Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Ένας Έλληνας στην κορυφή του Έβερεστ

Ένας Έλληνας στην κορυφή του Έβερεστ

“Η ανάβασή μας στην κορυφή του Έβερεστ τα είχε όλα. Συγκίνηση, φόβο, τρόμο, εφιάλτες και … θανάτους”.

Αυτά ήταν τα πρώτα “ηλεκτρονικά” λόγια του Ελληνοαυστραλού Γιάννη Καζανά που την περασμένη εβδομάδα έκανε πραγματικότητα το όνειρό της ζωής του και πάτησε στην κορυφή του υψηλότερου βουνού του κόσμου. Στο πρώτο μήνυμα που έστειλε στους συγγενείς, φίλους και υποστηριχτές του κατά την κατάβασή του από το βουνό ο Γιάννης Καζανάς αναφέρει πως όλα όσα διάβασε και άκουσε για το Έβερεστ δεν ήταν τίποτα μπροστά σ’ αυτά που έζησε.

“Καθώς κατεβαίναμε είδαμε έναν Ιάπωνα ορειβάτη εξαθλιωμένο. Παρά τις προσπάθειες δυο νοσοκόμων και γιατρού πέθανε μπροστά στα μάτια μας. Στην πορεία αντικρίσαμε ορειβάτες που είχαν πεθάνει πριν 20 χρόνια. Ήταν μια υπενθύμιση πως το συγκεκριμένο περιβάλλον δεν συγχωρά” σημείωσε και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισε. 

Ο Γιάννης Καζανάς λέει πως όταν επιστρέψει στη Μελβούρνη θα γράψει ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του αλλά και με στόχο να βοηθήσει τον κάθε αναγνώστη να φθάσει στο δικό του Έβερεστ. Η μητέρα του, Κάθι Καζανά, που περιμένει στη Μελβούρνη πώς και πώς να τον υποδεχθεί στο σπίτι τους, δήλωσε “συγκινημένη και υπερήφανη” για τον άθλο του γιου της, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και την ανακούφισή της που είναι καλά.

Το εγχείρημα αυτό, εκτός από τους κινδύνους που εγκυμονεί, είναι και μια άκρως δαπανηρή υπόθεση. Ο Καζανάς είχε υπολογίσει ότι το κόστος θα έφτανε περίπου τα 40.000 δολάρια, αλλά είχε ξεκαθαρίσει ότι “αξίζει τον κόπο και το χρήμα”. Και όπως δήλωσε ο ίδιος ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του Έβερεστ. “Το δικό μου έτυχε να είναι μια βουνοκορφή” συμπλήρωσε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε