Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εικόνες από το μέλλον – Γεγονός η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας – Είναι κάτω από την συλλογική σύμβαση!

Μία εξέλιξη που αποτελεί ορόσημο και μας φέρνει εικόνες από το μέλλον. Υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες στην Ελλάδα η πρώτη σύμβαση επιχείρισης κάτω από τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η πρώτη τέτοια σύμβαση έγινε από εταιρεία security, πράγμα που αποτελεί δείγμα ότι αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στον χώρο της παροχής υπηρεσιών.

Το τραγικότερο για τους εργαζόμενους στην περίπωση αυτή είναι ότι η σύμβαση δεν καθορίζεται καν από τις απαιτήσεις της εταιρείας αλλά από το πόσα παίρνει η εταιρεία από τον πελάτη. Δηλαδή η σύμβαση δεν καθορίζεται καν μεταξύ εργαζομένου και εταιρείας αλλά κατά περίπτωση, δηλαδή κατά πελάτη και πόσα αυτός δίνει.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση βάσει νόμου προβλέπει ότι πλέον η επιχειρησιακή σύμβαση θα υπερισχύει της κλαδικής σε περίπτωση που εταιρείες αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν προβλήματα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μείωση μισθών από τους εργοδότες. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στην Ελλάδα των 660.000 ανέργων και της κρίσης η μερική απασχόληση και οι ελαστικές μορφές εργασίας αποτελούν πλεον κανόνα – με τους εργαζόμενους πιο απροστάτευτους από ποτέ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, μέσα στο πρώτο εννιάμηνο του 2010 υπεγράφησαν 168.164 συμβάσεις μερικής απασχόλησης, σχεδόν διπλάσιες από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009, ενώ άλλες 11.767 συμβάσεις πλήρους μετατράπηκαν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Μέσα στη διετία, πάνω από 44.000 εργαζόμενοι εντάχθηκαν σε καθεστώς «εκ περιτροπής εργασίας», μεταφέροντας το μοντέλο «συγκυριακής» απασχόλησης των οικοδομών σε πολλές επιχειρήσεις της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Το 2010, η μία στις δύο νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι ευέλικτη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε