Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

ΕΠΑΣ Μαθητείας: Όλες οι διευκρινίσεις

ΟΑΕΔ Μαθητεία

Για πρώτη φορά συνεργάζονται οι επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ (ΕΠΑΣ Μαθητείας) με τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) του ΥΠΠΕΘ. Διαβάστε τι ισχύει.

Οι ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ (Επαγγελματικές Σχολές) και τα ΙΕΚ του ΥΠΠΕΘ, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, συνεργάζονται. Έτσι, διασφαλίζεται η διαδικασία διασύνδεσης και ταυτόχρονης βελτίωσης των πόλων της εκπαίδευσης και της εργασίας.

ΕΠΑΣ Μαθητείας και επιχειρήσεις

Η μαθητεία διεξάγεται με βάση Πρόγραμμα Σπουδών, ώστε να διασφαλίζεται η συνεργασία εκπαιδευτικής δομής και επιχείρησης. Προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση και ασφάλιση των μαθητευόμενων, με στόχο την εμπέδωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο γίνεται εφικτή η αφομοίωση μιας κουλτούρας επένδυσης από τις επιχειρήσεις.

Με το νέο Πλαίσιο Ποιότητας Μαθητείας, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση των προγραμμάτων Μαθητείας περνά στην ευθύνη ενός Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου. Στο νέο αυτό πλαίσιο διαχείρισης, αξιοποιείται η εμπειρία του ΟΑΕΔ στην οργάνωση των ΕΠΑΣ Μαθητείας και η συνεργασία του με τους εργοδότες. Με αυτόν τον τρόπο, πραγματοποιείται σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

ΕΠΑΣ Μαθητείας και ΟΥΜ

Σε κάθε ΚΠΑ του ΟΑΕΔ δημιουργούνται Ομάδες Υποστήριξης Μαθητείας (ΟΥΜ). Αυτές έχουν ως αποστολή τον συντονισμό των ενεργειών για την προσέλκυση θέσεων στις ΕΠΑΣ Μαθητείας.  Τις ΟΥΜ, συγκροτούν ο Εργασιακός Σύμβουλος Εργοδοτών του ΟΑΕΔ, ένας εκπαιδευτικός των ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ και ένας εκπαιδευτικός του ΥΠΠΕΘ.

Κάθε ΟΥΜ έχει την ευθύνη διαχείρισης των θέσεων ΕΠΑΣ Μαθητείας που θα καταχωρούνται στο Portal του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr). Η ειδική εφαρμογή στο Portal του ΟΑΕΔ λειτουργεί για τη δήλωση των προσφερόμενων θέσεων μαθητείας. Σημειώνεται ότι στρατηγικός στόχος είναι η δημιουργία ενός Μητρώου πιστοποιημένων για Μαθητεία εργοδοτών. Η ΟΥΜ έχει, επίσης, την ευθύνη για την κατανομή των θέσεων Μαθητείας στις εκπαιδευτικές δομές. Τέλος, ελέγχει την ορθή εκτέλεση της Σύμβασης, που συνάπτεται μεταξύ μαθητευόμενου και εργοδότη.

Οι αρμοδιότητες του Υπουργείο Παιδείας για το πρόγραμμα μαθητείας

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχουν την ευθύνη για τον καθορισμό των ειδικοτήτων στις οποίες αναπτύσσονται τα προγράμματα ΕΠΑΣ Μαθητείας. Παράλληλα, το ΥΠΠΕΘ μέσω του ΙΕΠ και της ΓΓΔΒΜΝΓ, έχει την ευθύνη ανάπτυξης των προγραμμάτων σπουδών για κάθε ειδικότητα, καθορίζει τα απαραίτητα προσόντα των μαθητευομένων για εγγραφή στο πρόγραμμα μαθητείας, ενώ έχει και την ευθύνη της δημιουργίας εργαλείων αξιολόγησης των προγραμμάτων ΕΠΑΣ Μαθητείας.

Με το νέο αυτό πλαίσιο, η πολιτεία χαράσσει ενιαία στρατηγική για σύγχρονη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μαθητών και στην άμεση ένταξη στην παραγωγική διαδικασία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις