Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Επίσκεψη Ερντογάν: Δεδομένη η συμφωνία για μείωση εξοπλισμών

Επίσκεψη Ερντογάν: Δεδομένη η συμφωνία για μείωση εξοπλισμών

Συμφωνία για θεαματική μείωση εξοπλισμών αλλά και άλλες διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι πληροφορίες λένε οτι είναι δεδομένη η συμφωνία για μείωση εξοπλισμών και θα αποδοθεί κυρίως στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι δυο χώρες.

Αλλωστε αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, κ. Δρούτσα:

“Η μείωση των εξοπλισμών, θεωρητικά είναι ένα εξαιρετικά θετικό δόγμα και για τις δύο πλευρές και για την ελληνική και για την τουρκική. Είναι αυτονόητο ότι το να δαπανούνται τόσα χρήματα για εξοπλισμούς, όταν έχουμε σημαντικά οικονομικά προβλήματα και εμείς και η Τουρκία είναι ένα πρόβλημα. Εκείνο, όμως, το οποίο έχει πει η ελληνική κυβέρνηση και το επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα, είναι ότι με λόγια, δεν μειώνονται οι εξοπλισμοί. Χρειάζονται έργα, χρειάζονται πράξεις, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε κάποτε για μείωση εξοπλισμών. Και αυτές οι πράξεις πρέπει να γίνουν, φυσικά, από την Τουρκία γιατί γνωρίζουμε και τη συμπεριφορά της.”

Τι λέει η τουρκική πλευρά 

 «Μπορεί να γίνει συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε τομείς που δεν παραπέμπουν εννοιολογικά σε θέματα κυριαρχίας», υπογραμμίζει η Άγκυρα ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.
   Ο στόχος, που θέτει η Τουρκία, είναι η εδραίωση του κλίματος συνεργασίας και όπως αναφέρει έγκυρη τουρκική πηγή, το ζητούμενο είναι «η αλλαγή του μοντέλου της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών».

  Η τουρκική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στις περίπου 20 συμφωνίες συνεργασίας, που αναμένεται να υπογραφούν με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, αναφέρονται οι συνεργασίες στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, στον τομέα της υγείας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υπόθεση του Έβρου και των καταστροφών, που σημειώνονται κάθε χρόνο με τις πλημμύρες.

  Ως προς το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων από την Τουρκία προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα τις μονοήμερες εκδρομές κυρίως προς τα ελληνικά νησιά, η Άγκυρα είναι αισιόδοξη σε βαθμό σιγουριάς ότι «θα γίνει, αλλά όχι αμέσως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με πρόταση μείωσης εξοπλισμών έρχεται ο Ερντογαν     

   

 

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε