Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Διχάζει το ΣτΕ η αναδρομικότητα του παραβόλου 1% στα ασφαλιστικά μέτρα ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης

Διχάζει το ΣτΕ η αναδρομικότητα του παραβόλου 1% στα ασφαλιστικά μέτρα ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης

Διχογνωμία έχει επέλθει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για το εάν έχει ή όχι αναδρομική εφαρμογή η καταβολή αυξημένου παραβόλου σε ποσοστό 1%, ως προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Πρόσφατα, το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Φ. Αρναούτογλου (Β’ Τμήμα) έκρινε συνταγματική και νόμιμη, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, τη μεγάλη αύξηση του παραβόλου που έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου ΙΙΙ), στις περιπτώσεις καταθέσεων αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης κατά τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων και προμηθειών.
 
Ειδικότερα, με την από 4.12.2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), προβλέπεται ότι για να γίνει δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων (ΣτΕ, κ.λπ.) στις περιπτώσεις δημοσίων διαγωνισμών και προμηθειών «πρέπει να κατατεθεί, μέχρι την πρώτη συζήτηση της υποθέσεως, παράβολο, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε ποσοστό 1% της προϋπολογισθείσας αξίας, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ».
 
Για την είσπραξη του επίμαχου παραβόλου, «το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί τις 50.000 ευρώ, εκδίδεται αποκλειστικά διπλότυπο είσπραξης από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), υπέρ του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ) και υπέρ του Δημοσίου, σε ποσοστό 60% και 40% του συνολικού ύψους, αντιστοίχως». Σε περίπτωση αποδοχής της σχετικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από το δικαστήριο, το παράβολο επιστρέφεται στον αιτούντα.
 
Ο δικαστικός σχηματισμός, υπό την προεδρία του κ. Αρναούτογλου, έκρινε (πλέον της συνταγματικότητας, κ.λπ.) ότι η αύξηση του επίμαχου παραβόλου έχει αναδρομική ισχύ και καλύπτει και τις εκκρεμείς δίκες. Για τον λόγο αυτόν μάλιστα, ο κ. Αρναούτογλου έθεσε προθεσμία, προκειμένου οι εταιρείες που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ να συμπληρώσουν το ανάλογο παράβολο.
 
Αντίθετα, η Επιτροπή Αναστολών με άλλη νεότερη απόφασή της (731/2012) και με πρόεδρο, όμως, αυτή τη φορά τον αντιπρόεδρο Σωτ. Ρίζο (Δ’ Τμήμα), έκρινε ότι η επίμαχη νέα ρύθμιση για την αύξηση του παραβόλου, δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς δίκες.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο το αυξημένο παράβολο αφορά τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που θα κατατεθούν από την ημέρα δημοσίευσης της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δηλαδή, από τις 5 Δεκεμβρίου 2012 και μετά. Η δεύτερη αυτή σύνθεση του δικαστηρίου υπό τον κ. Ρίζο δεν προχώρησε στο ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη της επίμαχης διάταξης.
 
Πάντως, το θέμα της αναδρομικότητας του επίμαχου παραβόλου θα κριθεί εκ νέου σε πλήρη δικαστικό σχηματισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε