Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Εντυπωσιακή κατεδάφιση του κτιρίου του ΝΑΤ – Δείτε φωτο και βίντεο

Η ώρα της κατεδάφισης

14 δευτερόλεπτα χρειάστηκαν για να περάσει στην ιστορία το κτίριο του ΝΑΤ που ρήμαζε στο κέντρο της Αθήνας. Δείτε καρέ – καρέ την πτώση του κτιρίου.

Η κατεδάφιση έγινε λίγο μετά τις 10 με ελεγχόμενη έκρηξη και σκοπός αυτής της ενέργειας είναι η διαμόρφωση μιας νέας πλατείας στο κέντρο της πρωτεύουσας, περιοχή που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, χρειάστηκε να πατήσει τέσσερις φορές το κουμπί του μηχανισμού, με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή καθυστέρηση στη διαδικασία.

Η στιγμή της κατεδάφισης

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όλα έχουν τελειώσει

Εμφανής η ικανοποίηση στα μέλη του συνεργείου

ΩΡΑ 11.30 Ακόμα παραμένει κλειστή η οδός Βερανζέρου ΦΩΤΟ NEWSIT

ΩΡΑ 11.30 Κλειστή και η οδός Σατωβριάνδου ΦΩΤΟ ΝΕWSIT

· Το κτίριο ανήκε στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ). Ήταν εγκαταλελειμμένο από την δεκαετία του 1980 και παρουσίασε επικινδυνότητα από το 2003.

· Οι προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων, για την απόκτηση του κτιρίου του ΝΑΤ ξεκίνησαν στις αρχές του 2008 και ολοκληρώθηκαν επιτυχώς 2 χρόνια αργότερα (Ιανουάριος 2010).

    ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

· Η κατεδάφιση με ελεγχόμενη έκρηξη πραγματοποιήθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι, το κτίριο ήταν επικίνδυνο και ετοιμόρροπο και εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων και των περαστικών.

· Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει τη χρήση εκρηκτικών για λόγους ασφάλειας. Εξάλλου, η μέθοδος αυτή είναι ταχύτερη και ασφαλέστερη σύμφωνα με τα διεθνή standards

· Οι διαδικασίες της κατεδάφισης με χρήση εκρηκτικών διήρκεσαν μόλις 10 μέρες.

· Η πτώση του κτιρίου διήρκεσε 14 δευτερόλεπτα. Ο πρώτος χρόνος έκρηξης έγινε στον πυρήνα του κτιρίου και ακολούθησαν δυο σειρές εκρήξεων με διαφορά επτά (7) και δέκα (10) δευτερολέπτων σε υποστυλώματα για να επιτευχθεί η πτώση του κτιρίου στο περίγραμμα του.

· Για την κατεδάφιση χρησιμοποιήθηκαν :

 o Εβδομήντα (70) κιλά ζελατοδυναμίτιδα

 o Κύκλωμα πυροκροτητών βάσει του διεθνούς αναγνωρισμένου συστήματος NONEL που προμηθευτήκαμε από τη Σουηδία

· Πέντε δονησιογράφοι κατέγραψαν τις ταχύτητες ταλάντωσης και τις δονήσεις αποδεικνύοντας τον μηδενικό κίνδυνο για τα όμορα κτίσματα. Η μελέτες ταλαντώσεων έγιναν με τις Γερμανικές προδιαγραφές, βάσει της τεχνικής που ορίζει ο DIN 4150-2.

· Για την προστασία των όμορων κτισμάτων και των ανθρώπων λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα, ώστε να αποφευχθούν απώλειες ακόμη και υαλοπινάκων :

    o Χρήση κοντέινερ για τυχών θραύσματα κατά τη διάρκεια της ανατίναξης

    o Τοποθέτηση ισχυρών χαλύβδινων πλεγμάτων με γαιοϋφάσματα 500 γραμμαρίων

    · Το κτίριο κατεδαφίστηκε σε 14 δευτερόλεπτα, με τη συμβατική μέθοδο χρειαζόταν 90 ημέρες, υπερβολική επιβάρυνση και διακοπή της κυκλοφορίας και εξαιρετική όχληση των περιοίκων.

    · Η εταιρεία DEMCON που πραγματοποίησε την κατεδάφιση αντιπροσωπεύει την εταιρεία AED (Advanced Explosives Demolition) εκπρόσωποι της οποίας συμμετείχαν στην προετοιμασία.

    · Για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος συνεργάστηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και η Δημοτική Αστυνομία, με την Τροχαία Αθηνών, την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και τους κοινωφελείς οργανισμούς ΔΕΠΑ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Και γκρίνιες από την αντιπολίτευση

«Γ. Καμίνης: Το μεγάλο μπαμ»

Ο κ. Κααμίνης υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων συνέχισε την κόντρα που είχε από το Σάββατο ανοίξει με τον νυν δήμαρχο: «Ο κ. Κακλαμάνης δεν σταματά. Μέχρι και σε εγκαίνια κατεδάφισης προχώρησε το πρωί! Ο κ. Κακλαμάνης δεν απάντησε στις καταγγελίες του συνδυασμού «δικαίωμα στην πόλη» την περασμένη Παρασκευή σχετικά με τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να επιλεχθεί η λύση της ελεγχόμενης κατεδάφισης με εκρηκτικά ,αντί της συμβατικής από τον μηχανισμό του Δήμου. Στην οποία όλως τυχαίως (;) καταλυτικό ρόλο είχε πολίτης ?κύριος ιδιοκτησίας στην εν λόγω περιοχή. Αλλά , ακόμη κι έτσι ,με θόρυβο και σκόνη, ο κ. Κακλαμάνης όφειλε να είχε ολοκληρώσει την κατεδάφιση (και με συμβατικά-ακίνδυνα μέσα) από τον περασμένο Φεβρουάριο ώστε τουλάχιστον σήμερα να εγκαινίαζε μία πλατεία. Τελικά ο μεν δήμαρχος κέρδισε λίγη ακόμη δημοσιότητα οι δε Αθηναίοι απλώς έναν κενό χώρο τον οποίο έχουν ήδη προπληρώσει ,εδώ και έναν χρόνο, με μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Απάντηση Κακλαμάνη

Απαντώντας στον κ. Καμίνη ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει σε ανακοίνωσή του:«Την ώρα που η πόλη των Αθηναίων θα πανηγυρίζει τη δημιουργία της πρώτης πλατείας μετά από 150 χρόνια, μέσα στη καρδιά του ιστορικού της κέντρου, ο κ. Καμίνης και οι τραγικοί συμβουλάτορές του, συνεχίζουν το πολιτικό παραλήρημα της λάσπης, του ψεύδους και της μιζέριας. Οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες θα δώσουν την δική τους απάντηση στις 7 Νοεμβρίου».

Χολιγουντιανού τύπου

Επίθεση στο Νικήτα Κακλαμάνη εξαπέλυσε και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Αθηναίων, κυρία Ελένη Πορτάλιου: «Δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές και με μια “χολυγουντιανού” τύπου κατεδάφιση, ο Ν. Κακλαμάνης φαίνεται ότι επιδιώκει, να κάνει τους κατοίκους αυτής της πόλης να ξεχάσουν την πολιτική που ακολούθησε τα τέσσερα χρόνια της δημαρχείας του σε ότι αφορά το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους. Πρόκειται για απίστευτο λαικισμό. Ο κ. Κακλαμάνης υπήρξε ο δήμαρχος που επιτέθηκε στο πράσινο, συμπαρατάχθηκε ως μη όφειλε με συγκεκριμένα συμφέροντα, πρωτοστάτησε στην προσπάθεια εμπορευματοποίησης των μεγάλων αδόμητων χώρων της Αθήνας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε