Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο σε όλο το δημόσιο και στο βάθος απολύσεις

Η επέκταση της εργασιακής εφεδρείας αυτόματα αφορά 10.000 με 30.000 δημόσιους υπάλληλους, ενώ το παράθυρο των απολύσεων παραμένει πλέον τώρα ορθάνοιχτο.

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επέκταση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι για το πλεονάζον προσωπικό θα υπάρχει η θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να επανεκπαιδευθεί ή να μεταφερθεί σε άλλη υπηρεσία. Το πλεονάζον προσωπικό θα έχει την δυνατότητα να υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετά την κατάρτιση και επανεκπαίδευσή του.

Η εργασιακή εφεδρεία ορίζεται σε 12 μήνες και με ύψος αποδοχών στο 60%, ενώ, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, απολύσεις στην φάση αυτή δεν υπάρχουν.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όποιος δεν αξιοποιήσει τις ευκαιρίες επανεκπαίδευσης και κατάρτισης, τότε θα ισχύσει ό,τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα διατηρούνται στην αναλογία 1:10 ενώ θα υπάρξει μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, αλλά κα εξέταση του ενδεχόμενου της εθελοντικής μερικής απασχόλησης ή της εθελοντικής άδειας άνευ αποδοχών.

 Ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο

Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα είναι πραγματικά ενιαίο, διαφανές και δίκαιο και πρόσθεσε ότι όπου υπάρχει θέση ευθύνης που φέρνει αποτελέσματα θα υπάρξει πριμ παραγωγικότητας.

Επίσης πρόσθεσε ότι η «προσωπική διαφορά» θα υπάρχει εφεξής μόνο με την μορφή του πριμ παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας. Τόνισε δε με έμφαση ότι εφεξής οι δημόσιοι υπάλληλοι θα θεωρούνται υπάλληλοι του κράτους, γεγονός που ερμηνεύεται ότι μπορούν να γίνουν μετακινήσεις από υπουργείο σε υπουργείο ή από υπηρεσία σε υπηρεσία.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

 Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όποιος φορέας του δημοσίου δεν δηλώνει την οικονομική του κατάσταση στο Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων δεν θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούσαν εσωτερική ανάγκη της χώρας, τόνισε ότι η υλοποίησή τους στέλνει ταυτόχρονα μήνυμα στους πολίτες, την αγορά και τους θεσμικούς εταίρους και κάλεσε σε συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δραματικές αποφάσεις παντού! Εργασιακή εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο σε όλο το δημόσιο – Ανοίγουν όλα τα επαγγέλματα

Ποιες δημόσιες επιχειρήσεις βγαίνουν από αύριο στο σφυρί

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε