Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Επικίνδυνα για ραδιενέργεια τρόφιμα απο Ιαπωνία που βαφτίζονται ευρωπαϊκά – Τι καταγγέλει στο Νewsit o πρόεδρος των γεωτεχνικών

Επικίνδυνα για ραδιενέργεια τρόφιμα απο Ιαπωνία που βαφτίζονται ευρωπαϊκά – Τι καταγγέλει στο Νewsit o πρόεδρος των γεωτεχνικών

Οι έλεγχοι στα τρόφιμα από την Ιαπωνία  ξεκίνησαν από τους γεωτεχνικούς και όχι από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές.

Διάχυτη είναι η ανησυχία μετά τη δήλωση του εκπροσώπου της Ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκο Εντάνο, πως ανιχνεύθηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο γάλα το νερό και το σπανάκι στις επαρχίες Φουκουσίμα και Ιμπαράκι, οι οποίες βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό που έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι. Ήδη πολλές κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα προκειμένου να γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι στα τρόφιμα που εισάγουν απο τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Όπως καταγγέλει στο Newsit o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών, Νίκος Κακκαβάς, “στη χώρα μας αν και εισάγουμε πολύ λίγα προϊόντα και κυρίως θαλασσινά, οι έλεγχοι ξεκίνησαν με πρωτοβουλία των γεωτεχνικών στις 11 Μαρτίου και όχι με συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή διενεργούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι σε οτιδήποτε εισάγουμε απευθείας από την Ιαπωνία.

Όμως υπάρχει πρόβλημα εάν ένα προϊόν φύγει απο την Ιαπωνία, πάει σε μια χώρα που δεν γίνονται κατάλληλοι έλεγχοι, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ή την Ουγγαρία και από εκεί εισαχθεί στην χώρα μας σαν ευρωπαϊκό πια και όχι σαν ιαπωνικό. Δεν έχει γίνει σωστός σχεδιασμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά  και σε επίπεδο Ελλάδας ειδικά”.

Ακούστε τι δήλωσε στο Newsit o πρόεδρος των γεωτεχνικών Νίκος Κακκαβάς:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε