Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Φωτιά στον Υμηττό: Τρόμος για τις αναζωπυρώσεις μέσα στη νύχτα! – Όλο το χρονικό

Φωτιά στον Υμηττό: Τρόμος για τις αναζωπυρώσεις μέσα στη νύχτα! – Όλο το χρονικό

– Σε πύρινο κλοιό όλη η Ελλάδα με τις δυο μεγάλες φωτιές να είναι στην Αττική και στην Λακωνία
– Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού βλέπουν κάτοικοι και δημοτικοί άρχοντες πίσω από τις φωτιές
– Τέσσερα σπίτια κάηκαν στον Υμηττό και ένα εστιατόριο
– Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή κοντά στο νεκροταφείο του Βύρωνα
– Και άλλα σπίτια στους πρόποδες του Υμηττού τυλίχθηκαν στις φλόγες
– Κάτοικος καταγγέλει ότι ακούστηκαν εκρήξεις λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά
– Αυξημένα μέτρα φύλαξης ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων σε Λυκαβηττό, Φιλιπάππου και λόφο Στρέφη
– Τέσσερις ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στην Σωτηρία
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Σύσκεψη για τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου αποφασίστηκε η πλήρης επιφυλακή και της αστυνομίας για τα επόμενα δύσκολα 24ωρα.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη και με τη συμμετοχή όλου του επιτελείου της ΕΛΑΣ.
Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου δόθηκαν εντολές προς όλες τις υπηρεσίες να αυξηθούν οι περιπολίες, πεζές και εποχούμενες καθώς και της ομάδας ΔΙΑΣ, όπου υπάρχει, για τις δασικές περιοχές και όπου υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Παράλληλα τίθεται στη διάθεση της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση αστικών πυρκαγιών δύο υδροφόρα οχήματα και οι δύο «αύρες» που έχει η ΕΛΑΣ ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά οχήματα να ενεργούν σε τυχόν δασικές πυρκαγιές. Επίσης θα είναι σε ετοιμότητα όλα τα λεωφορεία της αστυνομίας για την απομάκρυνση πολιτών αν χρειαστεί σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η αγωνία είναι μεγάλη για τη νύχτα αφού οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει και οι αναζωπυρώσεις είναι ο μεγάλος φόβος των αρχών. Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού βλέπουν κάτοικοι και δημοτικοί άρχοντες πίσω από τις φωτιές. Ο μέχρι στιγμής ο απολογισμός έκανε λόγο για 4 σπίτια που κάηκαν στον Υμηττό και ένα εστιατόριο. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή κοντά στο νεκροταφείο του Βύρωνα. Κάτοικος καταγγέλει ότι ακούστηκαν εκρήξεις λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά. Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές όταν οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 50 καλόγριες από το Μοναστήρι του Καρέα.
 
Το χρονικό

Η φωτιά έχει κατακάψει μέχρι στιγμής και εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Παρά την άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής, με ισχυρές και εναέριες δυνάμεις, η πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ισχυρότατων δυνάμεων.

Οι δήμοι Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς στον Καρέα, αμέσως ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ εκκένωσαν δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις απομάκρυναν κατοίκους από τα σπίτια τους, που απειλούνταν από τις φλόγες.

Στο πλευρό τους, εκατοντάδες εθελοντές και περίοικοι, οι οποίοι με κάθε μέσο που διέθεταν, ρίχθηκαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προστατεύοντας τις περιουσίες τους. Με τη βοήθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων απέτρεψαν την επέκτασή της στις κατοικημένες περιοχές τους και αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς τα υψηλά του Υμηττού.





Πολλές είναι οι καταγγελίες που ακούγονται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Κάτοικοι αλλά και δημοτικοί άρχοντες  υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς στον Υμηττό ξέσπασαν τρεις διαφορετικές εστίες φωτιάς και μισή ώρα αργότερα, ξέσπασαν τέσσερις διαφορετικές εστίες στο Κορωπί και την Παλλήνη.

 
Σχεδόν όλη η Αττική πνίγηκε στους καπνούς, ενώ έχει ζητηθεί από όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα να μην κυκλοφορούν χωρίς λόγο.






Ηδη η Γαλλία και η Ιταλία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Ελλάδας για να μας στείλουν ενισχύσεις σε εναέρια μέσα. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε όπως είπε ο ίδιος την συνδρομή της αεροπορίας και του στρατού για την κατάσβεση της φωτιάς.
Ηδη έρχονται στην Αθήνα 2 καναντέρ από την Θεσσαλονίκη και άλλα δυο ελικόπτερα έχουν απογειωθεί από την Ελευσίνα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε ψυχραιμία από όλους για να σβήσουν τα μέτωπα.

ΔΕΙΤΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, οι οποίες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς, ο δήμος Αθηναίων έθεσε σε 24ωρη προληπτική φύλαξη τρία καίρια σημεία πρασίνου της πόλης, τον λόφο του Λυκαβηττού, τον λόφο του Φιλοπάππου και τον λόφο του Στρέφη και σε επιφυλακή στο Άλσος Ιλισίων και την Ακαδημία Πλάτωνος. Υπάλληλοι των διευθύνσεων της Καθαριότητας, του Πρασίνου, των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Ελέγχου Κοινόχρηστων Χώρων του δήμου Αθηναίων θα επιβλέπουν σε 24ωρη βάση τους βασικούς πνεύμονες πρασίνου της πρωτεύουσας, από σήμερα και έως ότου πάψουν να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
Επίσης, ανταποκρινόμενος αμέσως στο αίτημα του δήμου Βύρωνα, ο δήμος Αθηναίων συμμετέχει στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Καρέα, με τρία υδροφόρα οχήματα.



Στον Καρέα έφτασε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.



Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Η φωτιά στον Υμηττό ξεκίνησε υπό περίεργες συνθήκες από την περιοχή όπου βρίσκεται το εκκλησσάκι του προφήτη Ηλία. Όπως είπε στο Mega ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) μάλλον πρόκειται για εμπρησμό, καθώς πριν ξεσπάσει η φωτιά ακούστηκαν εκρήξεις!

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο πυκνός καπνός ήταν ορατός από κάθε σημείο της Αττικής!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:  ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ – ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: EUROKINISSI – REUTERS – NEWIST

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε