Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Εκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Έκτακτη σύνοδο πραγματοποιούν το απόγευμα της Κυριακής οι πρυτάνεις για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στον τρόπο διοίκησης και οργάνωσης των ΑΕΙ, ενώ τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η εκτελεστική γραμματεία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και προβλέπει ότι κλείνει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια που δεν θα έχουν ορίσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2012 το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος.

Οι αλλαγές που αφορούν στο Συμβούλιο του Ιδρύματος έχουν προκαλέσει και τις μεγαλύτερες τριβές μεταξύ υπουργείου και πρυτάνεων.

Έτσι, προβλέπεται η επιλογή των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων να γίνεται με αυξημένη πλειοψηφία των εσωτερικών μελών.

Πλειοψηφία 2/3 θα πρέπει, επίσης, να υπάρχει για την επιλογή του πρύτανη και των κοσμητόρων.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ήδη ασκήσει δριμύτατη κριτική στην υπουργό Παιδείας για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Σε συνεδρίασή τους, οι συγκλητικοί, τόνισαν ότι απορρίπτουν τις διατάξεις του οι οποίες δεν μπορεί να εφαρμοστούν, ενώ επαναβεβαίωσαν επίσης και το γεγονός ότι θα παραμείνουν σε ανοιχτή συνεδρίαση καθώς το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ώστε να αρχίσει η διαδικασία και να συζητηθεί στο τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα, η ΠΟΣΔΕΠ, η Ομοσπονδία των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ ) και οι ερευνητές ακύρωσαν τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Παιδείας για να συζητήσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου, θεωρώντας ότι έρχονται «προ τετελεσμένων».

Στην ανακοίνωσή τους οι καθηγητές επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός, εκτός από τη διατήρηση της ονομασίας του Τμήματος και την εισαγωγή των φοιτητών σε αυτό, δεν ενσωματώνει τις ουσιαστικές προτάσεις δύο ομοσπονδιών και της ένωσης Ελλήνων ερευνητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έντονες αντιδράσεις πανεπιστημιακών για το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Κατατέθηκε ο νόμος για τα Πανεπιστήμια – Δείτε όλο το νομοσχέδιο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε