Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Έκαναν και επίσημα “γκρίζα ζώνη” το Καστελόριζο

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Τα πράγματα έγιναν ακριβώς είχε “προβλέψει” το newsit στις 17/3, οι Τούρκοι διεθνοποίησαν τη διαφορά με την Ελλάδα και κατάφεραν να “πείσουν” την ώρα που η ελληνική πλευρά κοιμάται ύπνο βαθύ!

Για δεύτερη φορά υποχρέωσαν ιταλικό πλοίο να τους δώσει λογαριασμό για το που πάει και τι κάνει χωρίς κανένα δικαίωμα, παρεμβαίνοντας σε μια περιοχή η οποία ανήκει στην Ελλάδα και θα έπρεπε να ελέγχεται από την Ελλάδα.
Στις 16/3 οι Τούρκοι έστειλαν μια κορβέτα ανοιχτά του Καστελόριζου και ζήτησαν από ιταλικό ερευνητικό που εκείνη την ώρα βρισκόταν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις συντεταγμένες 33.946ο 28.190ο να σταματήσει τις έρευνες, γιατί κινείται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας!
Καλό είναι να θυμόμαστε επίσης ότι το ιταλικό σκάφος δρούσε για λογαριασμό του Ισραήλ… Στην επιστροφή του λοιπόν από το Ισραήλ, κάνοντας το ταξίδι αντίστροφα, την περασμένη Τρίτη 22/3
και ενώ, όπως διαβεβαίωσε το ιταλικό ΥΠΕΞ τις ελληνικές Αρχές, δεν έχει ζητήσει άδεια ερευνών και από την Τουρκία, η Τουρκία εκδίδει αναγγελία με τις συντεταγμένες του δρομολογίου που θα ακολουθήσει το πλοίο, ενέργεια που προϋποθέτει ότι ο κυβερνήτης του πλοίου υπέβαλε σχετικό αίτημα.
Η τουρκική NAVTEX 206/11 ανακοινώνει ότι το R/V «Ogs Explora» θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες από τις 22 μέχρι τις 24 Μαρτίου στο τόξο που διαγράφεται από συγκεκριμένες συντεταγμένες, που ξεκινά από την Κύπρο, διέρχεται νοτίως του Καστελόριζου και φτάνει μέχρι νοτίως της Καρπάθου και της Κρήτης.
Όλη αυτή η περιοχή περιλαμβάνει, εκτός της κυπριακής και μεγάλο μέρος ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία όμως και εμπράκτως αμφισβητεί η Τουρκία.
Με λίγα λόγια κάποιος δέχθηκε πως η Τουρκία έχει δικαιώματα στην περιοχή, εμμέσως πλην σαφώς εκτός της Τουρκίας μια ακόμη χώρα δέχθηκε ότι η περιοχή μπορεί και να έχει … δυο αφεντικά.
Τι επιχειρεί και φαίνεται να το πετυχαίνει η Τουρκία; να βάλει σφήνα μεταξύ ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ να κόψει το τόξο Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας την ώρα που γίνονται οι τελευταίες έρευνες πριν ξεκινήσει η εξόρυξη φυσικού αερίου από τα γιγαντιαία κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο που φτάνουν ως ανοιχτά του Καστελόριζου…
Όλα αυτά τα διαβλέπουν όλοι οι… αδαείς εκτός, φαίνεται, από την ελληνική κυβέρνηση που αντί δυναμικής αντίδρασης στην πρώτη πρόκληση των Τούρκων στις 16/3 αντιδρά για μια ακόμη φορά… χαλαρά και με διάβημα διαμαρτυρίας…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε