Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Δημοψήφισμα 2015: Πότε είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο

Δημοψήφισμα 2015: Πότε είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο

Δημοψήφισμα 2015: Με ανακοίνωση για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για το Δημοψήφισμα 2015 την Κυριακή 5 Ιουλίου, σε σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζονται ζητήματα που αφορούν τον τρόπο θέσης του σταυρού καθώς και την ακυρότητα των ψηφοδελτίων για το Δημοψήφισμα.

Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας – του άρθρου 15 παρ. 5 του ν. 4023/2011 (Α ́220) – , ο ψηφοφόρος εκφράζει την προτίμησή του επί του τιθέμενου με το δημοψήφισμα ερωτήματος «θέτοντας, παραπλεύρως  της απάντησης που προκρίνει, σταυρό». Με βάση την παραπάνω διάταξη διευκρινίστηκε ότι «ο εκλογέας θέτει σταυρό  παραπλεύρως της  απάντησης  που προκρίνει, με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης».
Επίσης με δεδομένο ότι στη χώρα μας διαδικασία δημοψηφίσματος διεξάγεται μετά την παρέλευση πολλών ετών – από το 1974 – και καθώς είναι εκ του νόμου υποχρεωτική η εκτύπωση ενιαίου ψηφοδελτίου με τις δύο εναλλακτικές απαντήσεις επί του τιθέμενου ερωτήματος, αλλά και προς διευκόλυνση των εκλογέων, το ψηφοδέλτιο βάσει του οποίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, φέρει κάτω από κάθε απάντηση τετράγωνο, εντός του οποίου θα τίθεται από κάθε εκλογέα ο σταυρός με τον οποίο θα δηλώνει την προτίμησή του.
Διαβάστε εδώ τα πάντα για το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 2015
Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Εδώ μπορείτε να βλέπετε τα
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ 2015
Σε ότι αφορά την ακυρότητα των ψηφοδελτίων, υπενθυμίζεται ότι, «βάσει του Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας, αλλά και της νομολογίας του Ανωτάτου Ειδικού ∆ικαστηρίου, οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία, θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώματα, που βάσιμα μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας και όχι οποιαδήποτε – έστω και ελάχιστη – απόκλιση από την κανονική μορφή του ψηφοδελτίου. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολικά αυστηρή και άσχετη προς τον προστατευτικό σκοπό της διάταξης των άρθρων 72 επ. του Π.∆. 26/2012, αναλογικώς εφαρμοζόμενων στην περίπτωση του δημοψηφίσματος, επισημαίνεται ότι, η τοποθέτηση του σταυρού εκ μέρους του εκλογέα είτε εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από κάθε απάντηση είτε παραπλεύρως του κειμένου της κάθε απάντησης, δεξιά ή αριστερά αυτής, δεν θίγει την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου.
Διαβάστε εδώ τα πάντα για τα CAPITAL CONTROLS
Διαβάστε εδώ τα πάντα για τις
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Δες εδώ την εφαρμογή
ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε