Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δημοσκοπήσεις- καμπανάκι για την Κυβέρνηση

Δημοσκοπήσεις- καμπανάκι για την Κυβέρνηση

Έντονη αντίδραση των πολιτών στα νέα μέτρα, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις. Οργισμένος ο κόσμος. Ένας στους έξι φοβάται κοινωνική αναταραχή. Εννιά στους δέκα θεωρεί ότι “τα δυσκολότερα έρχονται”.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον Τύπο της Κυριακής, 74% των πολιτών λένε “όχι” στην αύξηση στα καύσιμα, 71% λένε όχι στην αύξηση του ΦΠΑ, το 68% είναι αντίθετοι στο πάγωμα των συντάξεων, το 58% διαφωνούν με τις περικοπές των δώρων στο Δημόσιο και 33% λένε όχι στην αύξηση στην τιμή ποτών και τσιγάρων. 

Αξιοσημείωτο ότι το 90% των ερωτηθέντων λέει ότι για την οικτρή κατάσταση της οικονομίας φταίνε και οι δύο κυβερνήσεις. Κατά 81% θεωρούν ότι μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης έχει η κυβέρνηση Καραμανλή, ποσοστό 76% θεωρούν ότι φταίει ο Σημίτης, και 46% θεωρούν ότι ευθύνη έχει η τωρινή κυβέρνηση Παπανδρέου. 

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται προβάδισμα ΠΑΣΟΚ – το οποίο συγκεντρώνει χαμηλό ποσοστό – και πολύ χαμηλό ποσοστό για την αξιωματική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 31%, η ΝΔ 19%, το ΚΚΕ 7%, ο ΛΑΟΣ 6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 4%.

Οργή και φόβος κοινωνικής αναταραχής

Αντιδράσεις προκαλούν τα μέτρα της κυβέρνησης, σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής. Έξι στους δέκα πολίτες φοβούνται κοινωνική αναταραχή μετά τα μέτρα. Το 78% των πολιτών διαφωνεί με την αύξηση φόρου στα καύσιμα, το 74% με το πάγωμα των συντάξεων, το 72% με τις περικοπές δώρων στο δημόσιο τομέα και το 68% με την αύξηση στο ΦΠΑ. 

Στο μεταξύ, μεγάλος είναι ο φόβος της κοινωνικής αναταραχής που θα προκαλέσουν τα μέτρα. Ποσοστό 62% θεωρούν πολύ πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ 34% το θεωρεί απίθανο. 

Η αγανάκτηση ξεχειλίζει στην κοινή γνώμη, όπως δείχνει η ίδια έρευνα. Στο ερώτημα “πόσο συχνά αγανακτούν για την κατάσταση στην Ελλάδα”, το 69% απαντά “πάρα πολλές φορές”, το 17% “αρκετές φορές” ενώ μόνο το 5% απαντούν ότι δεν αγανακτούν σχεδόν ποτέ. 

Κόλαφος για το πολιτικό σύστημα είναι η γνώμη των πολιτών για τις ευθύνες. Το 36% θεωρούν ότι οι ευθύνες για την κατάσταση βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις, το 27% τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ 32% ότι οι ευθύνες είναι των κυβερνήσεων της ΝΔ. 

“Τα χειρότερα είναι μπροστά”

Μαύρο τοπίο και ένταση των κοινωνικών αδικιών αντικρύζουν οι Έλληνες και σύμφωνα με δημοσκόπηση της Καπα Research για το Βήμα της Κυριακής. Το 85,2% θεωρούν ότι τα επόμενα χρόνια οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι. Όσον αφορά την κρίση, το 86,7% θεωρεί ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας και μόνο 9,2% θεωρεί ότι τα χειρότερα τα έχουμε ξεπεράσει.

Ο φόβος της κοινωνικής έκρηξης διαγράφεται καθαρά και σε αυτή την έρευνα καθώς “πολύ πιθανή” θεωρούν την κοινωνική εξέγερση 48,7% των ερωτηθέντων και “αρκετά πιθανή” το 38,2%. “Καθόλου πιθανή” λέει ότι είναι μόνο το 1,2%. 

Αξιοσημείωτο ότι ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου διατηρεί υψηλό ποσοστό εμπιστοσύνης για τη διαχείριση της κρίσης (20,4% τον εμπιστεύονται πολύ, 31,5% τον εμπιστεύονται αρκετά).
Ωστόσο η πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν τα μέτρα άδικα και ζητούν να έχουν προσωρινό χαρακτήρα. 

Άδικα τα μέτρα, λένε εννιά στους δέκα

Σε δημοσκόπηση της Alco για την ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, οι συμμετέχοντες, σε ποσοστό 86,2% χαρακτηρίζουν τα μέτρα «άδικα» και σε 71,9% «σκληρά». 

Παρά ταύτα, σε 41% επί του συνόλου η γνώμη τους για την κυβέρνηση, μετά τη λήψη των μέτρων, παραμένει το ίδιο καλή ή και καλύτερη κι ας θεωρούν οι πολίτες, σε ποσοστό 64%, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα αποδειχθούν επαρκή για την αντιμετώπιση της οικονομική κρίσης. 

Σε ό,τι δε, αφορά την αξιολόγηση, ενός προς ένα, των μέτρων, οι Έλληνες πολίτες διαφωνούν με τα πέντε από τα δώδεκα, καθώς αυτά τα πέντε είναι που πλήττουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αξιολογούν πολύ αρνητικά την αύξηση του ΦΠΑ (80,8%) και την αύξηση στην τιμή της βενζίνης (80,3%). Ακολουθούν, με 75,4% το πάγωμα των συντάξεων και με 70,5% η περικοπή των δώρων και του καλοκαιρινού επιδόματος. Αρνητικά κρίνουν (54,7%) και τη μείωση των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε