Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Εισαγγελείς θα ερευνούν τις καταγγελίες κατά αστυνομικών

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς Εφετών και τους Αστυνομικούς Διευθυντές, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθαν. Κατσιρώδης, ζητά οι προανακριτικές έρευνες σε βάρος αστυνομικών…

… ύστερα από καταγγελίες πολιτών για κακομεταχείριση να μη γίνονται από αστυνομικούς, αλλά από εισαγγελικούς λειτουργούς. 

Κατά καιρούς είναι πολλές οι καταγγελίες κρατουμένων σε αστυνομικά τμήματα πως οι αστυνομικοί παραβαίνουν τα καθήκοντά τους στα πλαίσια της προανάκρισης ή τους κακομεταχειρίζονται ώστε να τους αποσπάσουν ομολογίες. Οι εν λόγω καταγγελίες, συνηθίζεται, να ερευνώνται από άλλους αστυνομικούς που υπηρετούν στο ίδιο αστυνομικό κατάστημα.

Για αυτό και ο αντιεισαγγελέας Κατσιρώδης τονίζει στην εγκύκλιό του πως «η τακτική αυτή πρέπει να αποφεύγεται γιατί είναι αντίθετη με την αρχή της αμεροληψίας που διέπει το δικονομικό μας σύστημα σε όλα της τα στάδια».

Σημειώνει δε πως «σε περιπτώσεις τέτοιων καταγγελιών σε βάρος αστυνομικών πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών ο οποίος θα μεριμνά ώστε αυτές να ερευνώνται ανάλογα με την βαρύτητά τους είτε από τον ίδιο ή από κάποιον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών είτε από άλλες δικαστικές ανακριτικές αρχές όπως είναι οι Πταισματοδίκες και οι Ειρηνοδίκες.

Η άποψή μας αυτή δεν σημαίνει ότι περιορίζεται η αρμοδιότητα του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. να ερευνά αντίστοιχες καταγγελίες επειδή η υπηρεσία αυτή επεμβαίνει μεθοδικά για καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών που δεν υπηρετούν σ’ αυτή», αναφέρει ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε