Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Έγραψαν «η Ελλάδα ξεπουλήθηκε» στο ελληνικό περίπτερο στη Μπιενάλε Βενετίας

«Sold out» (η Ελλάδα ξεπουλήθηκε) και «οι Έλληνες είναι πρόφυγες» είναι τα συνθήματα που έγραψαν οι δράστες πάνω στην ξύλινη κατασκευή, που περιβάλλει το περίπτερο της ελληνικής συμμετοχής.

Άγνωστοι κατέφεραν να μπουν στο περίπτερο τη νύχτα της Τετάρτης, παραβιάζοντας το λουκέτο της πλαϊνής πόρτας της ξύλινης εγκατάστασης, αναφέρει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου, επικαλούμενο την ιταλική αστυνομία.

Αφού σκαρφάλωσαν με σκαλωσιά, οι δράστες έγραψαν, στα αγγλικά, με μαύρο σπρέι τα συνθήματα «πωλείται» και «μία πατρίδα μεταναστών χωρίς κράτος». Τα συνθήματα καλύπτουν μεγάλη έκταση των τοίχων του περιπτέρου (περίπου πέντε μέτρα το πρώτο και δέκα το δεύτερο) και το πιο μικρό, βρίσκεται ακριβώς πάνω από την κεντρική πύλη εισόδου.

Ύστερα από αίτημα της γλύπτριας Διοχάντης, στην οποία και ανήκει το έργο – εγκατάσταση «Beyond Reform», τοποθετήθηκε γραπτό μήνυμα με το οποίο οι επισκέπτες πληροφορούνται ότι τα συγκεκριμένα συνθήματα ουδεμία σχέση έχουν με το σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η δημιουργία, πάντως, δεν υπέστη ζημιές.

Οι ιταλικές αστυνομικές αρχές διεξάγουν έρευνες, ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. Έρευνες γίνονται επίσης από την ελληνική πρεσβεία της Ρώμης και το προξενείο στη Βενετία.

Το υπουργείο Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή του, καταδίκασε «απερίφραστα κάθε πράξη βίας. Η τέχνη είναι ένας κατ’ εξοχήν χώρος ελευθέρας έκφρασης και αμφισβήτησης, η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παίρνει τη μορφή βιαιοπραγίας ή βανδαλισμών».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε