Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Επιστρέφουν τα διαβατήρια για τους Έλληνες;

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μία απόφαση της Κομισιόν για πιο αυστηρά σύνορα μπορεί να ξαναφέρει στη ζωή μας τα διαβατήρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία όσον αφορά την αποκατάσταση των ελέγχων στα εθνικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν, όπως έχουν ζητήσει οι γαλλικές αρχές, οι οποίες ανησυχούν για την άφιξη στη Γαλλία Τυνήσιων μεταναστών που περνούν από την Ιταλία.

Η προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εθνικά σύνορα θα μπορεί να επιτραπεί σε περίπτωση «αδυναμίας» ενός κράτους, τα σύνορα του οποίου αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ανακοίνωσε η επίτροπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Σεσίλια Μάλστρομ.

Οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα θα μπορούν επίσης να αποκαθίστανται, όταν ένα τμήμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ δέχεται εξαιρετική πίεση από μετανάστες, πρόσθεσε. Η Μάλστρομ επέμεινε στον προσωρινό χαρακτήρα αυτού του μέτρου, το οποίο θα μπορεί να εγκριθεί μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Οι δύο περιπτώσεις που αναφέρονται από την Επιτροπή επισημάνθηκαν από τη Γαλλία και βασίζονται στην αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει ένα τμήμα των συνόρων της με την Τουρκία και στην απόφαση των ιταλικών αρχών να ρυθμίσουν προσωρινά το καθεστώς περίπου 25.000 Τυνήσιων μεταναστών που έφθασαν στο ιταλικό έδαφος δηλώνοντας πως προτίθενται να μεταβούν στη Γαλλία.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα συζητηθούν σε έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις 12 Μαΐου στις Βρυξέλλες, πριν καταλήξουν, τον Ιούνιο, στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ο χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει 25 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων τρεις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ (τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία — σύντομα και το Λιχτενστάιν). Επιτρέπει σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα από τη Φινλανδία ως την Ελλάδα και από την Πορτογαλία ως τα πολωνικά σύνορα, χωρίς να πρέπει να δείχνουν το διαβατήριό τους.

Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που αρχικά προβλεπόταν για τον περασμένο Μάρτιο, εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Οι προτάσεις Μάλστρομ, πάντως, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ευρωπαίων σοσιαλιστών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχωρεί στα αιτήματα του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί και του Ιταλού πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, οι οποίοι ασκούσαν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει αυστηρότερους κανονισμούς στο θέμα της μετανάστευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Αντίθετα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρετίστηκε θερμά από το Παρίσι που θεωρεί ότι «πολλά σημεία της» απαντούν στις ανησυχίες που είχε εκφράσει η γαλλική κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται και πάλι τα διαβατήρια!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε