Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Έξι πολιτιστικοί λόγοι για να χαρείτε τον Αύγουστο στην Αθήνα

Έξι πολιτιστικοί λόγοι για να χαρείτε τον Αύγουστο στην Αθήνα
Ο Αύγουστος είναι ο πιο περίεργος μήνας του χρόνου για όσους παραμένουν στο κλεινόν άστυ, με τις υπηρεσίες να υπολειτουργούν, τα μαγαζιά να κλείνουν για τις καλοκαιρινές διακοπές και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε αντίθεση με τις καιρικές συνθήκες, να «παγώνουν».
Τα πράγματα όμως έχουν πάντα δύο όψεις. Είναι ο Αύγουστος που το παρκάρισμα δεν αποτελεί πρόβλημα, ο ελεύθερος χρόνος περισσεύει, ενώ ειδικά φέτος η διπλή πανσέληνος υπόσχεται ξεχωριστές βραδιές -στις 2 Αυγούστου την απολαύσαμε ήδη, η 31η του μήνα είναι ακόμα μπροστά.
 
Αλλά και η «καρδιά» του πολιτισμού συνεχίζει να χτυπά στην αυγουστιάτικη Αθήνα, αν και σε χαμηλότερους παλμούς. Ο Αύγουστος είναι ο ιδανικότερος μήνας για να απολαύσει κανείς τα εκθέματα των μουσείων, όπου οι άνετες και δροσερές αίθουσες αποτελούν μικρές οάσεις μέσα στο πύρινο τοπίο της πόλης, να (ξανα)δει παλιές και καινούργιες ταινίες στα μοναδικά θερινά σινεμά της πρωτεύουσας, να ευχαριστηθεί συναυλίες και παραστάσεις σε υπαίθρια θέατρα και σκηνές.
 
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συγκέντρωσε μερικές προτάσεις για τους πιστούς Αθηναίους, οι οποίοι είτε λόγω επιλογής είτε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης διάλεξαν να περάσουν τον Αύγουστο εντός των πυλών:
 
1. Επίσκεψη στη μεγάλη περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» που πραγματοποιείται από τον περασμένο Απρίλιο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται το σύνολο σχεδόν των αρχαιοτήτων, οι οποίες ανασύρθηκαν από το χώρο του περίφημου «Ναυαγίου». Τη ναυτική τραγωδία της αρχαιότητας εντόπισαν σφουγγαράδες από τη Σύμη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η δε μερική ανέλκυση των αρχαιολογικών θησαυρών του ναυαγίου συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Τοσίτσα 1, τηλ. 2108217724, 2108217717) λειτουργεί κάθε Δευτέρα από τη 1.30 μμ. ως τις 8 μμ., ενώ Τρίτη ως Κυριακή και αργίες από 9 πμ. ως 4 μμ.
 
2. Επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρίσκεται στην καρδιά της Πλάκας, πάνω από τους Αέρηδες. Το ιστορικό κτίριο της οικίας Κλεάνθη, που στέγασε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους για μια τετραετία (1887-1841), αποτελεί κύριο έκθεμα του μουσείου, καθώς είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα προοθωνικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται βιβλία, παλαιές και σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα, επιστολές, διπλώματα, συγγράμματα καθηγητών του Πανεπιστημίου, προσωπογραφίες καθηγητών που φιλοτέχνησαν κυρίως Έλληνες ζωγράφοι, παλαιά επιστημονικά όργανα, μετάλλια και διάφορα αναμνηστικά του Πανεπιστημίου. Το Μουσείο (Θόλου 5, τηλ. 210 3689502-54) είναι ανοικτό καθημερινά από τις 9 πμ. ως τις 2.30 μμ., εκτός Σαββάτου και Κυριακής, ενώ την Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 θα λειτουργήσει για το κοινό από τις 11.00 πμ. μέχρι τις 4.00 μμ.
 
3. Τα αρχαϊκά χρώματα έχουν την τιμητική τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη δράση που ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου και θα διαρκέσει έναν χρόνο. Ένα εκμαγείο της Πεπλοφόρου με τα χρώματα που πιστεύεται ότι κοσμούσαν τον πέπλο της αρχαϊκής Κόρης, καθώς και αποσπασματικές χρωματικές προτάσεις ως προς κάποια έργα της εποχής, πλαισιώνουν τη δράση, που υλοποιεί το Μουσείο στην προσπάθειά του να ανοίξει μια συζήτηση με ειδικούς και κοινό για τα αρχαϊκά χρώματα. Παράλληλα, θα υπάρξουν θεματικές παρουσιάσεις από αρχαιολόγους – φροντιστές του μουσείου, εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικές εκδηλώσεις και επιτόπιες έρευνες που θα λάβουν χώρα εντός της αίθουσας με τα Αρχαϊκά. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το Μουσείο Ακρόπολης συνεχίζει να «αφηγείται» αρχαιολογικές ιστορίες για το φως του χτες και του σήμερα, προσκαλώντας τους επισκέπτες να περιηγηθούν τις συλλογές του και να τις ανακαλύψουν. Στο Μουσείο Ακρόπολης (Οδός Δ. Αρεοπαγίτου 15, τηλ. 210 9000900). Ώρες λειτουργίας Τρίτη με Κυριακή 8 πμ. έως 8 μμ., ενώ κάθε Παρασκευή το Μουσείο είναι ανοιχτό έως τις 10 το βράδυ. Δευτέρα κλειστά.
 
4. Αγαπημένος προορισμός κινηματογραφόφιλων και μη, τα θερινά σινεμά αποτελούν το απόλυτο must των καλοκαιρινών εξόδων. Δεκάδες μικρές οάσεις της πόλης υπόσχονται καλοκαιρινές απολαύσεις κάτω από τον έναστρο ουρανό, που συχνά δεν παρατηρούν οι Αθηναίοι. Επανεκδόσεις κλασικών έργων (όπως η «Γκίλντα» με την ανεπανάληπτη Ρίτα Χέιγουορθ, η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Όλα για την Εύα» με την εκπληκτική Μπέτι Ντέιβις, που εμφανίζεται μαζί με την αντίζηλό της Τζόαν Κρόφορντ και στο εξαιρετικό φιλμ τρόμου του Ρόμπερτ Όλντριτς «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν»), αλλά και νέες δημιουργίες, όπως η κωμωδία Wanderlust (2012) του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Γουέιν, με την Τζένιφερ Άνιστον και τον Πολ Ραντ, που θα παρουσιαστεί σε Avant Premiere τον Δεκαπενταύγουστο στο πλαίσιο του 1ου Donation Film Festival –άλλη μια ενδιαφέρουσα πηγή ενδιαφέροντος για τους Αθηναίους- είναι μερικές μόνο από τις σινεφίλ προτάσεις του καλοκαιριού.
 
5. 1ο Donation Film Festival. Πρόκειται για το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ, που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά. Αφιερωμένο στη Λουκία Ρικάκη, που έφυγε τον περασμένο Δεκέμβριο, το φεστιβάλ, το οποίο διεξάγεται με τη συνεργασία της ισπανικής πρεσβείας και του Ινστιτούτου Θερβάντες, έχει αντί για ταμείο έναν «κουμπαρά» στην είσοδο. Μέχρι τις 15 Αυγούστου θα προβάλλονται ταινίες από ισπανόφωνες χώρες –που βιώνουν παράλληλα με εμάς την οικονομική κρίση. Οι προβολές γίνονται στους θερινούς κινηματογράφους «Μάρθα Καραγιάννη» στο Κερατσίνι (Βύρωνος και Χιλής, 2104317270), «Μελίνα» στη Δραπετσώνα (Σωκράτους 65, 2104082530) και «Άνεσις» στους Αμπελόκηπους (Λ. Κηφισίας 14, 2107788778). Στις 15 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στην «Άνεσις» σε Avant Premier η κωμωδία Wanderlust (2012), καθώς και οι ταινίες «Work in Progress», «The Designer» και «Bloody Merry Christmas».
 
6. Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς από τις παραστάσεις και τις συναυλίες που πραγματοποιούνται στους υπαίθριους χώρους της Αθήνας και των συνοικιών της; Την κωμωδία των Λονγκ, Ουίνφιλντ και Σίνγκερ «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα» -την οποία διασκεύασε και σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης- που θα παιχτεί στο Θέατρο Πέτρας στις 27 Αυγούστου και στο Βεάκειο στις 30 Αυγούστου, τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα, που θα παρουσιαστεί από το Εθνικό Θέατρο στις 31 Αυγούστου (ημέρα πανσελήνου), τους αδελφούς Κατσιμίχα στο Άλσος Βεΐκου στις 27 του μήνα ή τους Active Members στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στις 29; Οι εκδηλώσεις είναι πολλές και ποικίλες, γι’ αυτό ένα τσεκάρισμα πριν την τελική επιλογή είναι απαραίτητο: Θέατρο Πέτρας (τηλ. 210 5012402), Βεάκειο Θέατρο (τηλ. 210 4194520), Θέατρο Βράχων Βύρωνα (τηλ. 210 7626438), Τεχνόπολις (τηλ. 210 3461589, 210 3475518), Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας (τηλ. 210 4278100), Άλσος Βεΐκου (τηλ. 2102143317).
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε