Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Επείγουσα έρευνα εισαγγελέα για τις διακοπές ρεύματος

Με αυτόφωρο απειλούνται οι απεργοί της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ όπως διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Τι απαντά η ΓΕΝΟΠ

Η εισαγγελέας διέταξε επείγουσα έρευνα για την ποσότητα ρεύματος που φτάνει στους καταναλωτές, εν μέσω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ.

Αφορμή υπήρξε η επιστολή της διοίκησης της ΔΕΗ, που κατήγγειλε ότι δεν εφαρμόστηκε η προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου, το οποίο έδωσε αναβολή στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη το δικαστήριο όρισε αναβολή για σήμερα Δευτέρα στην εκδίκαση του αιτήματος της διοίκησης να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο αναμένεται να συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι.

Όρισε ωστόσο ότι η ισχύς του συστήματος έπρεπε να επανέλθει στα επίπεδα της 23ης Ιουνίου, δηλαδή 6.800 MW, πράγμα που σύμφωνα με τη διοίκηση δεν συνέβη.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα κληθεί να καταθέσει ο αρμόδιος για το θέμα της τάσης της ΔΕΗ και η εντολή της κ. Ράικου είναι εφόσον αποδειχθεί ότι δεν τηρείται η απόφαση του δικαστηρίου, να εφαρμόζεται η διαδικασία του αυτοφώρου για τους υπεύθυνους.

Τι απαντά η ΓΕΝΟΠ

Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ υποστηρίζει οτι η “απεργία στη ΔΕΗ κινείται στο πλαίσιο του νόμου και της δικαστικής απόφασης που προβλέπει ότι η διαθέσιμη ισχύς στο σύστημα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6800 μεγαβάτ”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Ομοσπονδία, η διαθέσιμη ισχύς είναι 4053 μεγαβάτ από θερμικά εργοστάσια και 2900 MW από υδροηλεκτρικά (σύνολο 6953 MW) στα οποία προστίθενται 200 MW από ΑΠΕ (αιολικά κλπ.) και οι εισαγωγές.

“Συνεπώς οι όποιες διακοπές ρεύματος δεν οφείλονται στο ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν διέθεσε τα 6800MW που όριζε η απόφαση. Όσο δε, για το πού κόβεται το ρεύμα και για πόση ώρα, για μια φορά ακόμα θέλουμε να επισημάνουμε ότι, την αποκλειστική ευθύνη την έχει η Διοίκηση της ΔΕΗ”, υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ.

Πάντως, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, την Τρίτη και την Τετάρτη η απεργία στη ΔΕΗ θα συνεχιστεί με την κάλυψη της ΓΣΕΕ που έχει κηρύξει 48ωρη απεργία από κοινού με την ΑΔΕΔΥ.

Διαβάστε επίσης:

Χάος από τις διακοπές ρεύματος

ΔΕΗ: Σκληραίνει η κόντρα διοίκησης – ΓΕΝΟΠ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε