Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Δημόσιο: Θα γίνονται προϊστάμενοι και όσοι δεν είναι…μόνιμοι!

«Πράσινο φως» για να επιλεγεί σε θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανάβει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”, με το σχέδιο ΠΔ το υπουργείο Εσωτερικών καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και τη σχετική διαδικασία για την επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων για το προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ΙΔΑΧ που κατέχει οργανική θέση (με εξαίρεση το προσωπικό μερικής απασχόλησης).
 
Η επιλογή των προϊσταμένων διευθύνσεων, τμημάτων και αυτοτελών γραφείων (καθώς και οργανικών μονάδων αντίστοιχου ή ενδιάμεσου επιπέδου) γίνεται από τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια και με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, όπως προβλέπονται στον πρόσφατο νόμο 3839/10.
 
Ως προϊστάμενοι διεύθυνσης (ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου μεταξύ διεύθυνσης και τμήματος επιπέδου οργανικών μονάδων) επιλέγονται (για το Δημόσιο, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ β’ βαθμού) υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ με βαθμό Α’, οι οποίοι έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου διεύθυνσης ή υποδιεύθυνσης ή προϊσταμένου τμήματος. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι με τις προϋποθέσεις αυτές, επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό Α’.
 
Ως προϊστάμενοι τμήματος και αυτοτελούς γραφείου (ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικής μονάδας) επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό Α’ που έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος ή υπάλληλοι με βαθμό Α’. Αν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν, επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό Β’, που έχουν συμπληρώσει ελάχιστο χρόνο υπηρεσίας στον Β’ βαθμό 4 χρόνια. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι με αυτές τις προϋποθέσεις, μπορούν να επιλεγούν για τις θέσεις αυτές και υπάλληλοι με λιγότερο χρόνο στον Β’ βαθμό.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, οι επιλογές από τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια θα γίνουν το αργότερο μέσα σε 1 μήνα από τη λήξη της θητείας των υπηρετούντων, αφού ληφθούν υπόψη διάφορα αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, που σχετίζονται με τα επαγγελματικά – τεχνικά προσόντα (π.χ. τίτλοι σπουδών), εργασιακή – διοικητική εμπειρία (π.χ. χρόνος υπηρεσίας σε διάφορες θέσεις), ειδικές δραστηριότητες (π.χ. συγγραφικό έργο, εισηγήσεις, ανακοινώσεις, εκπροσώπηση σε συμβούλια, συμμετοχή σε ΔΣ νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα).
 
Υπόψη λαμβάνονται οι έπαινοι (μέχρι 70 μόρια) αλλά και οι συνεντεύξεις (μέχρι 350 μόρια) που σκοπό έχουν να διαμορφωθεί ασφαλής εικόνα για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την καταλληλότητα του υποψηφίου να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση. Μέχρι 350 μόρια δίνει και η γραπτή εξέταση που διενεργείται από το ΑΣΕΠ με τη μορφή ερωτηματολογίου.
 
Αντίστοιχες προβλέψεις υπάρχουν και για την επιλογή προϊσταμένων από το προσωπικό με εργασία ΙΔΑΧ των ΟΤΑ α’ βαθμού. Στο σχέδιο ΠΔ τονίζεται ότι οι ειδικότητες του προσωπικού ΙΔΑΧ των εκπαιδευτικών βαθμίδων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ που κρίνονται για προϊστάμενοι, θα πρέπει να είναι αντίστοιχες των κλάδων και ειδικοτήτων του μόνιμου προσωπικού, που (σύμφωνα με τις οικείες οργανικές διατάξεις) οι υπάλληλοί τους κρίνονται για την κατάληψη θέσης προϊσταμένου.
 
Με τους οικείους οργανισμούς επιτρέπεται να καθοριστούν και άλλες ειδικότητες προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ, από τις οποίες θα επιλέγονται προϊστάμενοι των κατά περίπτωση οργανικών μονάδων.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε