Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Έφυγε από τη ζωή ο Λεωνίδας Κύρκος

Έφυγε από τη ζωή ο Λεωνίδας Κύρκος

Έφυγε σε ηλικία 87 ετών. Υπήρξε ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, έδωσε αγώνες κατά της δικτατορίας και επικρίθηκε για τη συμμετοχή του στην οικουμενική.

Πέθανε το πρωί της Κυριακής ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος. Το στέλεχος της Αριστεράς αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα της Τετάρτης από το Α’ Νεκροταφείο.

Ο Λεωνίδας Κύρκος γεννήθηκε το 1924 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ήταν γιος του Μιχαήλ Κύρκου που μαζί με τον Ι. Πασαλίδη και άλλες προσωπικότητες της Αριστεράς ίδρυσαν την ΕΔΑ. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή την οποία δεν τελείωσε ποτέ λόγω των πολιτικών διώξεων που υφίστατο.

Το 1944 παντρεύτηκε την Καλλισθένη Σμπαρούνη και απέκτησαν δύο γιους, τον Μιχάλη και τον Μίλτο.

Φυλακίστηκε κατ’ επανάληψη την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου.Το 1946 έμεινε στη φυλακή για οκτώ μήνες ενώ δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε ξανά στη φυλακή και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1949.

Λόγω της διεθνούς αντίδρασης η απόφαση του Στρατοδικείου δεν εκτελέστηκε, καθώς μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν και ο γνωστός για τον αγώνα του κατά των Γερμανών, Μανώλης Γλέζος. Αποφυλακίστηκε το 1953.

Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην “Αυγή” αρχικά ως ρεπόρτερ και αργότερα (1958-1961) ως διευθυντής.

Εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ στις εκλογές του 1961, του 1963 και του 1964. Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ πήρε το μέρος των ανανεωτικών δυνάμεων και τάχθηκε με το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Με τη δικτατορία συνελήφθη και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια.

Με τη Μεταπολίτευση εκλέχτηκε βουλευτής το 1974 και το 1977. Εκλεχτηκε ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985. Υπήρξε πρόεδρος του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι τον Απρίλιο του 1987, οπότε εντάχθηκε στην ΕΑΡ, στην οποία εκλέχτηκε πρόεδρος.

Ίδρυσε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου με τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Από το 1989 ως το 1993 υπήρξε βουλευτής του Συνασπισμού. Επικρίθηκε για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ.

Το 2000 προτάθηκε από τον Συνασπισμό για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο εξελέγη ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Το 2010, με επιστολή του δήλωσε στήριξή στο νέο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την ενεργή πολιτική εξέφραζε όμως πάντα με διορατικότητα και παρρησία τις θέσεις του. 

Η κηδεία του Λεωνίδα Κύρκου θα είναι πολιτική και θα τελεστεί την Τετάρτη, στις 17.00μ.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Παράκληση της οικογένειας είναι να μην αποσταλούν στεφάνια και αντ΄αυτού να ενισχυθούν η Διεθνής Αμνηστία και το Χαμόγελο του Παιδιού.

Βίντεο και φωτογραφίες από τη ζωή του Λεωνίδα Κύρκου

1945: Με τους πρωταγωνιστές της Συμφωνίας της Βάρκιζας, Σιάντο και Τσιριμώκο

1949: Στο στρατοδικείο με τον Μ. Γλέζο

1963: Πορεία Ειρήνης στο Λονδίνο, Ο Λ. Κύρκος με τον Γ. Λαμπράκη και τον Μ. Γλέζο

Κυβερνηση συνασπισμού - Το "βρώμικο 89"

Κάρολος Παπούλιας

“Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε μια ιστορική πολιτική προσωπικότητα της χώρας που αφιέρωσε τη ζωή του στην εμπέδωση των δημοκρατικών ιδεωδών και της σταθερότητας του κοινοβουλευτισμού… Θα τον θυμόμαστε για το ανανεωτικό του πνεύμα και για την ακρίβεια του λόγου του σε μια πορεία που χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και γνήσιο πολιτικό πάθος”, αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Γιώργος Παπανδρέου

“Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Αριστεράς στην Ελλάδα.Αγωνιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Πρωτοπόρος εκφραστής των ανανεωτικών ιδεών. Oραματιστής μιας ενωμένης Ευρώπης της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης” ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. 

“Με τον Λεωνίδα Κύρκο μας συνέδεε μια ειλικρινής φιλία. Είχα τη χαρά μέχρι πρόσφατα να συνομιλώ μαζί του. Οι προσωπικές μας απόψεις δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο στις κοινές μας αγωνίες. Η θλίψη μου για την απώλειά του είναι μεγάλη. Στην οικογένειά του και τους συντρόφους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια” καταλήγει η δήλωση.

Αντώνης Σαμαράς

“Αφησε πλούσια πολιτική κληρονομιά σε όλους, φίλους και αντιπάλους του, αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και μιλά για τον “πρωτοπόρο στο κίνημα για την ανανέωση της Αριστεράς, που ευτύχησε να τιμηθεί εν ζωή από πολλούς αντιπάλους του και να αγαπηθεί από πολυάριθμους φίλους του, απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος”.

Αλέξης Τσίπρας

“Με συγκίνηση και οδύνη πληροφορήθηκα την είδηση του θανάτου του Λεωνίδα Κύρκου. Η Ελλάδα σιγά – σιγά αδειάζει από την δρακογενιά της. Τη γενιά που δεν λύγισε μπροστά στις θανατικές καταδίκες και έδωσε την μεγάλη μάχη για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση” δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

“Αντίο ακριβέ μας σύντροφε”

“Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύντροφος Λεωνίδας Κύρκος. Ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς, σπουδαίος Έλληνας, ξεχωριστός άνθρωπος” ανέφερε ο πρόεδρος της Δημ. Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε:

“Με την πολιτική του δράση, την αγωνιστική του διαδρομή, την τολμηρή πολιτική του σκέψη και το προσωπικό παράδειγμα ζωής, σημάδεψε για δεκαετίες την ελληνική πολιτική σκηνή και την ιστορία της Αριστεράς στην πατρίδα μας. Το πάθος του για την ανανέωση του Αριστερού κινήματος υπήρξε για όλους μας ένα μόνιμο και συνεχές μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Αντίο ακριβέ μας σύντροφε”.

Κώστας Σημίτης

“Ο Λεωνίδας Κύρκος έζησε καιρούς δύσκολους με έντονους αγώνες για μια δικαιότερη κοινωνία αλλά και με οράματα που διαψεύστηκαν. Πάντοτε, όμως, με αίσθημα ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό τον έκανε ξεχωριστό”, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

“Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν από τους τελευταίους εναπομείναντες της ηρωϊκής και άτυχης γενιάς που έζησε όλες τις περιπέτειες και τις δυσκολίες του λαού μας από τη μεταξική δικτατορία μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών”, δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που συνδεόταν φιλικά με τον ιστορικό ηγέτη της αριστεράς παρόλο που βρίσκονταν σε αντίπαλους πολιτικούς χώρους.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν πάντοτε μαχητής στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο καθώς και ότι τον χαρακτήριζε δημοκρατικό ήθος, απόλυτη εντιμότητα, σταθερότητα στις απόψεις και πολιτικό θάρρος το οποίο εκδήλωσε από την εποχή της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής αλλά και όλη την πολιτικού του πορεία.

“Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν πνεύμα ανοικτό, χωρίς αγκυλώσεις, έβλεπε μακριά και προπαντός υπήρξε από τους πολιτικούς που με πράξεις έβαζε το εθνικό συμφέρον υπεράνω του κομματικού”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως τον συνδέουν με τον εκλιπόντα κοινή αγώνες για την προκοπή του λαού και του τόπου.

“Η απώλειά του είναι μεγάλη για το δημόσιο βίο και εκφράζω την οδύνη γι’αυτήν. Απευθύνω θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, τους οικείους του και τους φίλους του”, κατέληξε στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

Συνέντευξη στον Γ. Τζανετάκο
– Αρχείο της ΕΡΤ

Στην εκπομπή “Μαρτυρίες” – Αρχείο της ΕΡΤ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε