weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Εξωδικαστικό συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει η Siemens

Εξωδικαστικό συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει η Siemens | Newsit.gr
Στους Financial Times, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, τονίζει ότι ο όμιλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές και ελπίζει σε εξωδικαστική επίλυση του ζητήματος.
» Τους έχουμε διαμηνύσει ότι είμαστε ανοιχτοί για έναν εποικοδομητικό διάλογο», φέρεται να δηλώνει το στέλεχος της Siemens Hellas.
 
Ο ίδιος σημείωσε με έμφαση ότι η Siemens παρείχε πέρσι 150 εκατ. ευρώ στην ελληνική θυγατρική, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε σταματήσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την εταιρεία.
 
»Θέλουμε να διευρύνουμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα» κατέληξε με νόημα το στέλεχος της Siemens Hellas.
 
Απαντητική επιστολή στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού ότι θα συνεχiστούν οι έρευνες για τις κατηγορίες που βαρύνουν τη Siemens, παρά την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.
 
Μάλιστα ο κύριος Παμπούκης ζήτησε τη συνεργασία της Siemens Hellas με επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.
 
Στην απαντητική του επιστολή ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas, μεταξύ άλλων, διαβεβαιώνει πως, καθ΄όσα γνωρίζει, η εταιρεία του δεν έχει κάποια άλλα στοιχεία για την υπόθεση που να μην έχει παραδόσει στις αρχές.
 
Διαβάστε αναλυτικά όλη την επιστολή.
 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 
 
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας. Επίσης, σας ευχαριστώ για την αναγνώριση που δείχνετε στις ουσιαστικές προσπάθειες που έκανε η Siemens, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα με σκοπό την εξυγίανση της εταιρείας.
 
Σχετικά με τις εν εξελίξει έρευνες, θα ήθελα να διαβεβαιώσω την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό αλλά και εσάς προσωπικά ότι η Siemens δεν διαθέτει επιπλέον σχετικό ερευνητικό υλικό στην Ελλάδα που εμείς να γνωρίζουμε και το οποίο να μην έχει ήδη παραδοθεί στην Εξεταστική Επιτροπή του Ελληνικού κοινοβουλίου και στις ανακριτικές αρχές. Έχετε ήδη λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις, στο παρελθόν, τόσο από εμένα, όσο και από τα ανώτατα κλιμάκια της Siemens AG στη Γερμανία.
 
Όπως ίσως γνωρίζετε, η ανεξάρτητη εσωτερική έρευνα διενεργήθηκε από την Debevoise & Plimpton («Debevoise») και ξεκίνησε το 2006. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της, η Debevoise έλαβε οδηγίες από την Siemens AG να παράσχει πληροφορίες και υποστήριξη στις ερευνητικές αρχές ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνικών.
Έχω προσωπικά μιλήσει με τον επικεφαλής δικηγόρο που ασχολήθηκε με την υπόθεση στην Ελλάδα, ο οποίος με έχει διαβεβαιώσει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η ομάδα του, όχι μόνο έστειλαν το ογκώδες υλικό στις Ελληνικές Αρχές, αλλά ότι και ο ίδιος συναντήθηκε με τους Έλληνες δικαστές, ώστε να εξηγήσει το αντικείμενο και τον τρόπο δουλειάς της Debevoise και να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις. Ο ίδιος με διαβεβαίωσε ότι όλες οι σχετικές αναφορές και πληροφορίες που συνέταξε, παραδόθηκαν στις Ελληνικές Αρχές.
 
Ωστόσο, δεν μείναμε στην παράδοση του ερευνητικού υλικού. Έχουμε καταβάλει σκληρές προσπάθειες ώστε να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε τις έρευνες με κάθε δυνατό τρόπο όπως:
 
Ανταποκρινόμαστε όσο το δυνατόν πιο άμεσα σε οποιοδήποτε αίτημα για υποστήριξη θέσουν οι Ελληνικές Αρχές.
Ο νομικός Σύμβουλος της Siemens Α.Ε. έχει πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με τις Ελληνικές Αρχές, ώστε να παράσχει οποιαδήποτε επιπλέον υποστήριξη και βοήθεια μπορούσε.
Μεσολαβήσαμε στην οργάνωση και το συντονισμό των καταθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Μόναχο το φθινόπωρο 2010.
 
 
 
Έχουμε κάνει μια σειρά χρήσιμων προτάσεων για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης (παρακαλώ όπως ανατρέξετε στην επιστολή της 18ης Ιουνίου 2010 από τον Peter Solmssen, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και Νομικό Σύμβουλο της Siemens AG, προς εσάς).
Προσπαθήσαμε να πείσουμε τον κ. Μαυρίδη να συνεργαστεί με τις Ελληνικές Αρχές επικοινωνώντας του ότι θα λαμβάναμε υπόψη τη συνεργασία του μαζί σας, κατά την επίλυση της μεταξύ μας δικαστικής διαμάχης.
 
Και δεν σταματάω εκεί. Είμαι πάντα στην διάθεσή σας να συνδράμω με κάθε δυνατό τρόπο. Όπως ίσως γνωρίζετε, τα στελέχη των Υπουργείων Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. και της Γερμανίας έχουν αναγνωρίσει, τόσο κατά την ακροαματική διαδικασία όσο και γραπτώς (τα σχετικά γράμματα έχουν παραδοθεί σε εσάς και στον κύριο Βαλυράκη) ότι η SIEMENS επέδειξε απαράμιλλη συνεργασία κατά την ποινική διερεύνηση. Στόχος μου είναι μια μέρα οι Ελληνικές Αρχές να μπορούν να πουν το ίδιο και για τη Siemens Ελλάδος.
 
Σήμερα, η Siemens στην Ελλάδα είναι μια ριζικά διαφορετική εταιρεία. Το πρόγραμμα συμμόρφωσης και καταπολέμησης της διαφθοράς που εφαρμόζουμε, θεωρείται από τρίτους, ανεξάρτητους φορείς, ως ένα από τα πλέον αυστηρά και προηγμένα που έχουν υιοθετηθεί ποτέ. Η εταιρεία μας στην Ελλάδα ήταν από τις πρώτες παγκοσμίως που υλοποίησαν πλήρως αυτό το αυστηρό πρόγραμμα της Siemens.
 
Από τη στιγμή που ανέλαβα επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά ακόμη πιο δυναμικών διαρθρωτικών αλλαγών και έχουμε καθιερώσει συστήματα και διαδικασίες , βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη σε θέματα συμμόρφωσης. Παράλληλα, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Siemens απέναντι στους κοινωνικούς της εταίρους.
 
Οι ενέργειές που έχει υλοποιήσει η εταιρεία μας, διασφαλίζουν ότι είμαστε μια καθαρή εταιρεία και στοχεύουν στην ενίσχυση του κλίματος διαφάνειας στην Ελληνική αγορά, καθώς πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξή της. Πέρα όμως από αυτό, διαθέτουμε και λύσεις που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας μας και τεχνολογίες που μπορούν να απαντήσουν στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να φανούμε πολύτιμοι συνεργάτες της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας στις προσπάθειες που καταβάλει για την υλοποίηση ενός νέου κοινωνικού και επιχειρηματικού μοντέλου.
 
Είμαι στη διάθεσή σας για κατ’ ιδίαν συνάντηση το συντομότερο δυνατόν, όποτε το πρόγραμμά σας το επιτρέπει προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω.
 
 
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
 
 
Πάνος Ξύνης
Διευθύνων Σύμβουλος
 

#TAGS MM