Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ελληνόκτητο πλοίο κόπηκε στα δύο

Το Rena είχε προσαράξει τον περασμένο Οκτώβριο σε ύφαλο στη Νέα Ζηλανδία και χτυπήθηκε από κύματα ύψους έξι μέτρων στην διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Το τμήμα της πρύμνης του πλοίου 47.230 τόνων απέχει πλέον σχεδόν 30 μέτρα από αυτό της πλώρης, που παραμένει στον ύφαλο, 22 χλμ. ανοικτά της πόλης Ταουράνγκα, στις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας, όπου προσάραξε στις 5 Οκτωβρίου.

Έως και 300 από τα 830 εμπορευματοκιβώτια που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο φορτηγό πλοίο χάθηκαν στη θάλασσα. Έως και 60 κοντέινερ μπορεί να εξακολουθούν να επιπλέουν, ενώ τα υπόλοιπα έχουν βυθιστεί.

Οι αρχές ανέφεραν ότι υπάρχει σημαντική μόλυνση από εμπορευματοκιβώτια και συντρίμμια, κάτι που μπορεί να τις ωθήσει να επεκτείνουν την περιοχή στην οποία έχουν απαγορεύσει τη ναυσιπλοΐα.

Παράλληλα, κινητοποίησαν μια ειδική ομάδα για να αντιμετωπιστεί η πιθανή μόλυνση από εναπομείναντα καύσιμα του πλοίου.

Ο πλοίαρχος και ο πλοηγός, και οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων, κατηγορούνται ότι έπλεαν με επικίνδυνο τρόπο και ότι προκάλεσαν την έκλυση τοξικών ουσιών. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν επισύρουν την επιβολή προστίμων 300.000 δολαρίων ή ως και επτά χρόνια φυλάκισης. Αναμένεται να εμφανιστούν ξανά στο δικαστήριο τον επόμενο μήνα.

Το πλοίο ανήκει στην Daina Shipping, θυγατρική της Costamare Inc., μιας ελληνικής εταιρίας, και είχε υπενοικιαστεί στην Mediterranean Shipping.

Διαβάστε
Πειρατεία σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε