Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Εντυπωσιακές εικόνες από τη “βροχή” των αστεριών- Κορυφώνεται το φαινόμενο

Δισεκατομμύρια μάτια και φυσικά όλα τα τηλεσκόπια του κόσμου στράφηκαν στον ουρανό για να δουν και να καταγράψουν το φαινόμενο.

Οι Περσείδες δεν άργησαν στο ραντεβού, ο … Περσέας έστειλε και πάλι στη γειτονιά μας χιλιάδες “πεφταστέρια”.

Ως και 250 “πεφταστέρια” καταγράφηκαν σε μια μόνο φωτογραφία, δύο με τρία το λεπτό μετρούσαν όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν σε σημεία μακρυά από τα φώτα των πόλεων. Ευκαιρία για … πολλές ευχές!

Τι είναι οι Περσείδες

Τα «πεφταστέρια»  είναι υπολείμματα – σωματίδια σκόνης που άφησε πίσω του πριν από 18 χρόνια ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ (Swift-Tutle) και βρίσκονται σε τροχιά στο ηλιακό μας σύστημα επηρεαζόμενα από το μαγνητικό σύστημα των πλανητών.

Μία φορά τον χρόνο, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, η τροχιά τους διασταυρώνεται με αυτή της Γης, η οποία τα έλκει. Εισερχόμενα στην ατμόσφαιρα της Γης, τα σωματίδια αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ. και σχηματίζουν μια φωτεινή σφαίρα που κινείται με ταχύτητα 200.000 χλμ./ώρα, αφήνοντας πίσω τους μια «ουρά».

Αυτό ονομάζεται διάττοντας αστέρας, μετέωρο ή πεφταστέρι, και φαίνεται από τη Γη με γυμνό μάτι, σε περιοχές με καθαρό ουρανό και μακριά από τα φώτα των πόλεων. Οι συγκεκριμένοι διάττοντες ονομάστηκαν Περσείδες γιατί δείχνουν να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα.

Οι πρώτοι φετινοί Περσείδες άρχισαν να πέφτουν με αργούς ρυθμούς από τις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15-16 Αυγούστου, με το φαινόμενο να κορυφώνεται στο διήμερο 12-13 του μηνός.

Τότε η «βροχή» αναμένεται με ρυθμό 60-70 Περσείδων την ώρα, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο ρυθμός μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να εξελιχθεί σε «καταιγίδα Περσείδων», φτάνοντας ακόμα και τα χίλια «πεφταστέρια» την ώρα.

Ο κομήτης Σουίφτ Τατλ, που ανακαλύφθηκε το 1862, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο εδώ και εκατομμύρια χρόνια και περνά από τη γήινη «γειτονιά» περίπου κάθε 120-130 χρόνια.

Τελευταία φορά πέρασε το 1992 και η επόμενη επίσκεψή του αναμένεται το 2.126.

Αναδημοσίευση από ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε