Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Διατροφική βόμβα – 3 ως 5 χρόνια το πρόβλημα από την πετρελαιοκηλίδα

Πετρελαιοκηλίδα

Είναι άλλο οι ακτές και το κολύμπι και άλλο η διατροφή, λένε οι ειδικοί. Η πετρελαιοκηλίδα μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ ήρθε για να μείνει… χρόνια στο πιάτο μας.

Ψάρια και οστρακοειδή ήδη έχουν αρχίσει να έχουν πρόβλημα πετρελαιοκηλίδα.

Η θάλασσα σε κάποια σημεία “ξεβράζει” νεκρά ψάρια, ενώ όπως εξηγούν οι ειδικοί γρήγορα το πετρέλαιο θα “γαλακτοποιηθεί” και θα περάσει στον οργανισμό των ψαριών και των οστρακοειδών.

Πετρελαιοκηλίδα

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” ακόμη και εάν δεν γίνει χρήση διασκορπιστικών για την πετρελαιοκηλίδα οι υδρογονάνθρακες και τα βαρέα μέταλλα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Δεν είναι μόνο όμως η απευθείας κατανάλωση ψαριών και οστρακοειδών, ακόμη και η δημιουργεία ιχθυάλευρων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε λίγο θα αρχίσουν ως και τα κοτόπουλα (που τρώνε ιχθυάλευρα) να μυρίζουν πετρέλαιο!

Όπως μάλιστα αναφέρει η εφημερίδα μπορεί οι παραλίες να θεωρηθούν του χρόνου ασφαλείς για κολύμπι τα οικοσυστήματα και ειδικά τα αλιεύματα θα χρειαστούν 3 ως 5 χρόνια.

Καμία απάντηση από την πολιτεία

Την ίδια ώρα όμως η επίσημη πολιτεία δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, ούτε στους καταναλωτές, ούτε και στους ψαράδες.

Δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα που μπορούν και που όχι οι ψαράδες, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Σε ό,τι αφορά στην επίσημη οδηγία ο υπουργός είπε ότι αναμένει την ολοκλήρωση της έρευνας, ωστόσο δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις