Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Έως και 20% αυξημένη η προσέλευση ασθενών στο ΕΣΥ λόγω κρίσης

Προτιμούν να ταλαιπωρηθούν προκειμένου να μην πληρώσουν. Ακόμα και για δύσκολα περιστατικά σκέφτονται πριν βάλουν το χέρι στην τσέπη για κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο.

Οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι οδηγεί όλο και περισσότερους πολίτες στους κόλπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την περίθαλψή τους. Τι κι αν τα περιστατικά είναι σοβαρά, ο Έλληνας σκέφτεται πια πολύ πριν βάλει το χέρι στην τσέπη για να καταλήξει σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο, σύμφωνα με τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Α’ Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής.

Σημαντική αύξηση των περιστατικών καταγράφει πρόσφατη έρευνα

Σε πολλά νοσοκομεία τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μόλις για το διάστημα 2008 με 2009 ενώ για το 2010 προβλέπεται συνεχόμενη άνοδος. Συγκεκριμένα στον “Ευαγγελισμό”, ενώ το 2008 οι εισαγωγές δεν ξεπερνούσαν τις 45.000, το 2009 ξεπερνούν τις 47.000. Σύμφωνα με τον κ.Ηλία Σιώρα, εκπρόσωπο των ιατρών του νοσοκομείου, για το 2010 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 52.000.

Ανάλογο παράδειγμα και στο μαιευτήριο “Αλεξάνδρα”. Ενώ το 2008 οι εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία έφτασαν τις 90.000, το 2009 ξεπέρασαν τις 100.000.

Η ταλαιπωρία και ο συνωστισμός σύμφωνα με τους ιατρούς, φαίνεται να είναι το μόνο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες. Μπροστά όμως στο οικονομικό πρόβλημα, οι λίγες ώρες παραπάνω και ο εκνευρισμός δεν είναι τίποτα προκειμένου να εξυπηρετηθούν δωρεάν.

Στο Παίδων δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν λόγω μεγάλης προσέλευσης

”Όντως στο νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη αύξηση των περιστατικών τον τελευταίο χρόνο” λέει στο Newsit ο Τιμολέων Κακκαβούλης, διοικητής του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”. “Εξυπηρετούμε πια 650-700 περιστατικά μέρα παρά μέρα στις εφημερίες, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος” προσθέτει. ”Σίγουρα οι οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πάρα πολύ τους πολίτες ” τονίζει χαρακτηριστικά.

300 ευρώ στο ιδιωτικό, μόλις 80 στο δημόσιο

”Τα οφέλη για ένα δημόσιο νοσοκομείο είναι πάρα πολλά και κυρίως οικονομικά”αναφέρει ο Τάσος Χατζής, διοικητής της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. ”Σκεφτείτε ότι μια μαγνητική τομογραφία κοστίζει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο 300 ευρώ ενώ στο δημόσιο μόλις 80. Άρα, σε σχέση και με τους χαμηλούς μισθούς, φυσικά και προτιμάται περισσότερο το ΕΣΥ” προσθέτει.” Οι εκτίμησή μας είναι οτι έχουμε αύξηση της προσέλευσης τουλάχιστον 20% για το 2010 που οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι” τονίζει χαρακτηριστικά.

Η διαφορά ιδιωτικού και δημοσίου με παραδείγματα

 

Εξέταση

Ιδιωτικό νοσοκομείο

Δημόσιο νοσοκομείο

Ακτινογραφία θώρακος

50

25

Γενική αίματος

25

12

Γενική ούρων

25

10

Αξονική τομογραφία

200

80

Μαγνητική τομογραφία

300

80

Υπερηχογράφημα

150

10

Διαφθορά και σπατάλη στο Νοσοκομείο “Ελπίς”

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εκτός από τα θετικά του που αναφέρθηκαν, κατά καιρούς αποδεικνύεται ότι όλο και κάποιοι θα βάλουν το χέρι τους έτσι ώστε η καλή εικόνα να ανατραπεί. Αυτό λοιπόν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Newsit συνέβαινε στο νοσοκομείο “Ελπίς” μέχρι την άνοιξη του 2010. Κάποιοι είχαν στήσει το δικό τους παιχνίδι είτε εκμεταλλευόμενοι τους ασθενείς, είτε τον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, είτε τις ανάγκες για επισκευές. Πάντα όμως με τον ίδιο στόχο, το οικονομικό.

Πάρκινγκ φιλάθλων το ίδιο το νοσοκομείο

Δικό τους μαγαζί για τους φιλάθλους του Παναθηναικού, είχαν κάνει το πάρκινγκ του νοσοκομείου, τις ημέρες που υπήρχε αυξημένος κόσμος. Η ταρίφα σύμφωνα με τα στοιχεία ανερχόταν στα 7 ευρώ για το αυτοκίνητο, ενώ κάποιοι πελάτες πλήρωναν και μηνιαίως 150 ευρώ.

Οι αμέλεια γιατρών χρέωνε τα ταμεία

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι εξαιτίας κάποιον γιατρών που δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους και δεν συμπλήρωναν οι ίδιοι τις εξετάσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία χρεώνονταν έως και 600 ευρώ. Δηλαδή, συμπληρώνονταν οι εξετάσεις από το νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να γράφονταν παραπάνω από ότι χρειαζόταν ο ασθενής. Στην ίδια κατηγορία υπήρξαν περιπτώσεις που στην καρδιολογική κλινική έγραφαν εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες.

Ακόμα πιο παράλογο είναι το γεγονός ότι βρέθηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένας ασθενής έκανε την ίδια εξέταση πέντε φορές με σκοπό, όπως έδειξε η έρευνα, να δαπανώνται χρήματα για τα αντιδραστήρια.

Χέρι στα χρήματα και από ανύπαρκτους εργολάβους

Αν και συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να λείπει από τα δημόσια νοσοκομεία, όπως φαίνεται. Στο “Ελπίς”, μαζί με όλα τα παραπάνω, εγκρίθηκε και έργο για την κατασκευή τεσσάρων φρεατίων αλλά χωρίς εργολάβο. Δηλαδή αποφάσισαν να βγάλουν από το ταμείο χρήματα για να φτιάξουν κάτι, χωρίς να υπάρχει κάποιος για να κάνει την δουλειά. Και φυσικά ούτε λόγος για έργο.

Το Newsit επικοινώνησε με τον διοικητή του ΕΛΠΙΣ Θ. Γιάνναρο ο οποίος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ. Σύμφωνα με τον έμπειρο πυρηνικό βιολόγο και νυν διοικητή του  νοσοκομείου τα προβλήματα που βρήκε όταν ανέλαβε το νοσοκομείο ήταν πολλά και μεγάλα “Στο φάρμακο, η κατανάλωση στο 2ο  τρίμηνο (από τότε δηλ. που ανέλαβα και ασχολήθηκα επισταμένα) σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο παρ’ όλο που έχει αυξηθεί σημαντικά η προσέλευση του κόσμου είναι εντυπωσιακή και οφείλεται στην τιτάνια προσπάθεια γιατρών, νοσηλευτών και διοίκησης από κοινού… Ενδεικτικά σας αναφέρω:  Η κατανάλωση φαρμάκου στο Ελπίς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των οικονομικών υπηρεσιών & του φαρμακείου του νοσοκομείου, το Α’ τρίμηνο ανήλθε σε 1.254.147 ευρώ, ενώ το Β’ τρίμηνο έπεσε κατά περίπου 300.000 ευρώ, δηλαδή στο 954.468 ευρώ. Η μείωση είναι 24%+ “

Σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο υπήρξε περίπτωση υπαλλήλλου ο οποίος είχε λάβει 45 ημέρες ρεπό και για τις ίδιες ημέρες εισέπραξε απολαβές για υπερωριακή εργασία. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία  κόστιζε σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο το συνήθειο να στέλνονται για εξετάσεις triplex και αξονικές σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ενώ το νοσοκομείο διαθέτει τέτοια υλικοτεχνική υποδομή.
   

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε