Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Έκαναν πίσω για το πλαφόν στο δημόσιο

,,Εργαζόμενοι στο δημόσιο. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πίσω κάνει η κυβέρνηση στο πάγωμα των μισθών και αυτό αφορά μόνο 40.000 δημοσίους υπαλλήλλους.

Μετά τη σφοδρή αντίδραση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπουτσή για το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, αλλά και το casus belli που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει πλεύση και πλέον να μην καταμετρήσει τα επιδόματα στο ποσό των 2.000 ευρώ μικτά. 

Κατά συνέπεια, ενώ το μέτρο αφορούσε περίπου 520.000 δημοσίους υπαλλήλους πλέον θα αφορά μόνο 40.000 υπαλλήλους και άρα θα πάρουν αυξήσεις όσοι έχουν μισθό έως 2.000 ευρώ. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι δεν πρόκειται για οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, αλλά για διευκρίνιση των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ  από το βήμα της Βουλής, που ζήτησε να αναθεωρήσει η Κυβέρνηση το πάγωμα μισθών και συντάξεων λέγοντας πως ουσιαστικά πρόκειται για μεσαία και φτωχά εισοδήματα. Ο κ. Παπουτσής δήλωσε πως τα 2000 ευρώ μικτά είναι εισόδημα για τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλογιστεί πως δεν πρέπει να πληρώσουν αυτοί ξανά το βάρος της κρίσης.

 Ο κ. Παπουτσής εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αργήσει να δώσει αυστηρή απάντηση στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ για την κριτική του εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “κάποιος επιτέλους, πρέπει να του μιλήσει για να του πει ότι ο λαός πριν από 40 ημέρες ψήφισε κυβερνήτη της χώρας τον Γιώργο Παπανδρέου κι όχι τον Αλμούνια, ούτε τον κ. Τρισέ”.

Για τα μέτρα έχουν ήδη διαφωνήσει η ΑΔΕΔΥ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για ένα νέο κύμα απαξίωσης του Δημοσίου και επίθεσης στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έκανε λόγο η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα για να διεκδικήσουν αγωνιστικά και με απεργιακές κινητοποιήσεις την προστασία και αναβάθμιση των αποδοχών τους.

Σε λάθος κατεύθυνση χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, λέγοντας ότι είναι πολύ πιθανό να απορριφθεί από την Κομισιόν, όπως έγινε με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ο κ. Μίχαλος δήλωσε πως η χώρα για να λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα απαιτείται να ακολουθήσει ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής από το οποίο δεν θα πρέπει να απουσιάζουν τα διαρθρωτικά μέτρα. Ωστόσο, ο ΕΒΕΑ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις αλλαγές στον Τειρεσία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων με βάση τις οποίες, όπως δήλωσε, “υφάρπαξε την ψήφο των πολιτών”.

Η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε πως “το ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία λέγοντας ψέματα και τώρα τα βρίσκει μπροστά του”.

Εγκαταλείπει βήμα-βήμα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις η Κυβέρνηση και αντί να περιορίσει πελατειακές σπατάλες, παγώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τους μισθούς, σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό Δημήτρης Παπαδημούλης. 

Τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο



Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε