Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Εγνατία: Τρελό φορτηγό; Τρελός οδηγός ή τρελός εργολάβος; – Τι λέει ο πραγματογνώμονας Π. Μαδιάς για την καραμπόλα

Εγνατία: Τρελό φορτηγό; Τρελός οδηγός ή τρελός εργολάβος; – Τι λέει ο πραγματογνώμονας Π. Μαδιάς για την καραμπόλα

Βουνό τα ερωτήματα για τα αίτια της αιματηρής καραμπόλας στην Εγνατία στην οποία πέθαναν 5 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 30. Τι αποκαλύπτει στο Newsit o πραγματογνώμονας τροχαίων δυστυχημάτων, Παναγιώτης Μαδιάς.

Αβάσταχτος ο θρήνος για τους 5 νεκρούς του τραγικού τροχαίου στην Εγνατία. Τεράστια η αγωνία για την ανάρρωση των τραυματιών. Οι ευχές όλων μας είναι μαζί τους.

Πολλά τα αναπάντητα γιατί…Σε κάθε περίπτωση η αλήθεια πρέπει να λάμψει για να μη ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία στον τόπο μας.

Τρελό φορτηγό; Τρελός οδηγός; Τρελός εργολάβος; Τι αποκαλύπτει ο πραγματογνώμονας Π.Μαδιάς

Οπως δήλωσε στο Newsit o πραγματογνώμονας τροχαίων δυστυχημάτων, Παναγιώτης Μαδιάς “δυστυχώς για μια ακόμη φορά, από παραλείψεις κάποιων ανεύθυνων θρηνούμε 5 νεκρούς σε ένα μεγάλο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα καθώς και 30 τραυματίες και το πρωτοφανές για τη χώρα μας είναι να συντελειται η μεγαλύτερη καραμπόλα με εμπλοκή άνω των 35 οχημάτων.

Βέβαια, τα αίτια του δυστυχήματος θα πρέπει να διερευνηθούν και διερευνώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ομως θα ήθελα να θέσω και 3 κυρίαρχα ερωτήματα. Πρόκειται για τρελό φορτηγό; Πρόκειται για τρελό οδηγό; Ή πρόκειται για τρελό εργολάβο που δεν έκανε σωστή ανάσχεση της κυκλοφορίας με την απαραίτητη σήμανση, ουτως ώστε να συντελείται προοδευτική επιβράδυνση των οχημάτων μέχρι και το τελικό στάδιο της ακινητοποίησής τους.

Για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο σημείο του δυστυχήματος έχουμε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Σκοπός της ανάσχεσης της κυκλοφορίας είναι από δύο λωρίδες επιτάχυνσης να κάνουμε δύο λωρίδες για την προβλεπόμενη και απαραίτητη, ασφαλή επιβράδυνση.

Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν δύο οχήματα ανά κατεύθυνση σε απόσταση τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων από το σημείο των έργων  με τους ειδικούς φάρους και με την ειδική σήμανση, ούτως ώστε οι οδηγοί να ενημερώνονται εγκαίρως οτι κάτι γίνεται μπροστά τους για να μη γίνεται ανεξέλεγκτα η επιβράδυνση των οχημάτων.

“Είναι εντελώς απαράδεκτο και άκρως επικίνδυνο να συντελείται με προχειρότητα η ανάσχεση των οχημάτων σε κλειστό αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας, μόνο από δύο άτομα τα οποία κουνούσαν κόκκινες σημαίες” επισημαίνει ο Π.Μαδιάς

Τώρα, ως προς την επικαλούμενη βλάβη του οδηγού της νταλίκας, οτι δήθεν δεν έπιασαν τα φρένα και κινούνταν για παρατεταμένη απόσταση 23 χιλιομέτρων με βλάβη στο σύστημα πέδισης, με βρίσκει τεχνικά ασύμφωνο. Και αυτο γιατί λόγω της υπερθέρμανσης, ή θα είχε ακινητοποιηθεί μόνη της η νταλίκα και θα είχαν μπλοκάρει τα φρένα ή θα είχε πάρει φωτιά πολύ πιο πριν.

Σε κάθε περίπτωση αν ο οδηγός ήθελε να γίνει δεκτή η οποιαδήποτε προβαλλόμενη εκδοχή οτι υπήρξε άλλης μορφής βλάβη στην κινηματική αλυσίδα του συστήματος τροχοπέδησης, για παράδειγμα λόγω ατέλειας αέρα …των φρένων, η νταλίκα θα ακινητοποιούνταν αυτόματα από μόνη της. Ετσι δε θα είχαμε αυτό το μέγεθος και την έκταση της σύγκρουσης.

Στο ερώτημα αν ο οδηγός κοιμήθηκε ο κύριος Μαδιάς απαντά “άποψή μου είναι οτι αυτό δε μπορεί να συνέβη γιατί χτυπάει ένα αυτοκίνητο, χτυπάει δύο, χτυπάει πέντε αυτοκίνητα, δε ξυπνάει ο οδηγός απότομα; Εδώ συνέχισε την πορεία του και παρέσυρε 40 αυτοκίνητα. Δε με βρίσκει σύμφωνο αυτή η εκδοχή”.

Σε κάθε περίπτωση αν υπάρχουν κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο σημείο και αν οι κάμερες ήταν στραμμένες πάνω στο σημείο, αυτό θα βοηθήσει στην διερεύνηση της υπόθεσης” είπε τέλος ο ειδικός πραγματογνώμονας τροχαίων δυστυχημάτων.

Ακούστε αναλυτικά τη δήλωση του πραγματογνώμονα Π.Μαδιά, στο newsIT

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εγνατία: Εξιτήριο για 9 τραυματίες από την φονική καραμπόλα – Προθεσμία για να απολογηθούν οι δύο συλληφθέντες – Τα σενάρια της ανείπωτης τραγωδίας

  Θρήνος για τους 5 νεκρούς της Εγνατίας – Δεν κινδυνεύει η ζωή των παιδιών που τραυματίστηκαν στην καραμπόλα – Στον εισαγγελέα ο οδηγός της νταλίκας 

Εγνατία: Κάηκε ζωντανός ενώ μιλούσε με την αδερφή του στο κινητό

Σοκαριστικές φωτογραφίες από το σημείο της τραγωδίας στην Εγνατία

Εγνατία: Συγκλονίζει ο αυτόπτης μάρτυρας της καραμπόλας που σώθηκε για…20 μέτρα!

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε