Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ενοχοποιούνται οι βιολογικές καλλιέργειες για τα φονικά αγγούρια;

Ενοχοποιούνται οι βιολογικές καλλιέργειες για τα φονικά αγγούρια;

Τι λένε στο Νewsit  ο κορυφαίος καθηγητής Επιδημιολογίας  Δημήτρης Τριχόπουλος και οι γεωτεχνικοί που διενεργούν τους ελέγχους στη χώρα μας.

Συναγερμός στην Ευρώπη από τα φονικά αγγούρια που ευθύνονται για 10 θανάτους στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ενοχοποιούνται συγκεκριμένα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις βιολογικές καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει πως ο κίνδυνος δεν περιορίζεται μόνο σε μια παρτίδα και μόνο στα αγγούρια αλλά ίσως μιλάμε για το επόμενο μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο στην Ε..Ε

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ Ε.COLI

Όπως δήλωσε στο Newsit ο κορυφαίος καθηγητής Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος “το Ε.COLI είναι ένα γένος βακτηριδίων με πολλά είδη και πολλά στελέχη, δηλαδή είναι μια μεγάλη κατηγορία και πολλά E.COLI είναι εντελώς ακίνδυνα και τα έχουμε όλοι μας. Υπάρχουν όμως μερικά στελέχη που κατά διαστήματα προκαλούν νόσηση βαριά κυρίως λόγω καταναλώσεως τροφίμων. Αυτο το στέλεχος το αντιγονικό, οmkron 104 δεν είχε μέχρι στιγμής ενοχοποιηθεί για μείζονες επιδημίες, δεν είχαμε προβληματιστεί για τη νοσογονικότητά του. Φαίνεται όμως ότι προκαλεί αιμολυτικό σύνδρομο, πλήττει και τα νεφρά και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο”.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κύριος Τριχόπουλος “λένε πως το βακτήριο προήλθε από αγγούρια, αλλά δεν είναι μόνο τα αγγούρια που προβληματίζουν, είναι ενδεχομένως και οι ντομάτες και άλλα φυλλώδη λαχανικά όπως τα μαρούλια, τα οποία λένε πως εισήχθησαν από την Ισπανία, παρ΄ολο που η Ισπανία το αρνείται. Φαίνεται πως μερικά από αυτά τα αγγούρια ήταν από τις λεγόμενες βιολογικές καλλιέργειες και εκεί αρχίζουν να προβληματίζονται μήπως έχει σχέση με τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις βιολογικές καλλιέργειες και είναι ειδικά. Να μην έχει μολυνθεί δηλαδή μόνο μια παρτίδα, ή να μην είναι μόνο τα αγγούρια της Ισπανίας αλλά να είναι και αλλού εκεί που έχουν χρησιμοποιηθεί αντίστοιχα λιπάσματα”.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένα συμπτώματα, αλλά όταν υπάρξει αιμόλυση και προσβληθούν τα νεφρά είναι βαριά και χρειάζονται αντιμετώπιση στο νοσοκομείο. Στη Γερμανία, κυρίως στη βόρεια Γερμανία, το Αμβούργο και τις γύρω περιοχές έχουν καταγραφεί πάνω από 500 κρούσματα, έχουμε 10 θανάτους και περίπου 100 άνθρωποι έχουν νοσήσει βαριά.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν εισήχθησαν τέτοια προϊόντα και άρα επί του παρόντος δεν υπάρχει ανησυχία. Πάντως το θέμα είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Εγώ θα προτιμούσα να φάω αγγούρια ελληνικά.

Ακούστε στο NewsIt ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Τριχόπουλου

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Όπως δήλωσε στο Νewsit ο πρόεδρος των γεωτεχνικών Νίκος Κακκαβάς “οι τελευταίες εξελίξεις με το φονικό αγγούρι από την Ισπανία απέδειξαν ότι όταν οι έλεγχοι αρκούνται στους αυτοελεγχους των εταιρειών όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε πλήν Ελλάδας, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν έχουμε εισάγει τέτοια φονικά αγγούρια και παράλληλα γίνονται από τους γεωτεχνικούς εντατικοί έλεγχοι για να προασπτιστεί η υγεία και η ασφάλεια του καταναλωτή. Προς το παρόν στη χώρας μας δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε. Πάντως αυτο το βακτήριο είναι πολύ επικίνδυνο και δεν υπάρχει αντίδοτο αυτή τη στιγμή”.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο πρόεδρος των γεωτεχνικών Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παγκόσμιος συναγερμός για τα αγγούρια – 10 νεκροί στη Γερμανία 


Πέντε νεκροί από τα θανατηφόρα αγγουράκια – Πανευρωπαικός συναγερμός

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε