Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Επαναλαμβανόμενες απεργίες εξετάζουν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης

Ταυτόχρονα συνεδριάζουν και οι πρυτάνεις στην Κομοτηνή για τα οικονομικά προβλήματα στα πανεπιστήμια ενώ όπως υποστηρίζουν λόγω του νόμου έχει “μπλοκάρει” η εκπαιδευτική διαδικασία σε πολλά ιδρύματα.

Τις περαιτέρω κινητοποιήσεις του κλάδου αποφασίζουν οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) οι οποίοι συνεδριάζουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι καθηγητές συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο επαναλαμβανόμενων απεργιών, αντιδρώντας, όπως λένε, στα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα αλλά και στα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα συνεδριάζουν και οι πρυτάνεις στην Κομοτηνή. Η υπουργός Παιδείας, με επιστολή της, τους ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στη σύνοδο, διότι βρίσκεται στην Πολωνία, μετέχοντας σε εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά ζήτησε να της αποστείλουν τις προτάσεις τους.

Οι πρυτάνεις, την Παρακευή και το Σάββατο συζήτησαν κυρίως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια καθώς και την πορεία της εφαρμογής του νόμου πλαισίου στα Ιδρύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι πρυτάνεις επέκριναν το εκλογικό σύστημα που επέλεξε το υπουργείο Παιδείας για να γίνουν οι εκλογές των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, το οποίο χαρακτήρισαν περίπλοκο, καθώς το ίδιο το υπουργείο, όπως είπαν, αναγκάζεται να στείλει ειδικό λογισμικό για να το εξηγήσει. Οι πρυτάνεις ζητούν χρονικό περιθώριο από το υπουργείο για την εφαρμογή του νόμου και, στο μεταξύ, να επιδιωχθούν να γεφυρωθούν τα χάσματα που υπάρχουν στις σχέσεις τους με το υπουργείο, ενώ αρκετοί υποστήριξαν ότι, λόγω του νόμου, έχει «μπλοκάρει» η εκπαιδευτική διαδικασία σε πολλά ιδρύματα.

Αλλά και οι πρόεδροι των ΤΕΙ συνεδρίαζαν σήμερα στην Αθήνα, με κύριο αντικείμενο συζήτησης τα οξύτατα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, καθώς και το θέμα της κατοχύρωσής τους ως ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης με ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Οι πρόεδροι, όπως είπαν, διαπιστώνουν απόπειρες υποβάθμισης του ρόλου και της αποστολής των ΤΕΙ κάτι που θα έχει επιπτώσεις στην βιωσιμότητά τους.

Συγκεκριμένα οι πρόεδροι αναφέρουν ότι οι θέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και οι προτάσεις περί επανακαθορισμού της θέσης του θεσμού των ΤΕΙ, δέκα χρόνια μετά την ανωτατοποίησή τους, καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει θετική προοπτική για μέλλον του θεσμού, παρά τις τόσες ευρωπαϊκές επιτυχίες του.

Τους Προέδρους όμως απασχόλησε και το γεγονός της μείωσης των θέσεων επιστημονικών συνεργατών, που έχει επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όπως σημειώνουν «όλα αυτά οδηγούν στην απαξίωση της προσφοράς των ΤΕΙ, καθώς η πλήρωση θέσεων μονίμων μελών ΕΠ γίνεται στάγδην. Οδηγούνται πλέον τα ΤΕΙ σε αποσύνθεση και αδυναμία λειτουργίας των λόγω της μειωμένης χρηματοδότησής των και του ελάχιστου αριθμού εκτάκτων».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε