weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ειρηνικές οι πορείες για το Πολυτεχνείο – Αστυνομοκρατείται όλο το κέντρο

,

«Σπασμένη» σε κομμάτια ήταν η φετινή πορεία για την 38η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ ξεχωριστά πορεύτηκαν τα μέλη του ΚΚΕ, τα οποία ξεκίνησαν από την πλατεία Ομονοίας, λίγα λεπτά πριν τις 5.30 το απόγευμα.

Σε γενικές γραμμές η κεντρική πορεία εξελίχθηκε ομαλά. Δεν έλειψαν, ωστόσο, οι μικροεντάσεις, με αποκορύφωμα τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία, στο ύψος της πλατείας Μαβίλη, όπου διαδηλωτές πέταξαν νεράντζια, πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Κατά τη συμπλοκή, διαδηλωτές έσπασαν φωτεινούς σηματοδότες και έκαψαν κάδους απορριμμάτων και ένα κιόσκι ανακύκλωσης, που βρίσκονταν στην πλατεία Μαβίλη.

Η πορεία ξεκίνησε από την Πατησίων περί τις 4 το απόγευμα με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου στην κεφαλή, σημαία που κρατούσαν μέλη της ΠΑΣΠ.

Ακολούθησε ο κύριος όγκος της πορείας. Προηγούνταν οι αντιστασιακές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων μόλις έφτασαν στην οδό Γεωργίου Ά συνάντησαν φραγμό των ΜΑΤ και εμπόδισαν να συνεχίσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση προς στιγμήν. Λίγα λεπτά αργότερα, ο δρόμος άνοιξε και οι αντιστασιακές οργανώσεις συνέχισαν την πορεία τους.

Οι νεαροί διαδηλωτές, εξάλλου, με τη σημαία είχαν φτάσει ήδη στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου έψαλαν τον εθνικό ύμνο και αποχώρησαν.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ

 Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 18.30 στο ύψος της πλατείας Μαβίλη. Η ένταση ξεκίνησε, όταν άτομα από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών χωρίστηκαν σε ομάδες και κινήθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων πετώντας πέτρες, κομμάτια από μάρμαρο, νεράντζια και άλλα αντικείμενα και προκαλώντας απάντηση με χρήση δακρυγόνων.

Επιπλέον, έβαλαν φωτιά σε κάδους με σκουπίδια και σχημάτισαν οδόφραγμα στη λεωφόρο Β. Σοφίας.

Οι αστυνομικοί κυνήγησαν τους διαδηλωτές προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.


ΩΡΑ 18.10 ΟΙ ΤΑΡΑΞΙΕΣ ΕΒΑΛΑΝ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΑΔΟ

ΩΡΑ 18.05 ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛ.ΜΑΒΙΛΗ

ΤΟ ΠΑΜΕ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΕ ΟΓΚΟ Η ΠΟΡΕΙΑ

ΩΡΑ 17.55 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Η Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

Ένταση δημιουργήθηκε νωρίς το απόγευμα στο ύψος της Βουλής, στη γωνία των δρόμων Βασιλίσσης Σοφίας και Ακαδημίας, όταν εκτοξεύθηκαν βόμβα μολότοφ και αβγά εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κινήθηκαν προς το μέρος των αντιεξουσιαστών, με αποτέλεσμα να «σπάσει» στα δύο η πορεία, ο βασικός όγκος της οποίας κινείται προς την αμερικανική πρεσβεία και βρίσκεται στο ύψος της Ρηγίλλης. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου έγιναν τρεις συλλήψεις.

Για την ώρα, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου παραμένουν επί της οδού Αμαλίας, στο ύψος του άγνωστου στρατιώτη, σε ήρεμη ατμόσφαιρα.

Εξάλλου, έως στιγμής οι προσαγωγές που έχουν γίνει προληπτικά από την Αστυνομία ανέρχονται στις 60.

ΩΡΑ 17.00 Επεισόδια έξω από την Βουλή

Βασιλίσσης Σοφίας 45, Υπο τον φόβο των επεισοδίων ξύλινα προστατευτικά

Όλο το χρονικό

Μπροστά ξεκίνησαν οι αντιστασιακές οργανώσεις οι οποίες μόλις έφτασαν στην Γεωργίου Α συνάντησαν έναν φραγμό των ΜΑΤ. Τότε δημιουργήθηκε ένταση. Οι αστυνομικοί δεν τους άφηναν να περάσουν και να συνεχίσουν την πορεία τους.

ΩΡΑ 15.50 ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α

Όμως, ως δια μαγείας λίγα λεπτά αργότερα, ο δρόμος άνοιξε και οι αντιστασιακές οργανώσεις συνέχισαν την πορεία τους. Μόλις έφτασε το επόμενο μπλοκ, ο φραγμός των ΜΑΤ και πάλι έκλεινε τον δρόμο.

Την ίδια ώρα και ενώ οι φοιτητές με την σημαία του Πολυτεχνείου βρίσκονταν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία όλοι φαντάζονταν ότι θα περίμεναν και τους υπόλοιπους. Όμως κι εκεί έγινε το αναπάντεχο.
Οι φοιτητές είπαν τον εθνικό ύμνο και μετά από λίγο η σημαία εξαφανίστηκε…

Και τώρα η πρεσβεία περιμένει άδεια τους επόμενους…

Ήδη έχουν γίνει και 60 «προληπτικές» όπως τις ονόμασε η αστυνομία, προσαγωγές. Το ΚΚΕ θα κάνει ξεχωριστή πορεία στις 17.00.


ΜΑΤ συνοδεύουν την σημαία του Πολυτεχνείου

Φοιτητές της ΠΑΣΠ ξεδιπλώνουν την σημαία του Πολυτεχνείου

ΩΡΑ 14.40 ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Ήδη έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Αμαλίας, Αρδηττού, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλίσσης Σοφίας ενώ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και σε κεντρικούς άξονες, όπως Κηφισίας και Συγγρού.

Όλοι οι κεντρικοί σταθμοί του ΜΕΤΡΟ είναι κλειστοί – Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής. Από εκεί περνούν μεν οι συρμοί αλλά δεν κάνουν στάση.

Τα 38 χρόνια από την 17η Νοεμβρίου του 1973, όταν ο τανκ μπήκε στο Πολυτεχνείο και όταν έγινε ακόμη ένα βήμα για την πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών, συμπληρώνονται σε μια περίεργη για τη χώρα περίοδο.

Μια στιγμή που επικρατεί αναβρασμός για τα συνεχόμενα σκληρά οικονομικά μέτρα, για τις έκτακτες εισφορές, για το χαράτσι της ΔΕΗ, την ώρα που η ανεργία δέχεται καθημερινά όλο και περισσότερους στην «αγκαλιά» της.

Η Αστυνομία έχει θέσει σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής 7.000 άνδρες!

Άνδρες της αστυνομίας στη συμβολή των οδών Κάνιγγος και 3ης Σεπτεμβρίου

Σε κάθε δρόμο γύρω από το Πολυτεχνείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις όπως στη συμβολής της Πατησίων με την Κάνιγγος

Η εντολή είναι να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην υπάρξει καμία πρόκληση από πλευράς των ανδρών της Αστυνομίας. Το κέντρο της Αθήνας μοιάζει περισσότερο με… φρούριο και απαγορευμένη περιοχή. Ήδη από νωρίς το πρωί της Πέμπτης έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ η στάση και η στάθμευση στους γύρω δρόμους απαγορεύεται από την Τρίτη.

Απίστευτη ερημιά στα Εξάρχεια στην οδό Στουρνάρη

Το Πάντειο αν και βρίσκεται μακριά από το Πολυτεχνείο φρουρείται από νωρίς σήμερα το πρωί

Διμοιρίες των ΜΑΤ περιφρουρούν το Πολυτεχνείο, την πρεσβεία των ΗΠΑ, τη Βουλή (όπου θα στηθεί και ο ειδικός φτάχτης) και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχυρά μέτρα θα ληφθούν επίσης και σε υπουργεία, Πανεπιστήμια, πρεσβείες.

Αστυνομικοί είναι ακροβολισμένοι κατά μήκος όλης της Λ.Συγγρού

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη μια μετά το μεσημέρι και σε λίγο θα ξεκινήσει η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη και στη συνέχεια η πορεία.

Εκτός από τους 7.000 αστυνομικούς, σε συναγερμό είναι και η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Τρεις εισαγγελείς βρίσκονται στην Ασφάλεια και άλλοι 12 σε επιφυλακή, ενώ άλλοι τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί θα είναι στην ποινική δίωξη, πρωί και απόγευμα. Ήδη έχουν γίνει 20 προληπτικές προσαγωγές κυρίως στην Καλθμώνος και το Πολυτεχνείο.

Αστυνομική κλούβα στη Συγγρού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ – ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΑΒΕΛΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αθήνα, απαγορευμένη πόλη – Μέτρα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει Πολυτεχνείου

Πολυτεχνείο: Λίγο πριν, λίγο μετά

Ο στρατιώτης που οδήγησε το άρμα στο Πολυτεχνείο, θυμάται…

Δακρυγόνα: Πώς να προφυλαχτούμε, …μέρες που ‘ρχονται!

#TAGS MM