Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Διατάχθηκε η προληπτική εκκένωση της Ουρανούπολης – Απειλούνται σπίτια, εγκατέλειψαν την πόλη οι τουρίστες – Μάχη με τις φλόγες και στην Αρκαδία

Πηγή φωτογραφίας: seleo.gr
Πηγή φωτογραφίας: seleo.gr

– Έχουν εκκενωθεί ξενοδοχεία και πάρα πολλά σπίτια – Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης της πόλης!
– Ο κόσμος κατεβαίνει στις παραλίες Νέων Ρόδων και Ιερισσού
– Αποπνικτική η ατμόσφαιρα εξαιτίας του πυκνού καπνού
– Τι λένε στο NewsIt κάτοικοι της Ουρανούπολης
– Στα 200 μέτρα από τα σπίτια του οικισμού Μπαλώτα έφτασε η φωτιά στην Αρκαδία
– Λόγω πυρκαγιών και καύσωνα Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία αρνήθηκαν να στείλουν βοήθεια
– Οι Σέρβοι θα στείλουν ένα αεροσκάφος μόλις μπορέσουν
– Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Καρδάμενα στην Κω

Άγιο Όρος και Αρκαδία είναι τα δυο μεγαλύτερα μέτωπα καθώς οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες συνεχίζουν να κατακαίουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους.

Η κατάσταση στο Άγιο Όρος έχει ξεφύγει, καθώς η φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη στην περιοχή Μονοξυλίτης στο Άγιο Όρος, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου επεκτάθηκε τα ξημερώματα, εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων και από το πρωί απειλεί την Ουρανούπολη.
Οι αρχές διέταξαν ήδη την προληπτική εκκένωση πόλης, ενώ πολλοί από τους πολίτες, όπως δήλωσε στο NewsIt ο κάτοικος της Ουρανούπολης Τόλης Παπαγεωργίου, φεύγουν μόνοι τους προς τις παραλίες των Νέων Ρόδων και της Ιερισσού. Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή να εγκαταλείψουν την πόλη μόνο οι ευπαθείς ομάδες.
Πηγή φωτογραφίας: seleo.gr
Η Ουρανούπολη καίγεται περιμετρικά και το μέτωπο της πυρκαγιάς φτάνει τα 25 χιλιόμετρα είπε στο NewsIt ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη Κώστας Κατσαβαβάκης, κάνοντας λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές σε δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Έχουν καεί αγροικίες, ενώ υπάρχουν και ζημιές σε σπίτια, οι οποίες ακόμη δε μπορούν να υπολογιστούν.
Πηγή φωτογραφίας: seleo.gr
Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, ενώ ο αέρας που πνέει μεταφέρει αποκαΐδια και στάχτες στις απέναντι ακτές της Σιθωνίας. Ο αέρας είναι δυνατός αλλά αλλάζει συνεχώς διευθύνσης και κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Έχει γίνει έκκληση, τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από την αστυνομία, προς τους κατοίκους να μην κινούνται στους δρόμους της πόλης με τα αυτοκίνητά τους ούτε και να τα παρκάρουν στην άκρη του δρόμου για να μην εμποδίζεται η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων!
«Εξαιτίας πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε δασική περιοχή του Αγίου Όρους και κινείται με κατεύθυνση προς Ουρανούπολη Χαλκιδικής, προληπτικά παρακαλούνται οι πολίτες να μην κινούνται προς Ουρανούπολη και να μην ακινητοποιούν τα οχήματά τους παραπλεύρως της οδού, προκειμένου να μην παρακωλύεται η κίνηση και το έργο των οχημάτων της Πυροσβεστικής» τονίζεται στην ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Πηγή φωτογραφίας: seleo.gr
Στην Ουρανούπολη αναμένεται σήμερα και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής για να επιβλέψει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες δε σταμάτησε λεπτό τη νύχτα. Οι ισχυροί άνεμοι όμως την αναζωπύρωσαν. 60 πυροσβέστες με 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ραδιοφώνου της ΝΕΤ, οι αρχές έχουν ήδη καταστρώσει σχέδιο εκκένωσης της πόλης, αφού η φωτιά την έχει περικυκλώσει και απειλεί σπίτια και καταστήματα. Έχει ήδη δημιουργηθεί αντιπυρική ζωνη, ενώ τα ΚΤΕΛ βρίσκονται με αναμμένες τις μηχανές σε συγκεκριμένο σημείο για να απομακρύνουν τον κόσμο, εφόσον χρειαστεί.

Στην Αρκαδία, παρά τις ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών, η φωτιά παραμένει σε πλήρη εξέλιξη για τρίτο 24ωρο και από το Ραψωμάτη κινείται προς το Πάπαρι, ενώ νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι η πυρκαγιά είχε φτάσει στα 200 μέτρα από τις αυλές των σπιτιών του χωριού Μπαλωτά.

Οι φλόγες έφτασαν στην είσοδο του χωριού, αλλά δεν υπήρξε εκκένωση, αφού η φορά του ανέμου άλλαξε και η φωτιά απομακρύνθηκε, δήλωσε στο NewsIt ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Παναγιώτης Μπούρας. Ακόμη και σήμερα, τρίτη μέρα που η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, παραμένουν χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων τα χωριά Ρούτση, Ανεμοδούρι και Σουλάρι.
Πρόβλημα υπάρχει και στην υδροδότηση και ο δήμος προσπαθεί να το αντιμετωπίσει δίνοντας στους πολίτες ηλεκτρογεννήτριες.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και εδώ. Έχουν καεί σπίτια κι αγροικίες, έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρων. Τα περισσότερα από αυτά είχαν φυτευτεί μετά τη φωτιά του 2007. Μόνο στο Λεοντάρι έχουν καεί επίσης εκατοντάδες αιγοπρόβατα και βοειδή, ενώ όσα έχουν καταφέρει να επιζήσουν δεν έχουν να φάνε, αφού κάηκαν οι ζωοτροφές!

Η φωτιά καίει δίπλα στην Εθνική οδό, ο δρόμος όμως σήμερα είναι ανοιχτός. Επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής. Στη μάχη της κατάσβεσης μετέχουν 153 πυροσβέστες, με 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 21 στρατιώτες, 26 υδροφόρες δήμων, 2 αεροσκάφη καναντέρ και 2 ελικόπτερα.

Το αίτημα της Ελλάδας προς Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία να στείλουν δυνάμεις για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών απορρίφθηκε, γιατί υπάρχουν κι εκεί φωτιές σε εξέλιξη. Μόνο η Σερβία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια και θα στείλει ένα αεροσκάφος άμεσα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αρκαδία – Από ένα τσιγάρο ξεκίνησε ο πύρινος εφιάλτης – Στα χέρια της αστυνομίας ένας 45χρονος

Ξέφυγε η φωτιά στο Άγιο Όρος

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε