Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Εισφοροδιαφυγή: τρύπιο το δίχτυ για τους… μεγαλοκαρχαρίες

– Μόλις 37 υπάλληλοι κάνουν ελέγχους
– Γκρίνια από την τρόικα για τα έσοδα των Ταμείων

Σημαία έχει κάνει η Κυβέρνηση την πάταξη της εισφοροδιαφυγής όμως η έρευνα του newsit αποδεικνύει ότι ο… βασιλιάς είναι γυμνός! O κρατικός μηχανισμός αδυνατεί εκ των πραγμάτων να ελέγξει τις επιχειρήσεις.

Όπως αποκαλύπτει το Newsit, θέλουν να πατάξουν την αιμορραγία των Ταμείων με μόλις 37 υπαλλήλους σε ολόκληρη την Ελλάδα οι οποίοι μάλιστα  λόγω των περικοπών που επέβαλε το ΔΝΤ βγαίνουν για εκτός έδρας ελέγχους από 150 ημέρες το χρόνο μόλις 60.

Οι ανακοινώσεις για εντατικούς ελέγχους από τους “ράμπο” των ασφαλιστικών ταμείων και του Υπουργείου Εργασίας για να παταχθεί ο “βραχνάς” δημιουργούν μια εικόνα πως κάτι γίνεται σε αυτό τον τόπο. Η εικόνα όμως αυτή είναι επίπλαστη και πέρα για πέρα αναληθής.

Σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν μόλις 37 υπάλληλοι για να διαπιστώσουν ποιοι επιχειρηματιές δεν πληρώνουν τις εργοδοτικές τους εισφορές. Πρόκειται για ένα σύστημα απολύτως ξεγυμνωμένο και αδύναμο εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εισφοροδιαφυγή. Οι 37 αυτοί υπάλληλοι είναι εντεταλμένοι να ελέγξουν δεκάδες χιλιάδες μικρές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Το ποσοστό της εισφοροδιαφυγής στη χώρα μας σύμφωνα με υπαλλήλους που γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση ακουμπά το 30% στην Αττική και το 40% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Εικοσιένας υπάλληλοι όλοι και όλοι στελεχώνουν την ΕΥΠΕΑ (υπηρεσία ελέγχου ασφαλισμένων) εντός Αττικής, 4 στην Λάρισα άλλοι τόσοι σε Θεσσαλονίκη Ιωάννινα και Ηράκλειο Κρήτης.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει κάνει σημαία την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και μόλις χθες ανακοίνωσε πως κλιμάκιο από την Αθήνα κατεβαίνει στην Κρήτη να συνδράμει τους εκεί υπαλλήλους για να γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsit το ….. κλιμάκιο από την Αθήνα αποτελείται από μόλις έναν υπάλληλο!

Στέλεχος του Υπουργείου που γνωρίζει καλά τι ακριβώς συμβαίνει με τους ελέγχους που τώρα το καλοκαίρι “εντείνονται” μας εξήγησε πως πριν έρθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα κάθε επιθεωρητής έπρεπε υποχρεωτικά να πραγματοποιήσει 150 ημέρες ελέγχων εκτός Αττικής.

Μετά τις διάφορες περικοπές που αποφασίστηκαν οι επιθεωρητές περιορίστηκαν στις 60 ημέρες ελέγχων εκτός έδρας.

“Σήμερα οι περισσότεροι επιθεωρητές έχουν ακόμα 5 με 6 ημέρες ελέγχων εκτός έδρας”, μας είπε ο ίδιος άνθρωπος για να συμπληρώσει πως οι μισοί επιθεωρητές βρίσκονται σε διακοπές αυτή την περίοδο κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Η κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρεια στο κομμάτι της εισφοροδιαφυγής είναι απελπιστική. Οι επιθεωρητές κόβουν πρόστιμα σε επιχειρήσεις και στη συνέχεια αυτά τα πρόστιμα ακυρώνονται. Το ρουσφέτι στην επαρχία πάει και έρχεται καθώς πολλοί δημόσιοι λειτουργοί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και δημοτικοί  σύμβουλοι,  κοινοτάρχες κλπ και εξαργυρώνουν ρουσφέτια ακυρώνοντας τα όποια πρόστιμα μέσω των γνωστών τους σε αυτές τις επιτροπές.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην νευραλγική Επιθεώρηση Εργασίας του Υπουργείου Απασχόλησης.

Ο αριθμός των επιθεωρητών που φεύγουν ή ήδη έχουν φύγει είναι μεγάλος σύμφωνα με την πρόεδρο των εργαζομένων του Υπουργείου Γιάννα Τσακνιά. Το τελευταίο 6μηνο παρατηρείται ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στην μη καταβολή δώρων επιδομάτων αλλά και αποζημιώσεων στην περίπτωση απόλυσης. Οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και σε αυτή την υπηρεσία μαρτυρά πως ίσως τα “σαφάρι” και η “πάταξη της εισφοροδιαφυγής ” που ευαγγελίζεται το Υπουργείο Εργασίας να είναι απλά στα χαρτιά.

Κάπως έτσι προκύπτει η “μαύρη τρύπα” των ταμείων τα περισσότερα από τα οποία είναι στο κόκκινο και δεν είναι τυχαίες οι επισημάνσεις ελεγκτών της τρόικας όπως “ αυτό που χρειάζεστε είναι πολιτική βούληση” τόσο σε επίπεδο φοροδιαφυγής, όσο και σε επίπεδο εισφοροδιαφυγής.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε