Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Διεθνή ΜΜΕ: Το Eurogroup συμφώνησε, η Αθήνα θα τα καταφέρει;

Σε μια φράση αποτυπώνεται η επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Τελείωσαν οι μήνες αβεβαιότητας στην Ελλάδα με την συμφωνία για το νέο δάνειο, ωστόσο οι αμφιβολίες παραμένουν για το πώς η Αθήνα θα καταφέρει να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας», γράφει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.

«Η Ευρωζώνη σφραγίζει το δεύτερο πακέτο στην Ελλάδα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία», είναι ο τίτλος του Reuters, με τον συντάκτη να τονίζει πως το δεύτερο πακέτο, που θα δώσει λύση στις άμεσες οικονομικές ανάγκες της χώρας, «μοιάζει αδύνατο να ανορθώσει την διαλυμένη οικονομία της».

«Εάν η Αθήνα δεν ακολουθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τις αποταμιεύσεις για να γίνει η οικονομία της περισσότερο ανταγωνιστική, τότε έως το 2020 το χρέος της θα φτάσει το 160%», επισημαίνεται σε αναφορά που έχει στην διάθεσή του το Reuters.

«Υπήρξε συμφωνία με την Ελλάδα μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις» αναφέρει ο Guardian, ενώ οι Times του Λονδίνου κάνουν λόγο για «συμφωνία της τελευταίας στιγμής στην Ευρωζώνη για τη διάσωση της Ελλάδας».

«Συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του BBC, στο πρώτο θέμα του βρετανικού πρακτορείου. Στο κείμενο αναφέρονται οι αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών αλλά και ότι η συνεδρίαση κράτησε 13 ώρες.

«Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα για να αποφύγει την χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020» γράφει το BBC.

«Η Ελλάδα κερδίζει τη διάσωση, καθώς η Ευρώπη επιλέγει τη βοήθεια από τη χρεοκοπία» αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, που αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για τη συμφωνία είναι η αντίδραση των πιστωτών, η ανοχή της Ελλάδας στη νέα λιτότητα και μία ενδεχόμενη «τιμωρία» κοινοβουλευτικής έγκρισης σε χώρες της βορείου Ευρώπης που φαίνεται πως έχουν εκφραστεί αρνητικά στην λογική της διάσωσης.

Οι Financial Times γράφουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν για το νέο πακέτο προς την Ελλαδα έπειτα από πιέσεις στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες από όσες είχαν αποφασίσει.

«Η Αθήνα μπορεί να ανασάνει», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Bild κάνοντας λόγο για «ελάχιστη απόκλιση από τον αρχικό στόχο μείωσης του χρέους στο 120 % μέχρι το 2020».

«Είναι η απόφαση που όλοι περιμέναμε αυτή την εβδομάδα: οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ ενέκριναν ένα νέο δάνειο βοήθειας για την Ελλάδα – και απέτρεψαν την εθνική πτώχευση εντός Ευρώπης την τελευταία στιγμή. Οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να χάσουν περισσότερα χρήματα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί», γράφει το Spiegel.

Σημειώνει ότι κυρίως οι αντιστάσεις των ιδιωτών πιστωτών έφεραν τη δραματική αυτή καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και σημειώνει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα διαφανεί εάν η συμφωνία αποδώσει, καθώς μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα γίνει γνωστό εάν θα συμμετάσχει επαρκής αριθμός ιδιωτών στο συμφωνηθέν κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η οικονομική Handelsblatt αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το νέο πακέτο βοήθειας εγκρίθηκε μετά από δυο παράλληλες μαραθώνιες συνεδριάσεις. «Χάρη στη διεθνή βοήθεια η χώρα αποφεύγει για δεύτερη φορά τη χρεοκοπία».

«Καλά νέα για την Ελλάδα. Οι χώρες του ευρώ συμφώνησαν τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από περισσότερες από δώδεκα ώρες συζητήσεων, κατ ‘αρχήν σε ένα σχέδιο διάσωσης για την υπερχρεωμένη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, μόνο εάν υποσχεθεί γρήγορα πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην πράξη» γράφει η Welt.

«Η Ελλάδα, η Ευρωζώνη αποφεύγει τη χρεοκοπία» αναφέρει η ιταλική La Repubblica.

«Η Ευρώπη αποφάσισε νέο δάνειο για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία» είναι ο τίτλος των New York Times, που όμως τονίζουν ότι η συμφωνία –που έχει ως αντάλλαγμα σκληρούς όρους και νέα μέτρα λιτότητας- προκαλεί ερωτήματα για την βιωσιμότητα του ευρώ.

Κύρια είδηση είναι στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης η συμφωνία για την Ελλάδα. Τα ΜΜΕ της Αυστραλίας χαρακτηρίζουν θετική τη συμφωνία και για την αυστραλιανή οικονομία, αλλά εκφράζουν σκεπτικισμό αν η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Η είδηση της συμφωνίας είχε θετικές επιπτώσεις και στις συναλλαγές του αυστραλιανού χρηματιστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνιμη τρόικα στην Αθήνα, μόνιμος λογαριασμός για το χρέος, μόνιμος και ο γγ Φορολογικών – Οι όροι των δανειστών για το “πακέτο” των 230 δισ.

Δεμένοι χειροπόδαρα στη νέα συμφωνία!

Διεθνή ΜΜΕ: Το Eurogroup συμφώνησε, η Αθήνα θα τα καταφέρει;

Στο Ελληνικό Σύνταγμα άρθρο για την εξόφληση του χρέους κατά προτεραιότητα

Οι βασικοί όροι του PSI – Κατεβάστε όλο το αρχείο

Σόϊμπλε: Η Βουλή μας θα εγκρίνει την συμφωνία της Ελλάδας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε