Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

“Έφαγαν” την Ελλάδα σε τρεις μυστικούς δείπνους

“Έφαγαν” την Ελλάδα σε τρεις μυστικούς δείπνους

Κρατήστε τρεις ημερομηνίες, τρεις μυστικές συναντήσεις, άλλων για το δικό μας μέλλον και μία αποτυχία, που αφορά ελάχιστα αυτούς που πήραν μέρος στις συναντήσεις και πολύ περισσότερο όλους εμάς που πλέον νιώθουμε και θα νιώθουμε για χρόνια στο “πετσί” μας τις αποφάσεις που πήραν χωρίς εμάς για εμάς.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal λέει πολλά για το πως φτάσαμε “ η κρίση ολίγων μικρών οικονομιών να έχει εξελιχθεί σε απειλή για τη βιωσιμότητα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος αλλά και για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας” και κυρίως για το πως φτάσαμε στην αποτυχημένη απόφαση της 21 Ιουλίου που με τη σειρά της οδήγησε στην απόφαση του Νοεμβρίου για το “κούρεμα” που πριν εφαρμοστεί και αυτό όλοι μιλούν για αποτυχία.

Από Απρίλιο μέχρι αρχές Ιουνίου έγιναν τρεις μυστικές συναντήσεις σε κορυφαίο επίπεδο στις οποίες όσοι συμμετείχαν δεν κατάφεραν επί της ουσίας να συμφωνήσουν σε κάτι και έτσι η μια αποτυχία έφερε την άλλη.

Πρώτη μυστική συνάντηση-4 Απριλίου- Ουάσιγκτον.

Στο μέγαρο του Γάλλου πρεσβευτή ο Ντομινικ Στρος Καν (αφεντικό ακόμη τότε του ΔΝΤ) λέει πως τα χρήματα του μνημονίου για την Ελλάδα δεν φτάνουν. Απειλεί τους Ευρωπαίους υπουργούς και τραπεζίτες που τον ακούν πως αν η Ευρώπη δεν αποφασίσει και νέο πακέτο το ΔΝΤ θα σταματήσει να δίνει τις δόσεις που του αναλογούν. Σόιμπλε και Τρισέ αρχίζουν από τότε να διαφωνούν για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση της Ελλάδας.

Ουσιαστικά από τότε όμως άρχισε να τρέχει το πρώτο κούρεμα που ήρθε τον Ιούλιο.

Το κουρεμα έχει συμφωνηθεί. Γερμανοί και Γάλλοι, μέσω Τρισέ που κάνει λόγο για μεγάλες απώλειες των γαλλικών τραπεζών αν συμμετάσχουν στο κούρεμα οι ιδιώτες δεν τα “βρίσκουν”. Ακολουθεί νέα μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο στις 6 Μαΐου. Κανένα αποτέλεσμα και οι δυο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους. Ο Τρισέ δεν θέλει ούτε να ακούει για συμμετοχή ιδιωτών.

Οι Γερμανοί επανέρχονται. Νέος μυστικός δείπνος σε ανάκτορο των Αψβούργων στη Βιέννη την 1η Ιουνίου. Και πάλι δεν υπάρχει συμφωνία.

Ακολουθεί ένα παρασκηνίου που ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ και τελικά έρχεται η σύνοδος του Ιουλίου με τη μεσοβέζικη λύση για… ολίγη από κούρεμα, λύση που κατέρρευσε μέσα σε μερικές μέρες και ενώ Μέρκελ και Σαρκοζί ήταν… διακοπές!

Οι αγορές άρχισαν να χτυπούν τη μια μετά την άλλη τις χώρες, οι “γίγαντες” άρχισαν να καταρρέουν.

Ήρθε ο πανικός. Η Ελλάδα ήταν πλέον ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα.

Σε “πανικό” και οι Ευρωπαίοι επιβάλλουν νέο κούρεμα, η ελληνική κυβέρνηση σε ακόμη μεγαλύτερο πανικό το δέχεται ως την… καλύτερη λύση.

Τελικά στα τρία μυστικά τραπέζια κανείς δεν είχε … όρεξη για ουσιαστικές αποφάσεις και κάπως έτσι έγινε … επιδόρπιο η Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:
Ποιοι μισθοί δεν θα μειωθούν άλλο – Ποιοι φόροι δεν θα ισχύσουν

Μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο – Ξένοι θα κρίνουν ποιος μένει, ποιος φεύγει

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε