Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκεί που άλλοι αποτυγχάνουν, έρχεται η task force κατά της φοροδιαφυγής!

Εκεί που άλλοι αποτυγχάνουν, έρχεται η task force κατά της φοροδιαφυγής!

2.335 ελεγκτές «στρατολογούνται» για να κλείσουν οι «πληγές» της φοροδιαφυγής και της μη είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών!

Η δημιουργία της ομάδας κρούσης έρχεται την ώρα που στα… χαρτιά, τα χρέη που πρέπει να εισπραχθούν και να καταλήξουν στα ταμεία του κράτους είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αλλά ο υπάρχων μηχανισμός αποτυγχάνει παταγωδώς να τα εισπράξει!

Για την ώρα, έχει καταφέρει να εισπράξει 29 (και κάτι ψιλά) εκατ. ευρώ αλλά τα χρέη που έχουν διαγραφεί είναι διπλάσια και φτάνουν τα 57,5 εκατ. ευρώ!

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να φτιάξει τη δική του task force.

Θα τοποθετηθεί στις μεγαλύτερες Εφορίες της χώρας, στο ΣΔΟΕ, στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Θα είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν συμβόλαιο αποδοτικότητας, ενώ με το συμβόλαιο 8μηνης διάρκειας, θα δεσμεύονται για την επίτευξη ποιοτικών και ποσοτικών στόχων σε 24 δράσεις και θα ελέγχονται κάθε μήνα για την απόδοσή τους, αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.

Οι ελεγκτές έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και αποκτούν ρόλο ντετέκτιβ και μεταξύ άλλων θα πρέπει:

– Να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν τους κινδύνους σημαντικών λαθών στις οικονομικές καταστάσεις επιχειρήσεων.

– Να συγκεντρώσουν αποδείξεις τόσο στο ξεκίνημα όσο και κατά τη διάρκεια του ελέγχου για λάθη στις οικονομικές καταστάσεις που γίνονται από απάτη ή πλάνη.

Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνου Ρόβλια, δικαίωμα συμμετοχής στην ειδική ομάδα έχουν οι υπάλληλοι όλων των κλάδων του υπουργείου Οικονομικών, ανώτατης εκπαίδευσης και ένα ποσοστό μέχρι 5% υπαλλήλων δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για την επιλογή τους αξιολογούνται:
– η ειδική γραπτή δοκιμασία
– η κατοχή τίτλων σπουδών συναφών με το αντικείμενο ελέγχου και είσπραξης
– η κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος
– η άριστη ή πολύ καλή γνώση αγγλικής γλώσσας και υπολογιστών
– η προσωπικότητα των υποψηφίων με συνέντευξη που παρέχεται ενώπιον των μελών της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής Προσωπικού.

Μεταξύ των άλλων, οι 2.335 ελεγκτές αναλαμβάνουν τις ακόλουθες δράσεις:

1. Πολλαπλασιασμός προληπτικών ελέγχων για έκδοση φορολογικών στοιχείων και συγκέντρωση στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, ώστε να γίνει εφικτός ο έμμεσος τρόπος υπολογισμού των φορολογικών υποχρεώσεων και ειδικότερα του ΦΠΑ.

2. Καθιέρωση ελέγχου από το γραφείο για ένα ή για όλα τα φορολογικά αντικείμενα. Ο έλεγχος αυτός διενεργείται με βάση τα στοιχεία του φακέλου, τα δελτία πληροφοριών, τις εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ, τα στοιχεία που προσκομίζει ο ελεγχόμενος, πληροφορίες και από τη μηχανογραφική επεξεργασία δεδομένων της ΓΓΠΣ.

3. Παρακολούθηση στοχευμένου δείγματος επιχειρήσεων.

4. Χρησιμοποίηση της αυτοματοποιημένης διαδικασίας υπολογισμού του ΦΠΑ για φορολογούμενους που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ, με την εφαρμογή της μεθόδου του στατιστικού υπολογισμού του φόρου.

5. Εφαρμογή τεχνικών έμμεσου προσδιορισμού των υποχρεώσεων με βάση τη μέθοδο ανάλυσης της ρευστότητας, τη μέθοδο τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά, καθαρής θέσης, κοστολόγησης και προσδιορισμού εισοδήματος βάσει αναλογιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγαλοοφειλέτες φεύγουν με τζετ για να μη συλληφθούν!

Ράιχενμπαχ: Χρειάζεται πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

ΥΠΟΙΚ προς μεγαλοοφειλέτες: “Ξοφλήστε έως 24/11 αλλιώς…”

Επιτέλους: Στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων η λίστα με 14.700 μεγαλοφοροφυγάδες

Wikigreeks: Θέλει να πατάξει την διαφθορά και την φοροδιαφυγή

Ιδιώτες κυνηγοί μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου – Ξεκινούν από το Νοέμβριο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε