Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ελληνοϊταλική συμμαχία κατά της τρομοκρατίας – Ψάχνουν διασυνδέσεις Ελλήνων και Ιταλών τρομοκρατών

13:00 Πυροσβέστες και πυροτεχνουργοί έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη. ΦΩΤΟ REUTERS

Ηταν από την Παρασκευή στην ελληνική πρεσβεία! Δεν το άνοιξε κανείς λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.  “Πολιτιστικός σύνδεσμος Ελλάδα- Ιταλία” ο… αποστολέας. Φάρσα τα ύποπτα δέματα σε άλλες 4 πρεσβείες στις Ιταλική πρωτεύουσα

Συνεργασία με τους Έλληνες Ανακριτές που ερευνούν υποθέσεις τρομοκρατικών ομάδων επιθυμούν οι Ιταλοί συνάδελφοι τους, οι οποίοι ήδη μέσω των αρμόδιων υπουργείων έχουν ζητήσει δικαστική συνδρομή από τις ελληνικές αρχές.

Η ιταλική δικαιοσύνη έχει στραφεί προς την Ελλάδα μετά από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε έγινε βομβιστική ενέργεια στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση «FAI (Άτυπη Ομοσπονδία Αναρχικών) – Πυρήνας Λάμπρος Φούντας». Η ενέργεια είχε σημειωθεί σχεδόν ένα μήνα μετά την αιματηρή συμπλοκή στην Δάφνη όπου έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών ο Λάμπρος Φούντας.

Οι εφέτες ανακριτές των ελληνικών φακέλων της τρομοκρατίας έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα θέματα για τα οποία ενδιαφέρονται οι Ιταλοί συνάδελφοι τους. Μάλιστα, ο εφέτης ανακριτής, Κ. Μπαλτάς έχει συναντηθεί με τον Ιταλό συνάδελφό του στη Χάγη, όπου οι δύο δικαστικοί αντάλλαξαν πληροφορίες για τα στοιχεία των ερευνών τους και για τα στοιχεία που ενδέχεται να αποκαλύψουν κοινή δράση προσώπων ή ομάδων.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ιταλία με τα πακέτα βόμβες, που όπως φαίνεται αποτελούν ενέργειες της FAI είναι πιθανό να επισπεύσουν τις διαδικασίες συνεργασίας των δύο πλευρών. Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες οι ιταλικές αρχές ζητούν από τους εφέτες στοιχεία και για συγκεκριμένα πρόσωπα, Ιταλούς υπηκόους, που πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζονται με ελληνικές δικογραφίες.

Το παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο που βρέθηκε σήμερα στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη ήταν παρόμοιο με τα πακέτα-βόμβες που εξεράγησαν την περασμένη εβδομάδα τραυματίζοντας δύο ανθρώπους στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό. Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής αστυνομίας στο φάκελο του πακέτου είχε αναγραφεί η διεύθυνση “πολιτιστικός σύνδεσμος Ελλάδα- Ιταλία” στη θέση του αποστολέα, ενώ μέσα σε μαύρη θήκη cd υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός.
Ο Έλληνας πρέσβης, Μιχάλης Καμπάνης, κάνει δηλώσεις στα διεθνή ΜΜΕ - ΦΩΤΟ REUTERS
Το παγιδευμένο πακέτο “έφτασε την Παρασκευή, όμως ουδείς το άνοιξε λόγω των εορτών των Χριστουγέννων”, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ελλάδας Μιχάλης Καμπάνης, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα “Ρεπούμπλικα” στον ιστότοπό της. “Σήμερα είδαμε κάτι πολύ ύποπτο και καλέσαμε τις δυνάμεις της τάξης”. “Η θήκη είχε διαστάσεις κόλλας χαρτιού Α4 και ο υπάλληλος κατάφερε να την απομακρύνει πριν εκραγεί”, πρόσθεσε.

Ο στρατηγός των καραμπινιέρων, Μαουρίτσιο Μετζαβίλα, πρόσθεσε ότι το εκρηκτικό πακέτο απενεργοποιήθηκε, και ότι θεωρείται πως πρόκειται για ένα ενιαίο σχέδιο με τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Για αυτό η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα της Ρώμης, Πιέρο Τσαβιότι, που ερευνά ήδη την υπόθεση των εκρήξεων στις πρεσβείες της Χιλής και της Ελβετίας.

Οι ιταλικές ανακριτικές αρχές θεωρούν ότι η έκρηξη δεν πραγματοποιήθηκε, πιθανόν γιατί η μπαταρία του μηχανισμού μπορεί να είχε αποφορτιστεί, δεδομένου ότι το πακέτο είχε παραδοθεί από τα ιταλικά ταχυδρομεία την Παρασκευή το απόγευμα.
Άμεσα έφτασαν επί τόπου αστυνομία και πυροσβεστική - ΦΩΤΟ REUTERS
Σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας της Ρώμης το εκρηκτικό πακέτο φέρεται να περιείχε και ανάληψη ευθύνης μέσα σε μια μικρή θήκη, η οποία εξετάζεται τώρα από τις ανακριτικές αρχές.

Αξιωματούχος των καραμπινιέρων δήλωσε πως ο μηχανισμός που βρέθηκε στην ελληνική πρεσβεία είχε επίσης ομοιότητες με ένα μηχανισμό που είχε ανακαλυφθεί την περασμένη εβδομάδα στο μετρό της Ρώμης.

Ο μηχανισμός στο μετρό είχε βρεθεί μέσα σ’ ένα κουτί με καλώδια, μπαταρίες και κεραίες, όμως δεν έφερε πυροκροτητή.
Δε συνδέεται με το κύμα εκρήξεων σε πρεσβείες της Αθήνας

«Μέχρι τώρα δεν προέκυψαν στοιχεία που να συνδέουν άμεσα το κύμα εκρηκτικών φακέλων που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα με τις πρόσφατες επιθέσεις στην Ιταλία», δήλωσε ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας Αντόνιο Μαγκανέλλι.


False alarm για τα πακέτα σε άλλες πρεσβείες

Αυτό ανακοίνωσαν οι καραμπινιέροι σχετικά με τα ύποπτα δέματα που βρέθηκαν σήμερα στην πρεσβεία της Φινλανδίας, στο Βατικανό και στην πρεσβεία της Αλβανίας στην ιταλική πρωτεύουσα.

Πυροσβέστες και ομάδα πυροτεχνουργών των καραμπινιέρων έσπευσε στην περιοχή, αλλά επρόκειτο για εσφαλμένο συναγερμό, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους, Σαλβατόρε Κανιάτσο.

Νωρίτερα εντοπίστηκαν ύποπτα δέματα στις πρεσβείες της Βενεζουέλας, του Μονακό, του Μαρόκο και της Δανίας.

Όπως μετέδωσε η RAI UNO και η εφημερίδα La Repubblica αφού ελέγχθηκαν αποδείχθηκε ότι τα πακέτα ήταν άδεια ή σε κάποια ήταν απλά μια…ατζέντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από την Ιταλία εστάλησαν τελικά τα δέματα βόμβες
Αστυνομοκρατούμενη η Ρώμη τις ημέρες των Χριστουγέννων – Οι ιταλοί αναρχικοί και ο Λ. Φούντας
Δεν έφυγαν από την Ελλάδα τα δέματα βόμβες στη Ρώμη – Ανέλαβαν αναρχικοί την ευθύνη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε