Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Έλληνες και Πάσχα: Μόνο 4 στους 10 πιστεύουν στην Ανάσταση!

Κρίση και στο θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων δείχνει μεγάλη έρευνα της Καπα Reseach για το Βήμα της Κυριακής.

Αν και τις άγιες ημέρες του Πάσχα είναι πιο δυνατό από ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο, ωστόσο παρουσιάζει κάμψη σε σχέση με πέρυσι. Για την ακρίβεια, φέτος λιγότεροι δηλώνουν ότι θα πάνε στην εκκλησία, θα νηστέψουν και θα εξομολογηθούν.

Ενώ το 2008 το 84% δήλωνε ότι θα πάει στην εκλησία το Μ. Σάββατο φέτος το ποσοστό έπεσε στο 78,5%. Επίσης, το 2008 το 29,5% δήλωνε ότι νηστεύει ενώ φέτος το ποσοστό έπεσε στο 24,4%. Μεγαλύτερη απαισιοδοξία μας έχει καταλάβει ακόμη και στην πίστη για την Ανάσταση. Πτώση δέκα ποσοστιαίων μονάδων παρουσίαζεται σε όσους “προσδοκούν ανάσταση νεκρών”, σύμφωνα με την έρευνα. Το 2008 “ναι” απαντούσε το 51,3% ενώ φέτος μόνο το 41,8%.

Ποιές παραδόσεις που έχουν να κάνουν με την εκκλησία τηρούμε: Καλά κρατεί η – αυτονόητη παλιότερα – συνήθεια να πηγαίνουμε στο ναό για την Ανάσταση. Συγκρεκριμένα το 78,5% κάνουν Ανάσταση στην εκκλησία. Το 70,1% πηγαίνει στον Επιτάφιο, το 24,4% νηστεύει και εξομολογείται, το 19,8% πηγαίνει στην εκκλησία όλη τη Μ. Εβδομάδα. Το 10% ωστόσο δηλώνει ότι δεν κάνει τίποτα από τα παραπάνω.

Ενδιαφέρον έχει και το πώς παρακολουθούμε ακόμη και αυτή τη λειτουργία της Ανάστασης. Το 48,8% πηγαίνει στην εκκλησία λίγο πριν από το “Χριστός Ανέστη” και μόλις ακουστεί φέυγει για τη… μαγειρίτσα. Το 28,8% πηγαίνουν από την αρχή της λειτουργίας αλλά πάλι φεύγουν μόλις ακουστεί το “Χριστός Ανέστη”. Μόνο το 13,6% πηγαίνει σε όλη τη λειτουργία και αντιστέκεται στη μαγειρίτσα, ενώ το 8,5% δεν ασχολείται καθόλου καθώς δεν πηγαίνει καθόλου εκκλησία.

Ωστόσο στην ερώτηση αν “πιστεύουν στο Θεό” το 56,3% απαντά θετικά και το 20% απαντούν “μάλλον ναι”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε