσεις εργοδοτών

Αυτοδιαψεύδεται το ΙΚΑ για τα σκάνδαλα! – Ελλάδα

Κι άλλοι τυφλοί – μαϊμού! – Βρήκαν 50 στην Χίο! – Σύντομα στην δημοσιότητα τα ονόματα στο κύκλωμα της Ζακύνθου – Ελλάδα

Απίστευτο! Θα πληρωθούν ξανά επιδόματα οι δικαιούχοι – μαϊμούδες! – Ελλάδα

Επιστροφή των κλεμμένων με…ΔΟΣΕΙΣ ζητούν «μαϊμού» ανάπηροι – Ελλάδα

Πειθαρχική δίωξη στον “μαϊμού τυφλό” προϊστάμενο του ΟΑΕΔ Ζακύνθου – Ελλάδα

Αντί να τιμωρήσουν τους γιατρούς για τις «μαϊμού» αναρρωτικές τους… αναβαθμίζουν! – Τοπικά Νέα

Βρήκαν 37.000 «μαϊμού» δικαιούχους! Δεν πήγαν να απογραφούν! – Υγεία

«Βιομηχανία» αναπήρων! – Σε ποιες περιοχές πήραν τα περισσότερα επιδόματα «μαϊμού»! – Υγεία

#TAGS MM